حکومت طالبان روز سهشنبه سال تعلیمی را در تمام مناطق سردسیر افغانستان به شمول پایتخت آغاز کرد، اما باز هم به دختران بالاتر از صنف ششم اجازۀ مکتب رفتن را نداد.
شماری از سازمانهای بینالمللی این تصمیم طالبان را ناراحت کننده خواندند.
ادارهٔ حقوق بشر سازمان ملل متحد میگوید، تصمیم منع کردن دختران افغان از آموزش آنان را در معرض سوء استفاده و گرسنگی قرار داده است.
این اداره در اعلامیهای که ناوقت روز سهشنبه نشر کرده، گفته که افزون بر این، به حاشیه راندن نزدیک به نیمی از نفوس افغانستان نادرست و ناعادلانه و نشان دهندۀ تبعیض سیستماتیک است که روی پیشرفت و آیندهٔ این کشور تاثیر میگذارد.
این اداره تاکید کرده که ممنوعیت دختران از آموزش و تحصیل تبعیض آشکار در برابر آنان و عمل اجباری برای خانوادههایشان است که برای افغانستان عواقب بدی دارد.
ادارۀ حقوق بشر سازمان ملل متحد آموزش را حق اساسی هر فرد دانسته و تأکید کرده که افغانستان به عنوان عضو کنوانسیون جهانی اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و حقوقی، مجبور است ثابت کند، هر فرد به گونۀ مساوی به آموزش دسترسی دارد.
در همین حال صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) گفته، بسیار ناراحت کننده است که طالبان یک بار دیگر به دختران اجازۀ رفتن به مکتب را ندادند.
یونیسف این تصمیم طالبان را مرحلهٔ ناگوار تخریب کنندهٔ حقوق زنان و دختران دانسته و در یک اعلامیه گفته که جلوگیری از آموزش دختران ناعادلانه و خلاف آرزو و انتظار میلیونها دختر است.
یونیسف افزوده، باز نشدن دروازههای مکاتب به روی دختران بالاتر از صنف ششم، بالای صحت و روان آنها تاثیر گذاشته و آنها هر دختر افغان را که خواستار حق آموزش است، همراهی میکنند.
شماری از دختران میگویند، انتظار داشتند امسال اجازۀ آموزش به آنان داده شود، اما اکنون تمام امید آنان تقریباً برای تمام عمر با خاک یکسان شده است.
مسعوده و حسنات، دو باشندهٔ کابل به رادیو آزادی گفتند:
"سال جدید آموزشی آغاز شد، بدبختاته، بدبختانه و بدبختانه که اجازۀ مکتب رفتن به ما داده نشد، ما نفهمیدیم که بالاخره طالبان از ما چه میخواهند و چرا مکاتب ما را باز نمیکنند".
"ما باز هم بسیار ناامید شدیم، یک بار دیگر آرزوهای ما بر باد شدند که به مکاتب ما اجاز داده نشد باز شوند، اینجا تنها مردان زندگی نمیکنند، بلکه نیم نفوس زنان اند من از طالبان میخواهم که مکاتب ما را باز کنند."
همزمان با این احمد مسعود، رهبر جبههٔ مقاومت ملی یکی از گروههای مسلح مخالف حکومت طالبان در پیامش به مناسبت سال نو که در صفحهٔ توییتر این جبهه منتشر شده، ممانعت طالبان از کار و آموزش زنان را محکوم کرده است:
"تعبیض قومی و جنسیتی به شمول ممانعت دختران و بانوان ما از درس و تحصیل و از کار در طول سال گذشته ادامه پیدا کرد، تا نقطهای که سبب حذف بانوان و دختران ما از فضای تحصیل، کار و فضای سیاسی شد."
از ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در مورد این اظهارات احمد مسعود پرسیدیم، اما تا زمان نشر گزارش به پرسشهای ما پاسخ نداد.
طالبان پس از حاکمیت دوباره در آگست سال ۲۰۲۱ میلادی در افغانستان، دروازههای مکاتب را به روی دختران بالاتر از صنف ششم بستند و در سال ۲۰۲۲ میلادی آنان را از رفتن به پوهنتونها هم منع کردند.
همچنان بر کار زنان در ادارات دولتی و غیردولتی هم محدودیت وضع کردند.
مقامهای طالبان ممنوعیت آموزش دختران را کوتاهمدت خوانده و گفتهاند که مصروف تهیهٔ طرزالعملی در این زمینه هستند، اما با گذشت نزدیک به ۱۹ ماه، هنوز مکاتب به روی دختران بسته است و از سوی آنان در مورد تهیه طرزالعمل چیزی اعلان نشده است.