سازمان عفو بینالملل یک بار دیگر خواستار رهایی فوری مطیعالله ویسا، رئیس نهاد راه قلم و فعال حق آموزش و ندا پروانی، یکی از زنان معترض، همسر و فرزند خردسال او شد.
این سازمان صبح روز چهارشنبه با نشر ویدیویی از جریان فعالیتهای آموزشی ویسا برای اطفال مناطق مختلف، در حساب ایکس خود نوشته است که امروز ۶ ماه از بازداشت خودسرانۀ مطیعالله ویسا، فعال حق آموزش توسط طالبان به دلیل "اعتراض به ممنوعیت تحصیل دختران" در افغانستان میگذرد.
مرضیه حفیظی، عضو نهاد راه قلم به رادیو آزادی گفت که تا به حال در بارۀ بازداشت ویسا به آنان و اعضای خانوادۀ او وضاحت داده نشده است:
"نگرانی را واقعاً در میان خانواده، دوستان و همکاران ویسا زیاد کرده است و ما در این مدت یک جواب دریافت نکردیم که بالاخره ویسا بخاطر چه بازداشت شده، چه وقت سرنوشتش معلوم میشود و چه وقت شب و روز زندان را به پایان میرساند و خواست ما از ادارۀ طالب همین است که هرچه زودتر در مورد رهایی ویسا و معلوم شدن سرنوشتش اقدام کند."
اما حکومت طالبان پیش از این دلیل بازداشت ویسا را فعالیتهای خودسر و مشکوک عنوان کرده بود.
عفو بینالملل همچنان از بازداشت ندا پروانی، یک تن از زنان معترض، شوهر و پسر ۴ سالهاش ابراز نگرانی کرده و گفته که تا هنوز از محل نگهداری آنها هیچ اطلاعی در دست نیست.
این سازمان از حکومت طالبان خواسته که هرچه زودتر و بدون قید و شرط ندا پروانی، شوهر و پسرش را رها کند.
جنبش خودجوش زنان معترض پیش از این هم ادعا کرده بود که پروانی با همسر و کودکش روز سهشنبۀ هفتۀ گذشته از مقابل خانهاش در منطقۀ خیرخانۀ کابل از سوی طالبان بازداشت شده است.
عفو بینالملل همچنان خواستار ایجاد یک مکانیزم مستقل پاسخگویی بینالمللی برای پاسخگو قراردادن ناقضین حقوق بشر شده است.
این در حالی است که سازمان بینالمللی گزارشگران بدون مرز "RSF" روز سهشنبه بار دیگر خواستار آزادی مرتضی بهبودی، خبرنگار فرانسویافغانیالاصل از زندان طالبان شده است.
الکسندرا خانم، مرتضی بهبودی هم در مورد وضعیت او به رادیو آزادی گفت:
"نُه ماه از توقیف مرتضی میگذرد و حال اندکی وضاحت در رابطه به قضیه وی بدست آمده، اما بخاطر مصونیت وی در رابطه با این وضاحت جزئیات بیشتر داده نمیتوانم، تنها این قدر گفته میتوانم که وضعیت وی خوب است، اما در شرایط بهتری قرار ندارد، چون نامههایی را که من از وی دریافت کردیم، هنوز هم در توقیف است، تحت فشار قرار دارد و از نگرانی نمیتواند بخوابد."
رادیو آزادی خواست در مورد سرنوشت این افراد و خواست عفو بینالملل و گزارشگران بدون مرز از حکومت طالبان بپرسد، اما ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان و خلیل همراز، سخنگوی استخبارات حکومت طالبان تا زمان نشر این گزارش به پرسشهای رادیو آزادی در این باره پاسخ نداند.
طالبان پس از حاکمیت دوبارهشان در افغانستان متهم به بازداشت، شکنجه و لتو کوب فعالان بخشهای مختلف شده اند.
برخی خبرنگاران، فعالان مدنی، استادان پوهنتون، فعالان حقوق زنان و حق آموزش در دوره های مختلف زندان حکومت طالبان را تجربه کردند.
شماری از این افراد از این جمله مطیع الله ویسا و مرتضی بهبودی و بر اساس ادعاها ندا پروانی، شوهر و پسر ۴سالهاش تا هنوز در قید طالبان اند.