سازمان جهانی صحت (دبلیو اچ او) از افزایش واقعات مثبت پولیو و افزایش نمونههای مثبت محیطی آن در افغانستان هشدار داده است.
دراعلامیۀ سی و ششمین نشست کمیتۀ اضطراری پولیوی این سازمان در بارۀ پخش ویروس پولیو که روز جمعه منتشر شده، گفته شده که از نشست قبلی این کمیته تا به حال، پنج واقعه جدید مثبت ویروس پولیو در افغانستان ثبت شده که همهشان مربوط به ولایت ننگرهار میشود.
در اعلامیه افزوده شده که تا حال ۳۲ نمونۀ مثبت محیطی در افغانستان ثبت شده است که یک واقعه در کندهار، یک واقعه در بلخ و دیگر همه واقعات در شرق این کشور ثبت شده است.
اما این کمیته در اعلامیۀ سی و پنجمین نشست خود که در ۱۲ ماه می سال روان نشر شده، شمار واقعات مثبت پولیو را صفر و شمار نمونههای مثبت محیطی را ۱۵ نمونه ذکر کرده بود که به گفتۀ سازمان جهانی صحت، این رقم در تناسب به سال گذشته افزایش واقعات پولیو را نشان میدهد.
اما این که نمونۀ مثبت محیطی به چه میگویند ، فرید الله عمری، متخصص شفاخانۀ انتانی شهر کابل میگوید:
"زمانی که در محیط ما عامل ویروس پولیو وجود داشته باشد، از آن نمونه گرفته شود و آن مثبت باشد، به آن نمونه مثبت محیطی گفته میشود، در کنار این زمانی که در یک ناحیه نمونۀ مثبت پیدا میشود، در آنجا واکسین ضروری و حتمی است".
آقای عمری خانوادهها را تشویق میکند که کودکان خود را در برابر این بیماری واکسین کنند.
این درحالیست که سازمان جهانی صحت هشدار داده است که کشف نمونۀ مثبت محیطی در ولایت کندهار برای صحت عامه یک حالت اضطراری است و از این که در مناطق جنوبی به کمپاینهای خانه به خانه اجازه داده نشده است، این موضوع خطر گسترش این بیماری را بیشتر میکند.
در این مورد از شرافت زمان، سخنگوی وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان پرسیدیم، اما او تا نشر این گزارش به پرسشهای ما پاسخ نداد.
باوجود افزایش واقعات بیماری پولیو، مسئولان برنامۀ پولیوی یونسیف در افغانستان و شماری از واکسیناتوران در صحبت با رادیوآزادی گفته اند که مردم در بخش تطبیق واکسین پولیو با آنان همکاری لازم نمیکنند.
از سوی دیگر مرحلۀ اول کمپاین چهار روزۀ واکسین ضد پولیو که دوشنبۀ هفته گذشته در ۲۸ ولایت کشور آغاز شده بود، به روز پنجشنبۀ گذشته به پایان رسید و قرار است مرحلۀ دوم آن در ولایتهای باقی ماندۀ بلخ، جوزجان، سمنگان، سرپل، فاریاب و ارزگان به روز دوشنبۀ هفتۀ جاری آغاز شود.