به سلسله نگرانیها از حضور داعش در افغانستان، خبرگزاری رویترز گزارش داده که شماری از جنگجویان خارجی پس از فرار از عراق به شاخه ولایت خراسان داعش پیوستهاند.
در این گزارش که روز یکشنبه، ۱۶ فبروری نشر شده آمده که ثنا الله غفاری رهبر داعش در افغانستان، شاخه ولایت خراسان این گروه را به یکی از ترسناکترین شاخه های داعش تبدیل کرده که قادر به انجام حملات بیرون مرزی است.
در ادامه آمده که تعدادی از اعضای داعش که از عراق فرار کرده اند همچنان در سوریه و پاکستان به شاخه ولایت خراسان داعش پیوسته اند.
در بیش از یک دهه گذشته اعضای گروه داعش از برخی کشور های دیگر مثل عراق و سوریه وارد افغانستان شده اند
رویترز در این گزارش نوشته که با وجود شکست داعش توسط ائتلاف به رهبری امریکا، این گروه توانسته است خود را مجدداً سازماندهی کند و افزوده که این گروه از عوامل مخفی خود برای انجام حملات چریکی و غافلگیرکننده در خاورمیانه استفاده می کند.
در این حال شماری از کارشناسان سیاسی و امنیتی میگویند که با توجه به اتفاقات در بیش از یک دهه گذشته اعضای گروه داعش از برخی کشور های دیگر مثل عراق و سوریه وارد افغانستان شده اند.
عبدالله هیواد آگاه سیاسی به رادیو آزادی گفت: «اگر به تاریخچه ده- دوازده سال ببینیم که داعش وارد افغانستان شده است، معلوم است که داعش از طرف سوریه و عراق و بعضی ممالک دیگر داخل افغانستان نفوذ پیدا کرده است. تحرکاتش بسیار منظم و مکتبی پیش میرود. تریننگ که میبینند با گروهای القاعده و تروریستی که از طالب گرفته تا بعضی گروهای افراطی دیگر را شامل میشود. آنها با بعضی گروهای افراطی و مذهبی دیگر در منطقه مثل ازبکستان و تاجکستان که تحرکات نظامی و مذهبی دارند هم همدست هستند و این یک نگرانی کلان برای غربی ها هم شده است.»
اسحق اتمر کارشناس سیاسی و امنیتی به رادیو آزادی گفت: « داعش و دیگر گروه های افراطی مذهبی اینها گروهای نیابتی با ابزار جنگ بدست استخبارات منطقه جهانی هستند. هدف آنها در کشورهای منطقه و هم در سطح دنیا برهم زدن نظام های با ثبات در آن کشورهاست. اگر ما فراموش نکنیم ظهور داعش در شرق میانه یا گروپ های افراطی دیگر سبب برهم زدن حکومت های با ثبات در شرق میانه شدند و به این ترتیب گروپ های نیابتی توانستند که کشورهای که از یک ثبات نسبی و کامل برخوردار بود را سقوط دهند. »
طالبان همواره ادعا می کنند که داعش در افغانستان سرکوب شده است
خواستیم در این مورد دیدگاه ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان را داشته باشیم اما به تماس های رادیو آزادی پاسخ نداد، اما پیش از این همواره مدعی شده است که داعش در افغانستان سرکوب شده است.
شورای امنیت سازمان ملل متحد یک هفته قبل بار دیگر نسبت به حضور گروههای تروریستی مانند القاعده، دولت اسلامی (داعش) و جماعت انصارالله در افغانستان ابراز نگرانی کرد، آنچه پیش از این حکومت طالبان همواره رد کردهاست.
اما حملات اخیر که در افغانستان مسئولیت آن را شاخه ولایت خراسان داعش به عهده گرفته ادعای طالبان مبنی بر سرکوب داعش در این کشور را زیر سوال برده است.
یک حمله کننده انتحاری روز پنجشنبه گذشته، وزارت شهرسازی و مسکن حکومت طالبان را هدف قرار داد که به گفته محمد کمال افغان سخنگوی این وزارت در نتیجه آن دو نفر به شمول مهاجم انتحاری کشته و سه نفر دیگر زخمی شدند.
داعش مسئولیت این حمله را بر عهده گرفته است.
همچنان در انفجاری که هفته پیش در مقابل کابل بانک در شهر کندز رخ داد و ۵ کشته و ۷ زخمی برجا گذاشت مسئولیت آن را شاخه ولایت خراسان گروه دولتی اسلامی، داعش برعهده گرفت.
این گروه همچنان مسئولیت انفجار ۲۰ دسمبر سال گذشته در وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان حکومت طالبان را به دوش گرفت که در آن خلیل الرحمن حقانی سرپرست این وزارت کشته شد.