لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۰:۱۹

هشدار تازهٔ انستیتوت صلح ایالات متحده؛ اقتصاد افغانستان رو به زوال است


ارزش پول افغانی در برابر اسعار خارجی در این اواخر بلند رفته است٬ اما اقتصاد شهروندان افغانستان هنوز هم در وضعیت ناهنجار قرار دارد
ارزش پول افغانی در برابر اسعار خارجی در این اواخر بلند رفته است٬ اما اقتصاد شهروندان افغانستان هنوز هم در وضعیت ناهنجار قرار دارد

انستیتیوت صلح ایالات متحده می گوید که اقتصاد افغانستان که پیش از این دچار مشکل بود، اکنون رو به زوال است.

این انستیتیوت در گزارش تازه ای که به روز جمعه منتشر شد، اعلام کرد که بسیاری از خانواده های افغان برای تامین نیازهای اولیه خود با مشکل مواجه هستند، بسیاری از زنان از شغل خود اخراج شده اند و علاوه بر این مشکلات، افزایش جمعیت و اخراج مهاجران افغان از پاکستان نیز نیاز های انسانی را برای مدتی طولانی افزایش خواهد داد.

انستیتیوت صلح ایالات متحده در گزارش خود تحلیلی از دو گزارش بانک جهانی در مورد وضعیت اقتصادی افغانستان ارائه کرده است و به نقل از دو تن از تحلیلگران آن می گوید که علیرغم برخی نشانه های ثبات اقتصادی در سال گذشته، اقتصاد این کشور همچنان ضعیف است و نمی تواند شغل و امکانات زندگی لازم را برای جمعیت رو به رشد فراهم کند.

حکومت طالبان تا کنون به این گزارش واکنشی نشان نداده است، اما پیش از این سخنگویان آنها تایید کرده بودند که وضعیت اقتصادی در افغانستان رو به بهبود است.

تعدادی از افغانهای که پس از سقوط حکومت طالبان وظایف خود را از دست داده و حالا کنار جاده ها در انتظار یافتن کار هستند
تعدادی از افغانهای که پس از سقوط حکومت طالبان وظایف خود را از دست داده و حالا کنار جاده ها در انتظار یافتن کار هستند

اما در گزارش انستیتیوت صلح ایالات متحده به نقل از ویلیم بیرد، تحلیلگر این انستیتیوت نوشته شده که بیکاری در افغانستان افزایش یافته و نبود کار رو به افزایش است.

او می گوید که سطح فقر بسیار بالاست و بسیاری از افغان ها هنوز قادر به تامین نیازهای اولیه غذایی خود نیستند.

در گزارش این انستیتیوت به کمک های خارجی به افغانستان نیز اشاره شده و می نویسد که این کمک ها که در سال ۲۰۲۲ نزدیک به ۳ میلیارد دالر بود، در سال ۲۰۲۳ به نصف کاهش یافته است.

در این گزارش، ممنوعیت کشت خشخاش توسط حکومت طالبان بدون برنامه معیشت بدیل برای دهقانان، دلیل کم درآمدی خانواده های روستایی و افزایش بیشتر محرومیت دانسته شده است.

حکومت طالبان درسوم ماه اپریل ۲۰۲۲ کشت خشخاش را ممنوع اعلام کرد.

انستیتوت صلح ایالات متحده، خروج پناهجویان افغان از پاکستان را چالش بزرگ دیگر می خواند و می گوید که این وضعیت بحران مالی کشور را تشدید خواهد کرد.

این انستیتیوت در مورد عوامل عمده اقتصادی افغانستان نوشته است که این کشور با تورم مواجه است، در حالی که طالبان از کاهش قیمت ها خوشحال هستند، اما به گفته انستیتیوت صلح ایالات متحده، این خبر بدی است زیرا این وضعیت قیمت ها را کاهش داده و به طور کلی ارزش اقتصاد اجتماعی را کاهش می دهد و بیکاری را افزایش و عواید دولت را کم می کند.

در این گزارش رشد صادرات افغانستان نیز ضعیف خوانده شده و با کاهش درآمد، مالیات نیز کم شده است.

طالبان زنان را از کار کردن در ادارات دولتی و غیر دولتی به شمول نهاد های سازمان ملل منع کرده اند
طالبان زنان را از کار کردن در ادارات دولتی و غیر دولتی به شمول نهاد های سازمان ملل منع کرده اند

در گزارش انستیتیوت صلح ایالات متحده آمریکا به ممنوعیت کار زنان توسط حکومت طالبان نیز اشاره شده است که به گفته آنان ضربه سختی به اقتصاد افغانستان وارد کرده است.

این گزارش می افزاید که تحریم های طالبان کار زنان را در بخش سکتور خصوصی ممنوع کرده است.

در این گزارش تنها به بستن آرایشگاه های زنانه توسط طالبان اشاره شده است که حداقل ۶۰ هزار زن را بیکار کرده است.

حکومت طالبان از ممنوعیت کار زنان در موسسات دفاع کرده و می گوید که این تصمیم را بر اساس اصول شرعی گرفته است.

این در حالی است که دیروز عده ای از مردم فقیر افغانستان به رادیو آزادی گفتند که با بیکاری شدید روبرو هستند و وضعیت اقتصادی در حال بدتر شدن است.

XS
SM
MD
LG