در ادامهٔ محدودیتهای روزافزون طالبان بر زنان و دختران در افغانستان، به تازهگی موارد متعدد بازداشت و شکنجه شماری از زنان و دختران در شهر کابل به اتهام «بیحجابی» گزارش شدهاست.
شماری از این زنان و دختران بازداشت شده و برخی شاهدان عینی به رادیو آزادی میگویند که محتسبین وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان از سه روز به اینسو دهها زن و دختر را از مناطقی مانند پل سرخ و دشت برچی و چندین منطقه شمال شهر کابل به زور بازداشت کردهاند.
یکی از این دخترانیکه از سوی طالبان به اتهام عدم رعایت حجاب در منطقهٔ دشت برچی کابل بازداشت شده بود، در صحبت با رادیو آزادی این موضوع را تأیید کرده و به شرط نشر نشدن نام و صدایش گفت، طالبان او را با ضمانت دوباره رها کردهاند.
برخی شاهدان عینی این رویداد ادعا میکنند که محتسبین امر به معروف حکومت طالبان امروز پنجشنبه نیز به بازداشت زنان و دختران پرداخته اند.
یک تن از آنان که به دلیل حساسیت موضوع نمیخواهد از او در گزارش نام ببریم به رادیو آزادی گفت:
"طالبان ۱۱ جدی ۱۴۰۲ در چندین نقاط غرب کابل به جمعآوری دختران بهگفتهٔ آنها که بد حجاب هستند پرداخته، دختران غرب کابل هیچ نوع پوشش غیر اسلامی ندارند، دخترانی را که بهحیث فروشنده در فروشگاهها کار میکنند بردهاند، امروز هم چندین حادثه رخ داده و امر به معروف طالبان آمده دختران را بردند معلوم نیست کجا میبرند."
یک شاهد عینی دیگر نیز که به دلیل حساسیت موضوع نمیخواهد از او در گزارش نام ببریم به رادیو آزادی چنین میگوید:
"سه روز میشود که دختران را از دشت برچی به شدت زیاد میبرند، چندین طالب در موترها روی سرکها میگشتند، با دوستم از کورس میآمدیم یک کاکا ما را گفت که تیز خانهتان بروید که همین لحظه چند دختر را بردند، ما میخواستیم بیاییم که امر به معروف طالبان از پیش ما تیر شد، گپای کاکا را شنید که ما را گفت بروید خانه ما آمدیم، اما نمیدانم با او کاکا چی کار کرد."
ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان و مولوی عبدالغفار سباوون سخنگوی وزارت امر به معروف حکومت طالبان به پرسشهای رادیو آزادی در این مورد پاسخ ندادند.
اما آقای سباوون این موضوع را به بیبیسی تأیید کرده و گفته است که این زنان را به اتهام بیحجابی و تشویق زنان دیگر به عدم رعایت حجاب بازداشت کردهاند.
او در مورد تعداد زنان و دختران بازداشت شده، چگونگی بی حجابی و تشویق زنان دیگر به عدم رعایت حجاب جزئیات بیشتر نداده، اما ادعا کرده که این زنان و دختران را "بر اساس خواست محرمهای شرعیشان" بازداشت کردهاند.
این اقدام طالبان بار دیگر واکنشهای فعالان حقوق زن را برانگیخته است.
رقیه ساعی فعال حقوق زن در این مورد به رادیو آزادی گفت:
"زن افغانستان اختیار پوشش خود را ندارد که چه نوع لباس بپوشد، روز به روز شرایط در افغانستان بحرانیتر میشود، امیدواریم که سازمان ملل متحد و کشورهای که خود را حامی حقوق بشر میدانند گام فوری و اقدام جدی کنند و در کنار مردم افغانستان باشند."
حکومت طالبان، از آغاز حاکمیت دوبارهٔشان بر افغانستان در ۲۰۲۱، محدودیتهای زیادی از جمله حجاب اجباری را بر زنان وضع کردهاند.
پیش از این نیز گزارشهای از بازداشت و یا آزار و اذیت زنان و دختران به علت عدم رعایت حجاب از سوی محتسبین امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان منتشر شده، اما این نخستین بار است که زنان و دختران را به این اتهام به شکل گروهی بازداشت میکنند.
طالبان پیش از این با نشر اعلامیههای مختلف گفته بودند، به خاطر عدم رعایت حجاب از سوی زنان آنها مردان خانوادهٔشان را بازدشت خواهند کرد.
این محدودیتهای طالبان هرچند با انتقادات سازمانهای بینالمللی مواجه است، اما حکومت طالبان مدعی است که در چهارچوب شرعیت اسلام حقوق مردم افغانستان به ویژه زنان را تأمین میکنند.