لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۶ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۱۲:۲۹

آزادی صدها زندانی به مناسبت عید قربان؛ احمد فهیم عظیمی اما هنوز دربند است


احمد فهیم عظیمی، فعال آموزش دختران در افغانستان که توسط طالبان دستگیر و از ۱۷ اکتوبر ۲۰۲۳ تا اکنون در زندان به سر می‌برد.
احمد فهیم عظیمی، فعال آموزش دختران در افغانستان که توسط طالبان دستگیر و از ۱۷ اکتوبر ۲۰۲۳ تا اکنون در زندان به سر می‌برد.

حکومت طالبان به مناسبت عید سعید قربان، صدها زندانی از جمله رسول پارسی، استاد پوهنتون را آزاد کرده است، اما نزدیکان برخی از دیگر فعالان دربند می‌گویند که در این عید چشم به راه بودند که آنان نیز رها شوند.

یکی از این افراد احمد فهیم عظیمی، فعال حق آموزش است که حکومت طالبان او و همکارش صدیق‌الله افغان را در ۱۷ اکتوبر ۲۰۲۳ از دفترشان در کارتۀ چهارم شهر کابل بازداشت و زندانی کرد.

حکومت طالبان چندی پیش صدیق‌الله افغان را رها کرد، اما احمد فهیم عظیمی تاکنون به اتهام کمک کردن به دختران تیم رباتیک برای خارج شدن از افغانستان دربند است.

یک تن از نزدیکان احمد فهیم عظیمی که نخواست به دلیل به تهدیدات امنیتی از او در گزارش نام ببریم، ادعا کرد که حکومت طالبان این فعال حق آموزش را بدون سند و ثبوت زندانی کرده است.

او فیصلۀ محکمه حکومت طالبان در برابر احمد فهیم عظیمی را ناعادلانه خواند.

"آیا طالبان بابت این‌که گویند احمد فهیم عظیمی زنان را به ضد نظام تحریک کرده چه سند و ثبوتی دارند، اگر دارند با همین زور و قدرت‌شان چرا ارائه نمی‌کنند برای مردم و رسانه‌ها تا این‌که همه بدانند به واقعیت احمد فهیم عظیمی متهم به تحریک زنان علیه نظام است و باید در زندان باشد. خوب هیچ چیزی ندارند پس چرا او را در زندان نگاه کردند."

نزدیکان احمد فهیم عظیمی: او در زندان شکنجه شده است

پیش از این هم نزدیکان احمد فهیم عظیمی در گفت‌وگو با رادیو آزادی مدعی شده بودند که او در زندان استخبارات حکومت طالبان شکنجه شده و مورد بدرفتاری قرار گرفته تاجایی که این مسأله سبب سکتۀ مغزی پدرش شده بود.

اما ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان پیش از این گفته بود که این فعال آموزش و برخی فعالان دیگر با اسناد و شواهد بازداشت شده‌اند.

افرادی که زنان طالبان را تجربه کرده‌اند: زندانی شدن به دست طالبان، شبیه مرگ تدریجی است

در همین حال برخی فعالانی که تجربۀ زندان طالبان را دارند، مدعی اند که در زندان‌های حکومت طالبان مورد شکنجه قرار گرفتند.

یک تن از زنان معترض که نمی‌خواهد نامش در گزارش گرفته شود، می‌گوید مدتی پیش به دلیل اعتراض‌های حق طلبانه‌اش برای حقوق زنان و دختران از سوی حکومت طالبان زندانی شده بود.

او از برخورد طالبان با مخالفان سیاسی‌شان در زندان‌ها به رادیو آزادی گفت:

"این طبیعی است یک معترض که به زندان طالب برود هیچ گاه مثل یک انسان رویه نمی‌کنند، باور بکنید که به اندازه‌ای این‌ها لت و کوب می‌کردند و می زدند مثل یک توپ فوتبال بودیم در پیش‌شان."

مرتبط:

خانوادۀ یما مقصودی: انتشار پُست‌هایی در فیس‌بوک منجر به دستگیری او شده است

برخی از نویسنده‌گان: هیچ نویسندۀ زیر حاکمیت طالبان نمی‌تواند به گونه آزاد نویسندگی کند

یک فعال حقوق بشر هم که چندی پیش از سوی حکومت طالبان بازداشت زندانی شده بود، در پیام نوشتاری به رادیو آزادی وضعیت زندانیان سیاسی در زندان‌های حکومت طالبان به مرگ تدریجی تشبیه کرد.

او که نخواست هویت‌اش فاش شود، مدعی شد که افراد طالبان در جریان تحقیق از بدترین روش شکنجۀ روحی و جسمی کار می‌گیرند.

در مورد این ادعاها و خواست‌ها از ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان پرسیدیم، اما تا زمان نشر گزارش پاسخی دریافت نکردیم.

اما مقام‌های طالبان پیش از ادعاهای مشابه را که در گزارش‌های یوناما، عفو بین‌الملل و دیگر سازمان‌ها مطرح شده بود، رد کرده اند.

تصاویررسول پارسی، استاد پیشین پوهنتون «پیش از زندانی شدن و بعد از زندانی شدن»
تصاویررسول پارسی، استاد پیشین پوهنتون «پیش از زندانی شدن و بعد از زندانی شدن»

با این همه تلاش کردیم با رسول پارسی، خانواده و یا وکیل‌اش در مورد شروط رهایی‌اش و آنچه بر او در زندان حکومت طالبان گذشته است گفت‌وگو کنیم، اما موفق نشدیم.

رسول پارسی استاد پوهنتون و نویسنده به دلیل آنچه که انتقاد از حکومت طالبان گفته شده بود در ماه مارچ ۲۰۲۳ از سوی حکومت طالبان بازداشت شد و در اکتوبر سال گذشته به اتهام آن‌چه که حکومت طالبان توهین به مقدسات و تخریب نظام عنوان کرد، او را به ۱۶ ماه زندان محکوم کرد.

طالبان پس از حاکمیت دوباره در افغانستان به سرکوب معترضان و مخالفین سیاست‌های خود از جمله زنان معترض، خبرنگاران و فعالان حقوق بشر متهم‌اند.

XS
SM
MD
LG