لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۱۱ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۰۹

گزارش یوناما به شورای امنیت سازمان ملل؛ « وضعیت زنان و کودکان در افغانستان نگران کننده است»


شماری از زنان و کودکان فقیر درکابل
شماری از زنان و کودکان فقیر درکابل

دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) می‌گوید که گزارش سه ماههٔ انتونیو گوترش، سرمنشی این سازمان، در مورد افغانستان به شورای امنیت رسیده و امروز در مورد آن بحث صورت خواهد گرفت.

در این گزارش ۱۵ صفحه‌ای که یوناما روز جمعه ۲۱ جون در صحفه فیس‌بوک خود نشر کرده، برعلاوهٔ وضعیت سیاسی و بشری جاری در افغانستان، از محدودیت‌های طالبان بر زنان نیز یا‌د شده‌است.

در بعضی از بخش‌های این گزارش سه ماهه آمده است که "هنوز هم محدودیت بر مکاتب بالاتر از صنف ششم و پوهنتون‌های دختران پابرجاست و تشویق و شامل کردن کودکان به آموزش در مدرسه‌های دینی افزایش یافته است".

در بخش سیاسی این گزارش نوشته شده که "فضا برای فعالیت‌‌های سیاسی و جامعهٔ مدنی تنگ‌تر شده که وزارت عدلیهٔ حکومت طالبان به تاریخ هفتم اپریل دوباره بر ممنوعیت فعالیت احزاب و سازمان‌های اجتماعی تأکید کرد که دو حزب سیاسی و ۷۵ سازمان اجتماعی به اتهام غیر قانونی بودن به ارگان‌های امنیتی راجع شده‌اند".

تعدادی از زنان و دختران معترض افغانستان
تعدادی از زنان و دختران معترض افغانستان

در این گزارش در پیوند به موارد مختلف معلومات داده شده، اما در بخش معلومات امنیتی آمده است که ملل متحد از ماه فبروری سال روان الی ۱۳ ماه می، ۲۵۵۰ رویداد امنیتی را ثبت کرده که ۵۵ درصد افزایش را نسبت به سال ۲۰۲۳ در زمان مشابهٔ آن نشان می‌دهد.

بخشی از گزارش یوناما:  تشویق و شامل کردن کودکان به مدرسه‌های دینی افزایش یافته است

از سوی هم هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان یا (یوناما) روز پنج‌شنبه (۲۰ جون) در یک اعلامیه گفته بود که شام روز جمعه به وقت کابل، روزا اوتنبایوا، نمایندهٔ ویژهٔ ملل متحد برای افغانستان و رئیس یوناما در نشست شورای امنیت در مورد وضعیت افغانستان معلومات می‌دهد.

یک مکتب دخترانه در غرب افغانستان که در نتیجه وضع محدودیت های طالبان مسدود شده است.
یک مکتب دخترانه در غرب افغانستان که در نتیجه وضع محدودیت های طالبان مسدود شده است.
اما زنان و دختران افغان چه انتظاری از این نشست دارند؟

برخی از فعالان حقوق زن و دختران محروم از آموزش در داخل افغانستان می‌گویند، هرچند این‌گونه نشست‌ها می‌تواند توجهٔ جهان را به وضعیت پیچیدهٔ جاری در افغانستان جلب کند، اما خواستار این هستند که تصمیم قاطع در مورد وضعیت بشری افغان‌ها و حقوق دختران و زنان افغان گرفته شود.

یک باشندهٔ کابل: نشست های جهانی زمانی موثر است که کار های عملی نیز صورت بگیرد

یک باشندهٔ کابل که صنف دهم مکتب است و نمی‌خواهد به دلیل حساسیت موضوع نام‌اش در گزارش منتشر شود به رادیو آزادی گفت: "این نوع نشست‌ها صد درصد وضعیت دختران و زنان افغان را تغییر داده نمی‌تواند، اما به شرطی‌که آن‌ها در مورد کار، تحصیل و دیگر حقوق دختران و زنان افغان صحبت کنند، این توجهٔ طالبان را تا اندازهٔ جلب می‌کند، دیگر این‌که این موضوعات هر قدر که تکرار شود، برای دختران و زنان افغان مؤثریت خود را دارد."

لطیفه سالاری، باشندهٔ ولایت کنر و فعال حقوق زن در این مورد به رادیو آزادی گفت:

"گفت‌وگوها در سازمان‌های جهانی در مورد وضعیت دختران و زنان افغان بسیار مثبت و مؤثر است، زیرا این‌جا در مورد حقوق دختران و زنان صحبت شده از آن دفاع می‌شود، اما این باید به گونهٔ جدی و گفت‌وگوها باید عملی باشد."

ریچارد بنیت، گزارش‌گر ویژهٔ سازمان ملل متحد برای حقوق بشر افغانستان
ریچارد بنیت، گزارش‌گر ویژهٔ سازمان ملل متحد برای حقوق بشر افغانستان

در نشست شورای امنیت ملل متحد در حالی در مورد وضعیت افغانستان بحث صورت می‌گیرد که روز سه شنبه (۱۸ جون) ریچارد بنیت، گزارش‌گر ویژهٔ سازمان ملل متحد برای حقوق بشر افغانستان، در ۵۶مین نشست شورای حقوق بشر حین ارائهٔ گزارش خود در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان، وضعیت زنان را تکان‌دهندهٔ خواند و تأکید که خشونت‌ها در برابر زنان بسیار شدید و گسترده است که به گفته او این جنایت ضد بشریت عنوان شده می‌تواند.

اما حکومت طالبان، اظهارت بنیت را تلاش برای خراب کردن اذهان مردم در مورد نشست دوحه عنوان کرد.

قرار است سومین نشست دوحه به میزبانی سازمان ملل متحد به تاریخ ۳۰ ماه جون الی اول جولای در قطر برگزار شود.

طالبان از اشتراک هیئت‌شان در این نشست خبر داده‌اند.

XS
SM
MD
LG