سازمان افغانستان عاری از پولیو به روز یکشنبه اعلام کرده که کمپاین تطبیق واکسین پولیو در ۲۰ ولایت افغانستان و بخشهایی از هرات به روز دوشنبه آغاز خواهد شد.
این در حالی است که برخی از رسانههای محلی به نقل از مسئولان محلی حکومت طالبان گزارش دادهاند که این کمپاین در ولایتهای ننگرهار، لغمان و کنر آغاز شده و برای ۷ روز ادامه خواهد داشت.
شرافت زمان، سخنگوی وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان و مسئولان صندوق حمایت از کودکان ملل متحد (یونیسف) به پرسشهای رادیو آزادی در بارۀ جزئیات این دور کمپاین تطبیق واکسین پولیو پاسخ ندادند.
اما سازمان افغانستان عاری از پولیو از مردم خواسته که کودکان زیر ۵ سال خود را واکسین کنند.
برخی خانوادههای که در تطبیق واکسین پولیو برای کودکانشان کوتاهی کرده اند و اکنون کودکانشان مبتلا به ویروس پولیو (فلج کودکان) شده، از خانوادههای دیگر میخواهند که کودکانشان را به موقع واکسین کنند.
شکریه، باشندهٔ ولایت پروان که یک پای پسر ده سالهاش به نام عصمت به خاطر عدم دریافت واکسین فلج شده است، میگوید که شوهرش اجازه نمیداد تا کودکانشان واکسین پولیو دریافت کنند.
او به رادیو آزادی گفت:
"در اطراف بودیم، در کابل و ولایتهای دیگر واکسین میشد، مردکهٔ خدا شرمانده بدخوی بود نمیماند که واکسین کنیم و جای ببریم، پیش داکتر ببرم، اگر واکسین میکردیم خوب میشد، پایش این قسم نمیشد، کودکان دیگر را واکسین میکنند بگذارند تا این قسم نشوند، این را نگذاشت پایش همی رقم شد."
سازمان جهانی صحت قبلاً در این رابطه گفته بود، خانوادههایی در افغانستان که از واکسیناسیون فرزندان خود امتناع میکنند، در گسترش ویروس پولیو نقش دارند.
این در حالی است که سازمان جهانی صحت (دبلیو اچ او) از افزایش نمونههای مثبت محیطی پولیو در افغانستان نگرانی کرده است.
سازمان جهانی صحت پس از ۳۷مین نشست کمیتهٔ اضطراری محو پولیو (فلج کودکان) به تاریخ ۲۲ دسمبر در اعلامیهای گفت که ۴۶ نمونۀ مثبت محیطی در سال ۲۰۲۳ در افغانستان ثبت شده که بیشترشان در ننگرهار و کنر بوده، اما اخیراً نمونههای مثبت محیطی در ولایات کابل، کندهار، زابل و بلخ نیز ثبت شده است.
این سازمان افزوده که کیفیت کمپاین واکسین پولیو در مناطق شرقی افغانستان بهتر شده است، اما چالشهای مستمری در مناطق جنوبی وجود دارد و نزدیک به ۲۰۰هزار کودک در جریان کمپاینها در سال ۲۰۲۳ غیر قابل دسترس بودند.
سازمان جهانی صحبت همچنان ابراز نگرانی کرده است که با بازگشت خانوادههای افغان از پاکستان موردهای مثبت پولیو افزایش خواهد یافت.
هر چند مسئولان صندوق کودکان ملل متحد "یونیسف" و حکومت طالبان قبلاً گفته بودند که تیمهای صحی در گذرگاهها به کودکان زیر ۵ سال خانوادههای بازگشت کننده از پاکستان واکسین پولیو تطبیق میکنند، اما برخی از خانوادههای بازگشته از پاکستان مدعی اند که هنگام عبور از گذرگاهها کودکانشان واکسین پولیو دریافت نکردهاند.
فضل مولا، یک تن از آنان به رادیو آزادی گفت:
"یک کودک من در اینجا که مریض شده بود به کلینیک بردم در آنجا واکسین شد، اما کودکان دیگر واکسین نشده در آنجا (گذرگاه تورخم} هیچ واکسین نشدند تنها یک طفلم همینجا واکسین شد دیگر همهشان ماندند."
پیش از این اما برخی دیگر از مهاجرین برگشته از پاکستان گفته بودند که کودکانشان در گذرگاهها واکسین پولیو دریافت کرده اند.
به اساس گزارشها، در حال حاضر افغانستان و پاکستان دو کشوری هستند که موردهای مثبت پولیو را دارند که تنها در سال جاری میلادی ۶ مورد مثبت آن در افغانستان و در ولایت ننگرهار به ثبت رسیده است.