سازمان عفو بینالملل با استقبال از رهایی مرتضی بهبودی خبرنگار افغانیالاصل فرانسوی، از حکومت طالبان میخواهد که هرچه زودتر مطیعالله ویسا رئیس انجمن راه قلم و فعال بخش آموزش، ندا پروانی و ژولیا پارسی زنان معترض، رسول پارسی استاد پوهنتون و شمار دیگر از فعالان را فوراً و بدون قید و شرط رها کند.
عفو بینالملل ناوقت روز پنجشنبه در صفحه ایکساش نوشته که این فعالان خودسرانه به دلیل انتقاد از سیاستهای طالبان و بلند کردن صدا در مورد حقوق بشر بازداشت شدهاند.
این سازمان میافزاید که حکم محکمه برای آزادی مرتضی بهبودی خبرنگار افغانیالاصل فرانسوی یک گام مثبت است و او از ابتدا نباید ۹ ماه خودسرانه بازداشت میشد. مرتضی بهبودی روز چهارشنبه ۱۸ اکتوبر پس از سپری کردن ۲۸۴ روز زندان از سوی حکومت طالبان رها شد.
در همین حال، برخی از نزدیکان و همکاران فعالان بازداشت شده از سوی طالبان میگویند که تا هنوز از رهایی و سرنوشت آنان خبری ندارند.
یکی از نزدیکان ندا پروانی که نظر به حساسیت موضوع نمیخواهد ناماش در این گزارش گرفته شود به رادیو آزادی میگوید که وضعیت روحی و روانی ندا پروانی خوب نیست و از شوهر ندا پروانی اطلاعی ندارند:
"وضعیت صحیاش خوب نیست یکی در رابطه رهایی و این گپهایش هیچکسی چیزی نمیگوید. دوم، طفلاش بعد از ۱۰ یا ۱۱ روز بعد از آنجا تماس گرفتند و از خودگیهای ما کسی تماس گرفته بود باز این را خواسته بودند و این را تسلیمشان کردند، دیگر فعلاً طفلاش هم در حالت خوبی نیست، چند عریضهای هم که ما کردیم از طرف فامیلاش کسی جواب قانع کننده به ما نداده است."
مرضیه حفیظی عضو انجمن راه قلم نیز میگوید به تازهگی خبری از وضعیت و سرنوشت مطیعالله ویسا فعال حق آموزش و رئیس انجمن راه قلم با آنان شریک ساخته نشده است:
"در مورد آقای ویسا هنوز هیچ کدام جزئیات تازهای در دست ما نیست، همان آخرین مورد اش معرفی کردناش بخاطر محاکمه است، بعد از آن جزئیات تازهای با ما کسی شریک نساخته است."
حکومت طالبان پس از حاکمیت دوبارهشان بر افغانستان تا کنون شمار زیادی از افراد به شمول استادان پوهنتون، زنان معترض، خبرنکاران، فعالان مدنی، فرهنگی و دیگر منتقداناش را بازداشت کرده و همواره متهم به بازداشت خودسرانه، زندانی کردن، شکنجه، لتوکوب و تهدید و تحقیر آنها شدهاست.
برخی ازین فعالان رها شده، اما همانند رسول پارسی استاد پوهنتون، ندا پروانی زن معترض و شوهرش، مطیعالله ویسا فعال بخش آموزش و ژولیا پارسی زن معترض و پسرش و شماری دیگر از آنها هنوز هم در بند حکومت طالبان اند.
خواستیم در مورد چگونگی وضعیت و سرنوشت این افراد از حکومت طالبان بپرسیم، اما ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان و خلیل همراز سخنگوی اداره استخباراتشان تا زمان نشر این گزارش به پرسشهای رادیو آزادی پاسخ ندادند.
هرچند بارها به شمول سازمانهای حقوق بشری شماری از سازمانهای بینالمللی در داخل و بیرون از افغانستان خواستار رهایی این افراد و متوقف کردن این سیاست حکومت طالبان در برابر منتقداناش شدهاند، اما حکومت طالبان تا کنون تغییری در سیاستاش در این مورد نیاورده است.