بیش از ۵۰۰ فعال حقوق زنان و اعضای جامعۀ مدنی افغانستان با ابراز نگرانی خواهان رسیدگی فوری سازمان ملل متحد و برخی از سازمانهای بینالمللی دیگر برای حمایت از حقوق بشری پناهجویان افغان در پاکستان شده اند.
آنان به روز دوشنبه با ارسال یک نامۀ سرگشاده که یک کاپی آن در شبکههای اجتماعی نشر شده، از این سازمانها خواسته اند تا پاکستان را متقاعد کنند که از اخراج اجباری مهاجران افغان از آن کشور خودداری کند.
گروه مدافعان حقوق بشر افغان در تبعید نیز از امضا کنندگان این نامه است.
مصطفی کمال، عضو رهبری این گروه روز سهشنبه به رادیو آزادی در مورد چنین گفت:
"توسط نامه از حکومت پاکستان، انتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد، کمیساری عالی سازمان ملل برای پناهندگان، بخش زنان سازمان ملل، سازمان بینالمللی مهاجرت و سازمان همکاریهای اسلامی درخواست شده تا به وضعیت فعلی مهاجرین افغان توجه جدی کنند و از حکومت پاکستان خواسته شده تا در تصمیم خود مبنی بر بازداشت و اخراج اجباری افغانهای آسیبپذیر تجدید نظر نماید."
در ادامۀ این نامه آمده که تعداد قابل توجهی از پناهندگان افغان پروندههای معلق پناهندگی در امریکا، کانادا، استرالیا و کشورهای اروپایی دارند و بسیاری از آنها در آخرین مراحل روند اسکان مجدد خود به کشورهای میزبان هستند.
اما به گفتۀ نویسندگان نامه، آنان در پاکستان با خشونت، بازداشت، آزار فزیکی، دسترسی محدود به خدمات و منابع ضروری و اخراج اجباری مواجه هستند.
در این نامه آمده که کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان به آنها کارت شناسایی و اجازۀ اقامت موقت را صادر کند و سازمان بینالمللی مهاجرت و سفارتهای کشورهای غربی روند رسیدگی به پروندههای مهاجرتی افغانها در پاکستان را تسریع کنند.
آنان با اشاره به بحران بشری موجود در افغانستان و محدودیت بر آموزش دختران و مشکلات امنیتی نوشته اند که افغانها مجبور شدهاند برای حفظ امنیت خود به کشورهای دیگر پناه ببرند و باید از حقوق اساسی افغانان مقیم پاکستان و سایر کشورها حمایت و محافظت شود.
این در حالی است که حکومت پاکستان به مهاجران غیرقانونی در خاکش تا پایان ماه اکتوبر مهلت داده تا آن کشور را ترک کنند.
زرغونه احمدی، یکی از فعالان حقوق بشر که از یک و نیم سال به این سو در پاکستان پناهنده شده، به رادیو آزادی در مورد نگرانیهایش از اخراج اجباری مهاجران از آن کشور چنین گفت:
"امیدواریم که این مشکل هرچه زودتر حل شود و همۀ ما به مقصد اصلی که میخواهیم برسیم، چون نه راهی بازگشتی به افغانستان داریم که باعث میشود بیشتر با خطر مواجه شده و به کام مرگ کشانده شویم و نه راه بیرون رفت از پاکستان به مقاصد اصلی خود داریم، در یک حالت سردرگمی باقی مانده ایم."
این در حالی است که کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان سه روز قبل از حکومت پاکستان خواست که به حمایت از مهاجرین افغانی که به حفاظت ضرورت دارند و به این کشور پناه آورده اند، ادامه دهد.
پیش از این برخی از مهاجرین افغان در پاکستان و منزه کاکر، وکیل مدافع زندانیان افغان در پشاور ادعا کرده بود که برخی افغانان با وجود داشتن کارتهای مهاجرت و دیگر اسناد اقامت از سوی پولیس پاکستان بازداشت شده اند.
به تازگی هم سرفراز بوگتی، سرپرست وزارت داخلۀ حکومت موقت پاکستان گفته که در اجرای طرح اخراج مهاجرین غیرقانونی از جمله افغانهای فاقد سند از پاکستان هیچ سازشی در کار نیست.