لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۲۸ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۶:۴۸

دهقانان: خُشکسالی و منع کشت کوکنار سبب مشکلات جدی اقتصادی شده است


تصویر آرشیف: یکی از کشتزار های کوکنار در جنوب افغانستان
تصویر آرشیف: یکی از کشتزار های کوکنار در جنوب افغانستان

دهقانان در ولایت های جنوبی افغانستان میگویند که خُشکسالی و منع کشت کوکنار آنان را با مشکلات جدی اقتصادی روبرو کرده است.

دهقانان در ولایت هلمند شکایت دارند که در یک سال گذشته با منع کشت کوکنار قرضدار شده حال در کنار مواد غذایی، توان مالی رسیدهگی به بیماران و خرید ادویه برای آنان را ندارند.

امیرجان در ولسوالی سنگین ولایت هلمند ده جریب زمین زراعتی دارد و با کشت و کار روی این زمین مصارف خانواده اش را تامین میکند.

وی میگوید که در سالهای گذشته بر بخشی از زمینش کوکنار کشت میکرد و مصارف خانواده اش را تامین میکرد، اما در یک سالی که کشت کوکنار از سوی حکومت طالبان منع شده، با مشکلات جدی اقتصادی روبرو اند:

"همین حالا نیازمند کمک استیم، خُشکسالی بود و کشت کوکنار هم منع شد، همین حالا غذای کافی نداریم. عاید کوکنار مصارف خانواده، پول تداوی مریضان، لباس و سایر مصارف ما را تامین میکرد، اما از زمانی که کوکنار منع شده اقتصاد ما بد تر شده، خیلی قرضدار استم، آرد را با پول قرض می خرم و برای تداوی اعضای خانواده هم از نزدیکانم پول قرض میکنم. در گذشته که کوکنار کشت میکردیم در یک سال پنجهزار افغانی هم قرضدار نبودیم، چارک و یا یک سیر تریاک تمامی مشکلات ما را حل میکرد. "

خشکسالی در بخش های از جنوبغرب افغانستان
خشکسالی در بخش های از جنوبغرب افغانستان

دهقانان در ولایت هلمند میگویند که هم زمان با منع کشت کوکنار توسط حکومت طالبان، خُشکسالی نیز زراعت آنان سخت متاثر ساخته و برای آبیاری کشتزارهای شان آب کافی ندارند.

محمد نبی، دهقان در لشکرگاه مرکز ولایت هلمند به رادیو آزادی گفت، مشکلات اقتصادی سبب شده که در یک سال گذشته خانواده وی گوشت نخورد:

"به شمول من در خانواده دوازده نفر استیم، فرزندانم خورد سال اند و توان کار را ندارند، در مانده ام که چی کار کنم و چی بخوریم؟ ما در یک سال پنج ونیم - شش خروار گندم نیاز داریم. اگر آب کافی باشد زمین مصارف ما را تامین میکند، اما حال یک اندازه زمین را کشت کردیم و باقی همه خُشک مانده. "

بر بنیاد گزارش سازمان ملل متحد، در سالهای گذشته از دو صد و (۳۳) هزار هکتار کوکنار در افغانستان، یک صد و (۲۲) هزار هکتار آن در هلمند کشت میشد، اما معلومات موسسه بریتانیایی السیس نشان میدهد که امسال در هلمند بر یک هزار جریب زمین کوکنار کشت شده است.

یکی از کشتزار های کوکنار در جنوب افغانستان
یکی از کشتزار های کوکنار در جنوب افغانستان

نقیب الله دهقان دیگر در ولایت هلمند میگوید، اگر با آنان کمک صورت نگیرد، به دلیل کمبود آب نمیتوانند زمینهای زراعتی شان را کشت کنند، زیرا برای کشتهای مشروع بازار مناسب وجود ندارد و مصارف تامین آب برای زراعت را بدست نمیدهد:

" مردم فقیر اند، باید کمکهای با ما صورت گیرد که به اندازه کوکنار عاید داشته باشد، کود و سایر نیازها برای زراعت قیمت است، کشت گندم مصارف تراکتور و کود را بدست نمیدهد، بیست جریب زمین دارم، اگر کوکنار کشت نکنم، گندم مصرف زمینم را پوره کرده نمیتواند."

شکایت دهقانان در ولایت هلمند از مشکلات اقتصادی به دلیل منع کشت کوکنار در حال است که تازه سازمان ملل متحد در یک گزارش اش گفته که اگر کشت کوکنار برای دومین سال نیز دوام یابد و با دهقانان در بخش کشت بدیل کمک صورت نگیرد، مشکلات اقتصادی و فقر در افغانستان بیشتر خواهد شد.

XS
SM
MD
LG