ظاهراً این روزها روند برگشت مهاجرین افغان از پاکستان افزایش یافته است.
بر اساس اطلاعاتی که وزارت مهاجرین و عودت کنندگان حکومت طالبان روز یکشنبه در صفحۀ ایکس خود نشر کرده تنها روز شنبه ۳ هزار و ۱۴۹ مهاجر افغان از طریق دروازۀ تورخم به کشور برگشته اند.
بر اساس آمار این وزارت همچنان به روزهای جمعه و پنجشنبۀ گذشته بیش از ۶ هزار مهاجر افغان مقیم پاکستان به کشور عودت کردند.
وزارت مهاجرین و عودت کنندگان حکومت طالبان گفته که برگشت کنندگان برای چند روز محدود در کمپی که در نزدیکی دروازۀ تورخم ایجاد شده، نگهداری میشوند و پس از آن به ولایتهای شان فرستاده میشوند.
این وزارت افزوده که برگشت کنندگان برای کمک به کمیشنر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان و ادارۀ بینالمللی مهاجرت معرفی میشوند.
شماری از افرادی که طی روزهای اخیر از پاکستان به افغانستان برگشته اند، به رادیو آزادی میگویند که از ناچاری به افغانستان برگشته اند.
محمد قاسم یکی از آنان که در پاکستان رانندگی میکرد و به تازگی با خانوادۀ ۹ نفریاش به افغانستان آمده، میگوید که تا به حال تنها یک مقدار ناچیز پول نقد کمک دریافت کرده و دیگر هیچ کمکی به او توزیع نشده است.
او به رادیو آزادی گفت:
"زمانیکه از پاکستان برگشتم، یک بار ما را ثبت کردند. قبل از این به مردم هر چیز میدادند اما به مه هیچ چیز ندادند، یک بار زنگ زدند و نفر ۷۵۰ افغانی دادند و ما ۹ نفر هستیم و دیگر کدام کمک نکرده است."
او میگوید که حکومت طالبان باید در کندهار، جایی که زندگی میکند برایش سرپناه و فرصت کار فراهم کند تا بتواند زندگیاش را به پیش ببرد.
این در حالی است که حکومت طالبان تأکید کرده که پاکستان باید در تصمیم خود مبنی بر خروج اجباری مهاجرین افغان تجدید نظر کند.
از سوی هم شماری از مهاجرین افغان که در پاکستان زندگی میکنند، با نزدیک شدن مهلت زمان تعیین شده از سوی حکومت موقت پاکستان، نگران خروج اجباریشان از پاکستان اند.
آنان میگویند، در کنار بیکاری و فشارهای اقتصادی با تهدید امنیتی در افغانستان مواجه خواهند بود.
احمد افغان، یکی از مهاجرین افغان در پاکستان میگوید که در حال حاضر بازداشت افغانها ادامه دارد و او نگران برگشت به افغانستان است:
"متاسفانه کیسهای ما تاکنون بررسی نشده است. برایمان تشویش روحی پیدا شده است. ویزای ما خلاص شده و ویزا برایمان نمیدهد و آنها در هر جای چک پاینتهایی ایجاد کردند و حتا ما نمیتوانیم مریض خود را به شفاخانه ببریم."
ثریا سادات، یکی دیگر از مهاجرین افغان مقیم پاکستان به رادیو آزادی میگوید:
"ما دقیقاً نمیدانیم که بعد از ختم ده روز سر ما چه خواهد آمد. چون اکثر افغانها که اینجا هستند در افغانستان در ادارات دولتی، غیردولتی و نهادهای حقوق زن کار میکردند، این خروج اجباری سبب این میشود که ما با بحران انسانی در افغانستان مواجه شویم."
حکومت موقت پاکستان تا آخر ماه اکتوبر به مهاجرین غیرقانونی از جمله بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار افغان فاقد سند قانونی اقامت مهلت داده که این کشور را ترک کنند، در غیر آن با اخراج اجباری مواجه خواهند شد.
رسانههای پاکستانی گزارش دادند که پس از این تصمیم حکومت پاکستان، حدود ۵۲ هزار افغان به افغانستان برگشته اند.
پیش از این کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان و برخی کشورها و سازمانهای دیگر از حکومت پاکستان خواسته اند که طرح خروج اجباری افغانها را لغو کند، اما سرفراز بوگتی، سرپرست وزارت داخلۀ حکومت موقت پاکستان اخیراً گفته که در این مورد هیچ سازشی در کار نیست.