به شمول امریکا ۲۴ کشور آسیایی و اروپایی، خواستار توقف تمامی آن محدودیتهای طالبان شدهاند که حقوق بشری زنان و دختران و آزادی اساسیشان را نقض میکند.
در بیانیهای مشترک امریکا، بریتانیا، کانادا، استرالیا، بلجیم، دنمارک، فنلند، فرانسه، جرمنی، ایتالیا، جاپان، عربستان سعودی، ناروی، قطر، ترکیه، امارات متحدهٔ عربی، نمایندگان اتحادیهٔ اروپا و شماری از وزیران خارجهٔ دیگر کشورها، آمده است که تصامیم حکومت طالبان در مورد زنان و دختران افغان برای اقتصاد و جامعه افغانستان مخرب و غیر قابل جبران خواهد بود.
در این بیانیه، به اعلامیهٔ ماه دسمبر ۲۰۲۲ سازمان همکاری اسلامی اشاره شده که به اساس آن محدودیت بر تحصیل زنان و دختران خلاف شریعت اسلام خوانده شدهاست.
در بیانیهای کشورهای یاد شده بر نقش زنان و دختران در جامعه تأکید شده و آن را برای پیشرفت اقتصادی و سیاسی مهم دانسته اند.
در این بیانیهای مشترک از حق کار و تحصیل دختران و زنان حمایت شده و در آن گفته شده که بدون کار زنان در مؤسسههای غیر دولتی توزیع عادلانهٔ کمکها ناممکن است.
وزیران خارجهٔ کشورهای یاد شده از بحران بشری در افغانستان ابراز نگرانی کردهاند و محدودیت بر کار زنان در ادارات غیر دولتی را تصمیمی عنوان کردهاند که روند کمکرسانی به ۲۸ میلیون نفر را با تأخیر مواجهٔ کرده است.
در بیانیه از طالبان خواسته شده که در برابر مردم و جامعهٔ جهانی مسئولیتشان را ادا کنند و به افغانها احترام بگذارند.
در همین حال، رینا امیری نمایندهٔ ویژه امریکا برای حقوق بشر، زنان و دختران افغان از این بیانیهای مشترک استقبال کرده و در توییترش نوشته است که برای حمایت واقعی از زنان افغان، تلاشهایش برای اتحاد کشورها و سازمانها ادامه خواهد داشت.
در عین حال محمد اشرف غنی و حامد کرزی رؤسای جمهور پیشین افغانستان و عبدالله عبدالله رئیس پیشین شورای عالی مصالحهٔ ملی به مناسبت هشت مارچ در پیامهای منتشر شدهٔ شان با زنان افغان همدردی نشان داده و از حکومت طالبان خواستهاند که محدودیتها در بخش تحصیل و کار زنان را لغو کنند.
محمد اشرف غنی رئیس جمهور مخلوع افغانستان در یک پیامی که در صفحهٔ فیسبوک خود منتشر کرده طالبان را متهم کرده که حقوق اسلامی زنان را از آنها گرفتهاند.
آقای غنی گفته است، طالبان در افغانستان از حقوق زنان بهعنوان ابزار سیاسی استفاده میکنند.
حامد کرزی در صفحهٔ توییترش مکرراً خواستار حق کار و تحصیل برای زنان شده است.
او نوشته است که زنان نیمی از قشر جامعه را تشکیل میدهند و آنها در پیشرفت جامعه نقش ویژهای دارند.
عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحهٔ ملی در پیوند به این موضوع در صفحهٔ توییترش نوشته است که کار و تحصیل حقوق اسلامی و انسانی دختران و زنان اند که باید برایشان داده شود.
جبههٔ مقاومت ملی ضد طالبان نیز در پیوند به این موضوع از زنان و دخترانی قدردانی کرده که در بیش از یک سال گذشته برای حقخواهی در برابر طالبان دست به اعتراض زدند و صدا بلند کردهاند.
در همین حال، مولوی عبدالکبیر معاون سیاسی رئیسالوزرای حکومت طالبان به مناسبت روز جهانی زن گفته است که برای کار و تحصیل دختران و زنان فضای امن مهیا میشود.
او گفته است که حکومتشان تلاش میکند که برای تحصیل دختران، کار و تجارت زنان فضای امن و مطمئن را آماده کنند.
طالبان پس از حاکمیت دوبارۀشان در اگست ۲۰۲۱ مکاتب را به روی دختران بالاتر از صنف ششم بستند و در ماه دسمبر سال گذشته میلادی، دروازهٔ پوهنتونها را نیز به روی دختران بستند و همزمان با این در ادارات غیر دولتی بر کار زنان محدودیت شدید وضع کردند.
در کنار این طالبان حجاب را بر زنان افغان اجباری کردند، زنان را از رفتن به ورزشگاهها، حمامهای زنانه و پارکهای تفریحی شدیداً منع کردند.
همچنان بدون محرم شرعی حق سفر کردن در مسیرهای طولانی نیز از زنان گرفته شد.