شماری از دانشآموزان دختر که اخیراً آزمون صنف دوازده را سپری کرده اند، میگویند که پس از منع تحصیل دختران در پوهنتونها، رفتن به پوهنتون خصوصی را یک روزنۀ امید میدانستند.
فرشته اعظمی، یکی از این دانشآموزان به رادیو آزادی گفت، انتظار برای اطلاع ثانوی که طالبان در هر مورد ممنوعیتشان اضافه میکنند و به گفتۀ او که هرگز نمیرسد، هر روز آنان را به عقب بر میگرداند.
فرشته: کم کم هر چه روزنه بود دارند میبندند و این به معنی حذف کامل زنان است
او با اشاره به محکومیتهای داخلی و جهانی محدودیتهای طالبان میگوید، تنها ابراز ناراحتی کافی نیست و آنها به کاری فراتر از دعوت به صبر نیاز دارند:
"صبح بیدار میشوی میبینی که مکتوب نوشته که هیچ دانشگاه خصوصی حق ندارد دختران را ثبت نام کند کم کم هر چه روزنه بود دارند میبندند و این به معنی حذف کامل زنان است، این که با اطلاع ثانوی که هرگز نمیرسد ترا به عقب بیندازند خیلی سخت و ناراحت کننده است."
در همین حال بس مینه حسن خیل، استاد در یکی از پوهنتونهای دولتی افغانستان میگوید، حکومت طالبان میخواهد زنان را به گونۀ تدریجی، کاملاً از جامعه حذف کند.
بس مینه: من هیچ نوع خوشبینی ندارم که زنان تحصیل کنند، دختران مکتب بروند و یا ما بتوانیم کار کنیم.
او به رادیو آزادی گفت، با توجه به مفکورههای طالبان هیچ خوشبینی در مورد رفع محدودیتها بر تحصیل و کار زنان در افغانستان ندارد:
"آنان (طالبان) میخواهند پیشرفتهای افغانستان بخصوص زنان را دوباره به سمت رکود ببرند از این که دفعتاً مورد انتقاد قرار نگیرند این کار را از طریقهای مختلف به شکل تدریجی انجام میدهند، من هیچ نوع خوشبینی ندارم که زنان تحصیل کنند، دختران مکتب بروند و یا ما بتوانیم کار کنیم."
بخش آسیا پسفیک کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR) یک بار دیگر تأکید کرده که تحصیل یک حق انسانی است و نمیتوان آن را انکار کرد.
این سازمان در توییتی نوشته که زنان و دختران در افغانستان سزاوار فرصتی هستند تا از تواناییهای کامل خود استفاده کنند و به رشد کشورشان کمک کنند.
این در حالیست که دو روز پیش حکومت طالبان با صدور مکتوبی از پوهنتونهای خصوصی در افغانستان خواسته اند تا هیچ دختری را برای آزمون ورودی در این پوهنتونها ثبت نام نکنند.
حدود یک ماه پیش از این طالبان تحصیل دختران را در تمامی پوهنتونهای خصوصی و دولتی در افغانستان منع کرده بودند، اما پس از ملاقاتهای هیئتهای بلند رتبۀ سازمان ملل متحد با مقامهای طالبان امیدواریهایی وجود داشت که این ممنوعیت موقتی باشد.
اما زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژۀ پیشین امریکا در امور صلح افغانستان که توافقنامۀ صلح دوحه میان امریکا و طالبان را به امضا رسانده، گفته که اکنون مشخص شده که برخلاف اطمینان آنها، قصدی برای موقتی بودن این ممنوعیت وجود ندارد.
آقای خلیلزاد در توییترش این تصمیم طالبان در پیوند به تحصیل زنان و دختران را غیروجدانی خوانده و گفته، این نشان میدهد که تلاشهای رهبران طالبان که مخالف این ممنوعیت هستند، رد شده است.
ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان پیش از این در پاسخ به این واکنشها به رادیو آزادی گفته بود، حکومت طالبان تلاش میکند تا به همهٔ این نگرانیها و واکنشها در مورد محدودیتها بر تحصیل و کار زنان و دختران یک پاسخ قناعت بخش را ارائه کند.
در کنار دیگر محدودیتهای شدید که حکومت طالبان بر زنان و دختران وضع کردند، ممنوعیت تحصیلات عالی زنان و دختران و کار آنان در ادارههای غیردولتی با واکنشهای گستردۀ داخلی و جهانی روبهرو شده است.