در حالی که تنها ۹ روز تا پایان مهلت یک ماهۀ پاکستان به یک میلیون و ۹ صد هزار مهاجر غیرقانونی افغان مقیم این کشور باقی مانده است، شماری از مهاجرین افغان مقیم پاکستان نیز تصمیم پاکستان را ناعادلانه میدانند و خواستار رعایت حقوق بشر در این زمینه از سوی پاکستان هستند.
آنها خواستار این هستند که بر اساس حقوق پناهندگان با آنها رفتار شود
فرید کامه وال، یک مهاجر افغان ساکن پیشاور ایالت خیبرپختونخوا به رادیو آزادی گفت:
"در وطن ما کار و بار نیست، مردم به دنبال کار به کشورهای دیگر میروند، برای ما بسیار سخت است، زیرا مکاتب فرزندان مان اینجا میماند، کار ما میماند. خانههای ما باقی میماند، ما از پاکستان میخواهیم که با مهاجران افغان برخورد خوب کند و تصمیم خود را تغییر دهد."
جمشد یکی از پناهجویان افغان مقیم اسلامآباد پاکستان به رادیو آزادی میگوید که این کشور از یک سو صدور ویزا برای پناهجویان افغان را متوقف کرده و از سوی دیگر قصد اخراج آنان را دارد.
"مهلتی که پاکستان به پناهجویان داده است بسیار کم مانده است، مردم نگران هستند و میترسند که افغانستان بر گردند، چون جانشان در خطر است. کاری نیست و علاوه برخی افراد کیسهای مهاجرت دارند و اکنون کیسهایشان باقی میماند."
این در حالیست که حکومت طالبان در افغانستان بار دیگر تأکید کرده است که اخراج اجباری پناهجویان افغان باعث ایجاد فاصله بین دو کشور خواهد شد.
خبرگزاری دولتی باختر در کنترل حکومت طالبان گزارش داده که عبدالسلام حنفی، معاون اداری رئیس الوزرای حکومت طالبان روز پنجشنبۀ گذشته در دیدار با عبدالرحمن نظامانی، سفیر پاکستان در کابل گفته که پاکستان باید تصمیم اخیر خود مبنی بر اخراج مهاجرین افغان را مورد بازنگری قرار دهد.
او همچنان خواستار ایجاد تسهیلات برای تردد افغانان از طریق دروازههای تورخم و سپین بولدک و آزادی پناهجویان افغان از زندانهای پاکستان شده است.
اگرچه تصمیم اخراج یک میلیون و ۷۰۰ هزار مهاجر غیرقانونی افغان از پاکستان به سطح جهانی محکوم شده است، اما این کشور تاکنون هیچ گونه انعطافی در این زمینه از خود نشان نداده است.
اخیراً سازمان ملل متحد نیز گفته است که هیچ کشوری حق ندارد پناهجویان را به زور اخراج کند.
فرحان حق، معاون سخنگوی این سازمان شب گذشته به رادیو آزادی گفت که از تلاشهای پاکستان برای سرپناه دادن به افغانها قدردانی میکند، اما تأکید کرد که هیچ پناهجوی به زور اخراج نشود.
فرحان حق افزود که کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان نگرانیهای خود را در این زمینه با مقامهای پاکستانی در میان گذاشته است.
پاکستان تا ۳۰ اکتوبر مهلت داده تا پناهجویان افغان از این کشور خارج شوند، در غیر آن عملیات اخراج اجباری آنها را آغاز خواهد کرد
همچنین وزرات داخلۀ ایران خواهان خروج مهاجرین "غیرقانونی افغانستان" شده است، مهاجرینی که به دلیل مشکلات امنیتی، اقتصادی و تحصیلی پس از استقرار مجدد طالبان در افغانستان به این کشورها رفته اند.
هرچند وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان حکومت طالبان در این مورد چیز جدیدی نگفته است، اما بر اساس ارقام مختلف در صفحۀ ایکس این وزارت، دریک هفتۀ گذشته حداقل ۳ هزار افغان به گونۀ داوطلبانه و یا اجبار از ایران و پاکستان به افغانستان بازگشته اند.
این وزارت همچنین از ساخت یک کمپ موقت برای مهاجرین اخراج شده در ولسوالی لعل پور ننگرهار در نزدیکی گذرگاه تورخم خبر داده و گفته که این کمپ گنجایش ۵۰۰ خانواده را دارد.