لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۵ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۰۵

نگرانی ها از بازداشت زنان در کابل؛ دیده بان حقوق بشر خواهان رهایی زنان از بند شد


تبلیغات طالبان برای ترویج حجاب در جامعه افغانستان
تبلیغات طالبان برای ترویج حجاب در جامعه افغانستان

سازمان دیده بان حقوق بشر می گوید که بازداشت زنان و دختران به اتهام بد حجابی نگرانی شدید آنها را بر انگیخته و آن را یک نقض دیگر حقوق بشری زنان و دختران افغان، حساب می کند.

فرشته عباسی پُژهشگر بخش زنان این سازمان به روز جمعه (۵ جنوری) در صحبتی با رادیو آزادی خواهان توقف بازداشت های زنان و دختران و همچنان رهایی آنانی شدند که در قید طالبان به سر می برند:

«به آن خاطر ما نگران کسانی هستیم که بازداشت شده اند و نگران دوام روند این پروسیه هستیم. طالبان باید بدانند که این نقض حقوق بشر است و هر چه زودتر به این اقدامات خود خاتمه ببخشند.»

به گفته فرشته عباسی، این حق زنان را به خاطر ابراز شخصیت خود شان نقض می کند و باعت ترس و ارعاب در میان زنان و دختران افغان می شود تا دیگر نتوانند که از خانه های شان بیرون روند.

فرشته عباسی پُژهشگر بخش زنان سازمان دیده بان حقوق بشر
فرشته عباسی پُژهشگر بخش زنان سازمان دیده بان حقوق بشر

همزمان، سازمان عفو بین الملل، اواخر روز جمعه در بیانیه یی دستگیری زنان توسط طالبان را به اتهام رعایت نکردن حجاب، محدودیت بیشتر آزادی زنان خواند.

شعبه جنوب آسیای این سازمان در بیانیه ای در شبکه ایکس X خود افزود که این اقدام علیه زنان باید فورا متوقف شود و دستگیر شدگان آزاد شوند.

اداره امر به معروف و نهی از منکر طالبان به تازگی زنانی را به عدم رعایت حجاب و تشویق زنان دیگر به عدم رعایت حجاب متهم و بازداشت کرده است.

اما در باره تعداد بازداشت شده ها چیزی نگفته است .

در این حال، بازداشت دختران و زنان در روز های اخیر در کابل به خاطر آنچه طالبان ( بد حجابی)عنوان کرده واکنش های فعالان را برانگیخته است.

ریچار بنت گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان دیروز جمعه ( ۵ جنوری)در شبکه ایکس تویتر سابق خود دستگیری های اخیر زنان در کابل را به دلیل "بدحجابی" که توسط طالبان تایید شده ، متأسفانه بیانگر محدودیت های بیشتر بر آزادی بیان زنان و تضعیف سایر حقوق بشری آنهاخوانده است.

او در ادامه خواهان رهایی هرچه زودتر و بدون قید و شرط آنها شد.

احمد مسعود رهبر گروه مقاومت افغانستان، یکی از رهبران مخالف طالبان هم به روز جمعه ( ۵جنوری) پُستی را در این مورد در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرده است.

در این پُست آمده که آنچه امروز زیر نام شریعت علیه زنان با عزت و شجاع افغان به اجرا گذاشته میشود نه با اصول و ارزشهای دین اسلام مطابقت دارد و نه با هیچ دین و آیین الهی و بشری.

احمد مسعود در ادامه گفت:

« محروم ساختن زنان افغانستان از اساسیترین حقوق انسانی شان، همزمان که دشمنی با نیمی از پیکر جامعه میباشد، دشمنی حساب شده با توسعه بشری و پیشرفت یک ملت نیز به حساب میرود.»

همزمان این اقدام طالبان بار دیگر واکنش فعالان زن را بر انگیخته است.

جنبش اتحاد وهمبستگی زنان افغانستان دیروز جمعه یکبار دیگر در کابل تجمع کرده ومخالفت خود را درمقابل فرمانهای« وحشتناک وزن ستیزانه ای طالبان» نشان دادند:

«ایدیالوژی طالبان بر بنیاد اسلام سیاسی نهاده شده و این آغاز شستشوی مغزی اطفال افغانستان است! ایجاب بهانه است، برای رسیدن به اهداف سیاسی طالبان ! سازمان ملل ، جامعه جهانی کشور های مدافع حقوق بشری چرا در مقابل زنان زندانی شده سکوت اختیار کرده اند! مدارس طالبان مکانی است برای خشونت و تجاوز بر زنان و کودکان!»

زنان در مخالفت با سیاست های طابان گردهمایی های زیادی را برگزار کرده اند اما طالبان تغییری در سیاست خود وارد نکرده اند
زنان در مخالفت با سیاست های طابان گردهمایی های زیادی را برگزار کرده اند اما طالبان تغییری در سیاست خود وارد نکرده اند

حکومت طالبان، از آغاز حاکمیت دوباره بر افغانستان در ۲۰۲۱، محدودیتهای زیادی از جمله حجاب اجباری را بر زنان وضع کرده است.

پیش از این نیز گزارشهای از بازداشت و یا آزار و اذیت زنان و دختران به علت عدم رعایت حجاب از سوی محتسبین امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان منتشر شده، اما این نخستین بار است که زنان و دختران را به این اتهام به شکل گروهی بازداشت میکنند.

طالبان پیش از این با نشر اعلامیههای مختلف گفته بودند، به خاطر عدم رعایت حجاب از سوی زنان آنها مردان خانوادهٔشان را بازدشت خواهند کرد.

این محدودیتهای طالبان هرچند با انتقادات سازمانهای بینالمللی مواجه است، اما حکومت طالبان مدعی است که در چهارچوب شرعیت اسلام حقوق مردم افغانستان به ویژه زنان را تأمین میکنند.

XS
SM
MD
LG