سرمنشی سازمان عفو بینالملل تأکید میکند که در نشست سوم دوحه باید به بحران بشری در افغانستان به اندازۀ کافی رسیدگی شود.
اگنس کالامارد، روز جمعه ۲۱جون در صفحۀ ایکس ( تویتر سابق) خود هشدار داد که اگر در این نشست زنان افغان، مدافعین حقوق بشر و جناحهای جامعۀ مدنی شامل نشوند، اعتبار این نشست از بین خواهد رفت.
او همچنان تأکید کرد که به حاشیه راندن بحثهای انتقادی در بارۀ حقوق بشر قابل قبول نخواهد بود.
کالامارد در ادامه نوشته است که برای متقاعد کردن طالبان بخاطر شرکت در این نشست، پابندی به شرایط آنها، به طالبان این امکان را میدهد تا نظام اساسی ظلم و ستم را بر اساس جنسیت مشروعیت بخشند، زیرا به گفتۀ او، طالبان زنان و دختران را به حاشیه رانده و حقوق اساسیشان را از آنها گرفته اند.
کالامار افزود، حقوق زنان و دختران قابل مذاکره نیست و از جامعۀ جهانی خواست که باید موضعی روشن و واحدی در این زمینه برگزیده شود.
این نگرانیها در حالی مطرح میشود که هیدر بار، معاون بخش زنان دیدبان حقوق بشر، روز پنجشنبه (۲۰ جون) به رادیو آزادی گفت که بر اساس گزارش این نهاد، سازمان ملل متحد زنان افغان را از نشست آینده دوحه محروم کرده است.
او روز جمعه، هم در صفحه ایکس ( تویتر سابق) خود نوشت که هیچ بحثی در بارۀ زنان در آجندای نشست دوحه نیست و از هیچ زنی برای شرکت به این نشست دعوت نشده است.
در عین حال برخی از دختران محروم از آموزش توسط طالبان در افغانستان و برخی از فعالان حقوق زنان میگویند، اگر زنان در این نشست دعوت نشوند، بسیار ناامید خواهند شد.
شماری از زنان: اگر زنان در نشست دوحه حضور نداشته باشند، بسیار نا امید کننده خواهد بود
نادیه، باشندۀ شهر مزارشریف ولایت بلخ و دانش آموز صنف دهم به رادیو آزادی گفت:
"اگر زنان اجازۀ حضور در این نشست را داشته باشند، میتوانند در آنجا در مورد حقوق خود بحث کنند، درخواست ما این است که حتماً در مورد باز شدن مکاتب ما هم بحث شود."
نسرین حمیدی، فعال حقوق زنان نیز در گفتوگو با رادیو آزادی بر مشارکت زنان افغان در سومین نشست دوحه تأکید کرد:
"اگر به زنان اجازۀ شرکت در نشست دوحه داده نشود، این یک مشکل جدی و ناامیدی بزرگ دیگری برای آنها خواهد بود و اگر زنان در این نشست شرکت نکنند، این خاموش کردن صدای نیمی از جامعه خواهد بود."
از سوی دیگر جنبش شنبههای ارغوانی روز شنبه در یک نوار ویدیویی و خبرنامۀ مطبوعاتی که به رادیوآزادی ارسال کرده است، از فعالان مدنی، خبرنگاران، ورزشکاران و شخصیتهای فرهنگی خواسته که از زنان و اعتراضات آنها برای شرکت نکردن طالبان در نشست آیندۀ دوحه حمایت کنند.
این درخواستها و انتقادها در حالی مطرح شده است که روزا اوتنبایوا، نمایندۀ ویژۀ سر منشی ملل متحد برای افغانستان و رئیس یوناما رو جمعه پس از نشست شورای امنیت ملل متحد در بارۀ افغانستان در نیویارک به خبرنگاران گفت که هیچکس نمیتواند برای این سازمان شرط بگذارد که چگونه این نشست را برگزار کند.
اوتنبایوا افزود که نشست بعدی دوحه را رزماری دی کارلو، رئیس بخش سیاسی سازمان ملل متحد رهبری میکند و نمایندگان ویژۀ بیست و دو کشور برای افغانستان که زنان هستند نیز در آن اشتراک خواهند داشت.
قرار است نشست سوم دوحه به میزبانی ملل متحد از تاریخ ۳۰ جون الی ۱جولای سال روان میلادی برگزار شود که از طالبان هم رسما، دعوت شده است و حکومت طالبان اعلام کرده که نمایندگاناش را به این نشست میفرستد.
این درحالیست که نمایندگان حکومت طالبان در دو نشست گذشتۀ دوحه حضور نداشتند.