سرپرست نمایندهگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد میگوید که وضعیت کنونی حقوق بشر در افغانستان با چالشهای پیچیده اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و امنیتی روبهرو بوده و شدیداً نگرانکننده است.
نصیر احمد فایق روز چهارشنبه در ۷۸مین نشست مجمع سازمان ملل متحد گفت که حقوق و آزادیهای بنیادی زنان و دختران در افغانستان باعث نگرانی جدی است و طالبان "با استبداد نظاممند باعث ایجاد فضای وحشت، آزار و اذیت جنسیتی و تبعیض جنسیتی شدهاند"، آنچه حکومت طالبان همواره رد میکند.
آقای فایق در این مورد افزود:
"رژیم طالبان تعبیض سیستماتیک و محدودیتهای بر مبنای جنسیت را بالای زنان و دختران وضع نموده که مانع دسترسی آنها به حق تحصیل، کار و زندگی آجتماعی گردیده است، این اعمال طالبان دستآوردهای دو دههٔ گذشتهٔ زنان و توانایی استفاده از ظرفیت و نقش آنها را در رشد اقتصادی حذف کرده است."
نصیر احمد فایق سرپرست نمایندهگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد همچنان گفت که طالبان به خاطر برداشت غلط و افراطیشان از شریعت و فرهنگ افغانستان، انکار از آزادیهای بنیادی و حقوق زنان را شدیداً ادامه داده است.
فایق گفت، دسترسی زنان زیر حاکمیت طالبان به سیستم عدلی محدود شده و یا هم برای دخترانیکه با خشونت، ازدواجهای اجباری و زیر سن مواجهٔ اند وجود ندارد.
او با اشاره به کشتار مخالفان، بازداشت و شکنجه، سرکوب معترضان و نبود حاکمیت قانون در افغانستان گفت که اقلیتها نیز تحت حاکمیت طالبان بیشتر آسیب دیده و منزویتر شدهاند.
در همینحال، زرمینه پریانی که با برخی دیگر از فعالان حقوق زنان در جرمنی در سومین دور خیمه تحصن اعتراضی به هدف به رسمیتشناسی آپارتاید جنسیتی در افغانستان قرار دارد به رادیو آزادی میگوید، برای تحقق این کار نیاز به کارهای عملی است:
"امروز وقت اعلامیه پخش کردن نیست، امروز تنها وقت این نیست که نمایندهگان سازمانهای حقوق بشری فقط حرف بزنند، امروز روزش است بالاخره از حرف خلاص شده داخل کار عملی شوند، همانگونه که ما خیمهٔ تحصن خود را برگزار کردیم و توقع داریم که این جنایت علیه زنان افغانستان به رسمیت شناخته شود."
ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان در مورد اظهارت نصیر احمد فایق و فعالان حقوق زنان افغان به پرسشهای رادیو آزادی پاسخ نداد، اما پیش از این همواره تأکید کرده که حقوق زنان افغان بر اساس شریعت برایشان داده است.
این ادعا درحالی مطرح میشود که طالبان زنان را از حق تحصیل، کار، فعالیتهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و حتی سفر بدون محرم و رفتن به پارکهای تفریحی و رزشگاهها محروم کردهاند.
در تازهترین اقدام نیز طالبان ندا پروانی و ژولیا پارسی فعالان حقوق زن و اعضای جنبش خودجوش زنان افغانستان را بازداشت کردهاند که از سرنوشت آنها هنوز خبری نیست.