لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۵ جدی ۱۴۰۳ کابل ۱۲:۳۸

شبکه مشارکت سیاسی زنان افغان: ملل متحد در نشست دوحه برای مصونیت زنان و دختران تلاش کند


اعتراض شماری از اعضای شبکه مشارکت سیاسی زنان افغان در کابل. عکس از آرشیف
اعتراض شماری از اعضای شبکه مشارکت سیاسی زنان افغان در کابل. عکس از آرشیف

شبکۀ مشارکت سیاسی زنان افغان می‌گوید، سازمان ملل متحد باید در نشست آیندۀ دوحه بیشتر بر سیاست‌های حکومت طالبان در برابر زنان و دختران و محدودیت‌های که در برابر آنان است، تمرکز کند.

این شبکه سه‌شنبه با نشر اعلامیه‌ای گفته که جامعۀ جهانی سیاست خود با طالبان را تغییر دهد و بر آنان فشار بی‌آورد تا بحران بشری و نقض حقوق بشری در افغانستان پایان یابد.

در این اعلامیه آمده است: "هدف و نتیجۀ این نشست باید از بین بردن نظام طالبان و به میان آمدن حکومت جمهوری دموکراتیک همه‌شمول بر اساس رای مردم افغانستان باشد تا زنان و دختران به گونۀ کامل آزادی و برابری به دست آورند."

شبکۀ مشارکت سیاسی زنان افغان افزوده است که جامعۀ جهانی باید از حمایت اقتصادی طالبان خودداری کند و برای مصونیت حقوق زنان و دختران افغان تلاش کند.

اما برخی مقام‌های حکومت طالبان از جمله محمد یعقوب مجاهد، سرپرست وزارت دفاع و مولوی عبدالکبیر، معاون سیاسی رئیس‌الوزرای حکومت طالبان به روز چهارشنبه در نشستی در کابل گفتند که هیچ گونه فشار بیرونی و سیاسی را نمی‌پذیرند.

قرار است نشست نمایند‌گان ویژه کشورهای عضو سازمان ملل متحد در ۱۸ و ۱۹ فبروری در دوحه برگزار شود.

حکومت طالبان هم به این نشست دعوت شده است، اما حکومت طالبان گفته که در روشنی وضاحت‌ها در بارۀ شرکت هیئت‌اش در این نشست تصمیم خواهد گرفت.

با این وجود شماری از زنان از حضور احتمالی طالبان در این نشست انتقاد می‌کنند و آن را عادی سازی روابط جهان با طالبان می‌دانند.

وحیده امیری، یکی از زنان به رادیو آزادی می‌گوید:
"ما مخالف حضور گروه طالب در این نشست هستیم و این نشست را محکوم می‌کنیم به این لحاظ که ما زنان معترض با طالبان روبه‌رو سخن نمی‌گویم و هیچ‌گاهی حاضر نیستیم که با طالب گفت‌وگو صورت بگیرد."

یک آموزگار زن: ما می‌خواهیم که یک کاری کنند این بار که طالبان مجبور شوند حق و حقوق ما را برای ما پس بدهند

شماری از زنانی که پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان در افغانستان از وظیفه برکنار و خانه‌نشین شده اند، نیز می‌گویند، در اینگونه نشست‌ها باید در مورد حقوق و آزادی‌های زنان گفت‌وگو شود.

یکی از آموزگاران زن در زمان نظام جمهوری پیشین که نمی‌خواهد نامش در گزارش گرفته شود به رادیو آزادی گفت:
"ما می‌خواهیم که یک کاری کنند این بار که طالبان مجبور شوند حق و حقوق ما را برای ما پس بدهند، ما را اجازه بدهند که وظیفه داشته باشیم، اجازه بدهند که ما به تفریح برویم، اجازه بدهند که ما مثلاً زند‌گی کنیم، ما را از زند‌گی کردن حتی این‌ها محروم ساختند، زندگی را سر ما تلخ ساختند."

این در حالی است که فریدون سینیرلی اوغلو، هماهنگ کنندۀ ویژۀ سازمان ملل متحد با نزدیک شدن زمان برگزاری نشست دوحه، مشغول گفت‌وگو با مقام‌های بلند پایۀ طالبان در کابل است.

او روز سه‌شنبه با مولوی عبدالکبیر، معاون سیاسی رئیس الوزرای حکومت طالبان در پیوند به نشست دوحه دیدار کرد.

تا هنوز ملل متحد و اوغلو در مورد محتوای این دیدارها چیزی نگفتند، اما در خبرنامۀ ارگ حکومت طالبان نوشته شده که این مقام‌های بلند رتبۀ سازمان ملل متحد از طالبان خواسته اند که باید به برخی از قوانین و کنوانسیون‌های بین‌المللی متعهد باشند.

گفته نشده است که سینیرلی اوغلو از کدام قوانین و کنوانسیون‌ها یاد کرده، اما نقض حقوق بشری به ویژه حقوق زنان و دختران از جمله محروم کردن‌شان از آموزش و تحصیل و کار از جمله مواردی اند که بارها از سوی سازمان ملل متحد و جامعۀ جهانی مطرح شده و از طالبان خواسته شده که این محدودیت‌ها را بردارند.

XS
SM
MD
LG