لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۴ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۹:۴۱

طالبان زنان مسلکی را در بخش های صحی استخدام می کنند٬ اما رعایت حجاب شرط اساسی است


تصویر آرشیف: یکی از داکتران زن در شفاخانه ولادی نسایی کابل
تصویر آرشیف: یکی از داکتران زن در شفاخانه ولادی نسایی کابل

ادارۀ ملی امتحانات حکومت طالبان از آغاز روند ثبت نام برای استخدام در بست‌های مسلکی وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان خبرداده و اعلام کرده است، زنانی که حجاب شرعی را مراعات نکنند، از ثبت نام و روند استخدام محروم می‌شوند.

این اداره به روز دوشنبه با نشراعلامیه‌ای در صفحۀ فیسبوکش در این مورد گفته است، به متقاضیانی که حجاب شرعی نداشته باشند، اجازۀ ورود به محل ثبت نام داده نخواهد شد.

ادارۀ ملی امتحانات حکومت طالبان در مورد مشخصات حجاب چیزی ننوشته، اما عکسی از فردی با چادری به رنگ آبی و کاملا پوشیده را نشر کرده است.

به گفتۀ این ادارۀ حکومت طالبان، برای اجرای این روند دو محل جداگانه برای زنان و مردان در نظر گرفته شده است.

مشخص نیست که وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان چند زن را در بست‌های مسلکی این وزارت استخدام خواهد کرد، اما بر اساس اطلاعات ادارۀ ملی امتحانات حکومت طالبان، قرار است ۵۵۰۰ تن که پیش از این در لیست نهایی برای شمولیت در امتحان استخدام قرار گرفته اند، ثبت نام کنند.

لوگوی وزارت صحت عامه افغانستان
لوگوی وزارت صحت عامه افغانستان

این در حالیست که طالبان در دسامبر ۲۰۲۲ پوهنتون‌ها را بروی دختران بستند و اخیراً زنان و دختران از دوره‌های صحی فارغ‌التحصیل نشده اند.

حدود یک ماه پیش قلندر عباد، سرپرست وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان در جریان سفرش به ولایت ارزگان گفته بود که آنان با کمبود داکتران زن مواجه اند و روی راه حل در این بخش کار می‌کنند.

در این حال یک قابله در ولایت کندز که نخواست نامش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت، ۱۲ روز قبل هنگامی که می‌خواست در یک بست صحی ثبت نام کند، از جانب مسئولان تأکید شده بود تا چادری داشته باشد:

"خودم شاهد همینطور یک روز بودم، همین بست‌های صحت عامه که اعلان شده بود در ولایت کندز در بخش صحت طفل که رفته بودیم و فورم گرفته آن را پر می‌کردیم به ما گفته شد که باید چادری بسر داشته باشیم."

در جامعۀ سنتی افغانستان، زنان معمولاً حجاب دارند و پس از به قدرت رسیدن طالبان، آنان در کنار وضع محدودیت بر کار، تحصیل و سفر زنان در مسیر‌های طولانی، پوشیدن حجاب را نیز بر زنان اجباری کردند، اما برخی زنان در افغانستان می‌گویند که تعریف مشخص از حجاب نزد افراد طالبان وجود ندارد.

یکی از دانشجویان قبلی طب که نخواست نامش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت، ادامۀ محدودیت‌ها بر زنان به آیندۀ افغانستان صدمه وارد می‌کند:

"اگر محدودیت‌ها بر تعلیم، تحصیل و کار زنان بیشتر شود پس چگونه ما خواهیم توانست که در آینده یک داکتر زن یا یک معلم زن داشته باشیم؟ در حالی که زنان افغان همیشه حجاب اسلامی را مراعات کرده اند."

طالبان همواره با راه اندازی تبلیغات وسیع تلاش دارند تا شکلی از حجاب را که برای خود شان پذیرفتنی است در همه عرصه های جامعه برای زنان تطبیق کنند
طالبان همواره با راه اندازی تبلیغات وسیع تلاش دارند تا شکلی از حجاب را که برای خود شان پذیرفتنی است در همه عرصه های جامعه برای زنان تطبیق کنند

راضیه برومند، یکی از فعالان حقوق زنان تأکید و کنترول بر حجاب اجباری بخاطر استخدام زنان به کار از سوی حکومت طالبان را بهانه‌ای برای جلوگیری از حضور زنان در جامعه عنوان می‌کند:

"تمام این مشکل تراشی‌ها و زن ستیزی‌ها صرف حذف زنان از تمام عرصه‌های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی است. با این قانون‌شان که زنان باید کاملاً چادری یا حجاب اجباری بپوشند، اگر زنان همین طور هم به کار حاضر شوند اینها (طالبان) باز هم موانع دیگر را ایجاد خواهند کرد."

حکومت طالبان اما همواره مدعی شده که حقوق زنان در چارچوب شریعت اسلام تامین است.

طالبان پس از حاکمیت دوباره‌شان در بیش از دو سال گذشته همواره بر داشتن حجاب شرعی زنان تأکید کرده اند.

گفته می‌شود که بسیاری از زنان در کابل و برخی شهرهای دیگر چادری نمی پوشند، اما برخی آنان مانتوهای سیاه دراز می‌پوشند و برای پوشانیدن صورت‌شان ازعینک سیاه و ماسک استفاده می‌کنند.

XS
SM
MD
LG