سازمان دیده بان حقوق بشر در بیانیه ای می گوید که درخواستهای مقامات پاکستانی برای اخراج گروهی افغان ها ، باعث افزایش خشونتهای پولیس علیه افغانها از جمله آزار و اذیت، حمله و بازداشت خودسرانه شده است.
در بیانیه به نقل از پتریشیا گاسمن معاون بخش آسیایی این نهاد گفته شده در حالیکه کشور ها در زمینۀ اسکان مجدد افغان ها آهسته گام بر میدارند ، افغانهای مقیم پاکستان در مسیر خطر رو به رو شدن با آزار و اذیت توسط طالبان و یک بحران انسانی قرار دارند.
در گزارش کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهجویان شمار افغان ها در پاکستان تا ماه جاری میلادی یعنی اکتوبر ، سه میلیون و هفتصد هزار تن گفته شده که از این میان حدود هفتصد هزار افغان پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در تابستان سال ۲۰۲۱ ، وارد پاکستان شده اند.
در بیانیه ای سازمان دیده بان حقوق بشر که به روز پنجشنبه منتشر شد گفته شده است که بسیاری از افغان های که در دو سال اخیر به پاکستان رفته اند ، تلاش کرده اند تا از پاکستان برای برنامه های اسکان مجدد در ایالات متحده، کانادا، جرمنی و سایر کشورها درخواست دهند در حالیکه از این میان به گفتۀ این نهاد دوصد هزار نفر اسکان داده شده اند و دیگران در بلاتکلیفی بر سر می برند.
بانو گاسمن گفته است، کشور های که وعده کرده بودند به افغان هایی در معرض خطر اسکان می دهند به وعده های خود پایبند بمانند.
دیده بان حقوق بشر گفته است که ملل متحد و کمک کنندگان بین المللی باید بر پاکستان فشار آورند تا بدرفتاری در برابر افغان ها را متوقف کند و از پناهجویان افغان در آن کشور محافظت شود.
در بیانیه همچنان آمده که اخراج دسته جمعی و اجباری ممکن است به منزله نقض تعهدات پاکستان به عنوان یکی از طرفین کنوانسیون سازمان ملل متحد علیه شکنجه و نقض اصول حقوق بین الملل محسوب شود، اصولی که بازگشت اجباری به مکانی را منع می کند که شخص در آن با خطر واقعی آزار و اذیت، شکنجه یا سایر بدرفتاری و تهدیدات رو به رو می شود.
سازمان دیده بان حقوق بشر از حکومت پاکستان خواسته است که به بدرفتاری پولیس با پناهجویان افغان و تهدید به اخراج پایان دهد و با کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهجویان برای از سرگیری ثبت نام پناهجویان افغان همکاری کند.
مقام های پاکستانی در بارۀ این اعلامیه ای دیده بان حقوق بشر تا تهیۀ گزارش چیزی نگفته بودند.
پیش از این سازمان عفو بین الملل درخواست مشابه را مطرح کرده بود و گفته بود که پاکستان باید در مورد سرنوشت صد ها هزار پناهجوی افغان در آنکشور تجدید نظر کند.
بر اساس گزارش ها ، به دنبال اعلام پاکستان مبنی بر اخراج افغان های فاقد اسناد اقامت از آن کشور فشار ها بر پناهجویان افغان در پاکستان به ویژه در اسلام آباد خیلی افزایش یافته است.
گزارش ها حاکی است که وزارت داخلۀ پاکستان به تازگی به مالکان خانه ها در آن کشور دستور داده که خانه های خود را به شهروندان افغانستان به کرایه ندهند.