قرار است دور جدید کمپاین واکسین پولیو در ولایتهای کندز، تخار، بغلان، پروان، کاپیسا، کابل، کنر، نورستان، لغمان، ننگرهار، پکتیا، پکتیکا، خوست و غزنی راه اندازی شود.
نهاد افغانستان عاری از پولیو یا "پلیو فری افغانستان" در شبکۀ ایکس خود به روز یکشنبه نوشته که این کمپاین در این چهارده ولایت سر از روز دوشنبه اول ماه عقرب برای کودکان زیر پنج سال راه اندازی میشود.
این نهاد از والدین خواسته که کودکان زیر پنج سال خود را واکسین کنند تا پولیو از افغانستان محو شود.
نهاد افغانستان عاری از پولیو اما جزئیات بیشتری در این باره ارائه نکرده است.
زرافشان، باشندۀ ولایت کندز که مادر دو کودک زیر پنج سال است، با استقبال از آغاز کمپاین تطبیق واکسین ضد پولیو در صحبت با رادیو آزادی از سایر خانوادهها خواست تا در این زمینه توجه کنند:
"تطبیق واکسین پولیو برای اطفال مسئولیت مادران و پدران است در برابر این گونه مرض پیشگیری بکنند و از واکسیناتوران حمایت و با افرادی که واکسین را تطبیق میکنند همکاری کنند."
عبدالرووف، باشندۀ شهر کابل هم با استقبال از آغاز دور جدید کمپاین واکسین پولیو از ادارههای مسئول میخواهد که واکسین را در تمام نقاط افغانستان تطبیق کنند.
او به رادیو آزادی گفت:
"امیدوار هستم (واکسین) به بعضی جاهایی که نمیرسد آنجا هم برسانند، همیشه از شان استقبال کرده ایم از اینکه فردا باز هم کمپاین آغاز میشود خوش هستیم و منتظر هستیم که باز هم دروازه تک تک شود و ما به اطفال نازنین خود واکسین ضد پولیو را بخیر تطبیق کنیم."
پولیو بیماری ویروسی است که درمان ندارد و با آسیب رساندن به نخاع یا رشته مهم عصبی که در میان ستون فقرات جای دارد، سبب فلج شدن بدن میشود.
سازمان جهانی صحت نزدیک به دو ماه قبل از افزایش واقعات مثبت پولیو و افزایش نمونههای مثبت محیطی آن در افغانستان هشدار داده و گفت که اخیراً ۵ واقعۀ مثبت پولیو در افغانستان که همه آنها در ولایت ننگرهار بوده اند، به ثبت رسیده است.
به نقل از این سازمان، ۳۲ نمونۀ مثبت محیطی در افغانستان نیز ثبت شده که یک واقعه در کندهار، یک واقعه در بلخ و دیگر همه واقعات در شرق این کشور بوده اند.
اما برخی منابع معتبر به رادیو آزادی گفتند که ششمین واقعۀ مثبت پولیو و شش نمونه جدید محیطی نیز اخیراً در افغانستان به ثبت رسیده است.
رادیو آزادی خواست در این مورد از وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان بپرسد، اما شرافت زمان، سخنگوی این وزارت حاضر به پاسخگویی در این باره نشد.
افغانستان و پاکستان دو کشوری در جهان اند که هنوز موفق به محو پولیو نشده اند.
داکتر غلام دستگیر نظری، رئیس معافیت کتلوی صحت عامه در زمان نظام جمهوری پیشین، رفت و آمدهای مردم میان افغانستان و پاکستان را از دلایل عمدۀ عدم محو پولیو در افغانستان عنوان میکند.
او در صحبت با رادیو آزادی برای حل این مشکل چنین پیشنهاد کرد:
"نیاز بر این است که تیمهایی که در مرزها هستند تقویت شوند قبلاً تیمهای هم در مسیر شاهراه وجود داشت و خانوادهها که از مسیرهای غیرقانونی وارد افغانستان میشدند، برای کودکان زیر پنج سالشان واکسین ضد پولیو انجام میشد و یکی از دلایل عمدۀ عدم محو پولیو متاسفانه رفت و آمدهای بیش از اندازه بین افغانستان و پاکستان است."
نگرانیها از احتمال انتقال ویروس پولیو از پاکستان به افغانستان در حالی وجود دارد که به اساس معلومات رسانههای پاکستان از اول ماه اکتوبر تا بیست این ماه بیش از ۵۲ هزار افغان از پاکستان به افغانستان برگشته اند.
گفتنیست که سازمان جهانی صحت همه ساله از روز جهانی محو پولیو و یا فلج کودکان در ۲۴ اکتوبر تجلیل میکند تا سطح آگاهی در بارۀ ویروس پولیو بلند برود و کودکانی که با خطر پولیو روبهرو اند، نجات داده شوند.