مرکز خبرنگاران افغانستان می گوید که در شش ماه نخست سال ۲۰۲۴ میلادی، نزدیک به ۹۰ مورد آزار و اذیت و تهدید در برابر خبرنگاران را در اینکشور ثبت کرده است.
این مرکز به روز پنجشنبه(۱۸ جولای) نتایج تحقیق تازه اش را در مورد حقوق رسانه ها و خبرنگاران در افغانستان از آغاز ماه جنوری تا پایان جون امسال نشر منتشر کرد.
در گزارش آمده که در این مدت تخلف های زیادی در برابر خبرنگاران و رسانه ها صورت گرفته است.
بر اساس آمار مرکز خبرنگاران افغانستان، در نیمه نخست سال ۲۰۲۴ میلادی، ۸۹ رویداد ثبت شده که ۶۰ مورد آن تهدید خبرنگاران و مسئولان رسانه ها و ۲۹ مورد دیگر، بازداشت خبرنگاران بوده است.
در ادامه آمده که در مدت شش ماه، مقام های طالبان دستکم ۷ رسانه را بسته اند که شامل دو شبکه تلویزیونی در کابل و ۵ شبکه رادیویی در ولایت های غزنی، لغمان، پروان و خوست می شود.
به گزارش مرکز خبرنگاران افغانستان، به سه شبکه رادیویی محلی اجازه فعالیت دو باره داده شد اما دو شبکه تلویزیونی و دو رادیو همچنان بسته مانده اند.
یکی از خبرنگاران که ۶ ماه پیش در غزنی بازداشت شده بود، هنوز رها نشده است.
در شش ماه نخست سالجاری میلادی ۶۰ مورد تهدید علیه خبرنگاران و مسوولان رسانه ها در افغانستان ثبت شده است
حامد عبیدی رئیس سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان که اکنون در آلمان مستقر است در کنار سانسور، تهدید و محدودیت ها به مشکلات مالی رسانه ها نیز اشاره می کند:
" در شش ماه نخست سال ۲۰۲۴ دیده می شود که در عملکرد طالبان در قبال رسانه ها و آزادی بیان، هیچ نوع تغییر مثبت ایجاد نشده و هنوز هم تمام رسانه ها متاسفانه به شدت سانسور می شوند، نظارت می شوند، خبرنگاران به شکل غیر قانونی بازداشت می شوند، بالای خبرنگاران زن فشار ها و محدودیت ها مانند گذشته متاسفانه خیلی زیاد است. و با تاسف که بسیاری از رسانه های ما دچار مشکلات مالی استند."
مرکز خبرنگاران افغانستان می گوید که در ۶ ماه گذشته نه تنها فشار بر رسانه های خصوصی و مستقل کاهش نیافته، بلکه نظارت بر محتوای برنامه های آنها از سوی استخبارات و وزارت امر بالمعروف و نهی از منکر طالبان افزایش یافته است.
این مرکز افزوده که اگرچه محدودیت های رسانه ای در کابل کمتر است، اما برای رسانه ها در ولایت ها، به ویژه در جنوب و شرق، به خاطر نشر صدای زنان و موسیقی در برنامه های شان هشدار جدی داده شده است.