افغانستان
زلمی خلیلزاد طالبان ترغیب کرد تا سخنان یک عالم دینی ایرانی را در مورد حقوق زنان بشنوند
زلمی خلیل زاد، نماینده پیشین ویژه ایالات متحده آمریکا در امور صلح افغانستان، بار دیگر از طالبان خواسته تا به پیام مولوی عبدالحمید عالم دینی ایرانی در مورد تحصیل و کار دختران گوش دهند.
سخنرانی جدید مولوی عبدالحمید دیروز منتشر شد که در آن او از تحصیل و کار دختران افغان حمایت کرده و محدودیت ها برای آنها را غیر شرعی خوانده است.
زلمی خلیل زاد صبح امروز در صفحه تویتر خود نوشت که از سخنرانی مولوی عبدالحمید که در آن خواهان حمایت از آموزش دختران و زنان و کمک های بشردوستانه به افغان ها در هوای سرد است، قدردانی می کند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
ایران می گوید برای دریافت حقابه خود از افغانستان ازتمام امکانات موجود استفاده میکند
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجهٔ ایران میگوید تهران از تمام امکانات موجود برای دریافت حقآبه خود از دریاهای مشترک و مرزی با افغانستان استفاده خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، بقایی تاکید کرد که این موضوع از زمانی که افغانستان ساخت بندها را آغاز کرده برای ایران به یک اولویت تبدیل شده است.
آقای بقایی، روز دوشنبه در پاسخ به پرسشی در مورد پروژههای بندهای افغانستان گفت، وزارت خارجه به عنوان مسئول دیپلماسی ملی، به گونهٔ پیهم موضوع حقابۀ ایران را به مثابه یک اجندای تعیین شده تعقیب کرده است.
او این اظهارات را پس از آن مطرح کرد که حکومت طالبان اعلام کرد که بند پاشدان که بر دریای هریرود درهرات ساخته میشود درحال تکمیل شدن است.
اسماعیل بقایی افزود که تلاش ایران برای تامین حقآبه خود از دریای مشترک هریرود از اوایل دهه ۱۳۸۹ آغاز شده است.
طالبان و حکومتهای قبلی افغانستان بارها گفتهاند که بر اساس توافقنامه آب هلمند به حقآبه ایران پایبند هستند، اما به دلیل خشکسالیهای دوامدار، میزان آب دریاها کاهش یافته است.
درسالجاری ملیون ها نفر درافغانستان به کمک های بشری نیاز خواهند داشت
دفتر هماهنگی کمکهای بشردوستانهٔ ملل متحد (اوچا) گزارش میدهد که در سال ۲۰۲۵ در افغانستان ۲۲،۹ میلیون نفر که تقریبا نیمی از نفوس این کشور را تشکیل میدهند، به کمکهای بشری نجات بخش نیاز دارند.
اوچا گفته است که بحران مواد غذایی در افغانستان هنوز هم جدی است و قرار است که در سال ۲۰۲۵ به حدود ۱۴،۸ میلیون نفر که یک سوم از نفوس را تشکیل میدهند، به مواد غذایی و کمکهای زراعتی نیاز داشته باشند.
این ادارهٔ ملل متحد میافزاید که یکجا با کمبود آب و خدمات صحی، کمبود شدید غذایی سطح سوی تغذیه را افزایش داده است.
به اساس معلومات اوچا، در این سال ۳،۵ میلیون کودک که سن شان کمتر از پنجسال است و ۱،۱ میلیون زن به تداوی فوری در بخش تغذیه نیاز خواهند داشت.
اوچا میافزاید که اقتصاد افغانستان که پس از حاکمیت طالبان بیشتر ضعیف شده ، بحران بشری را افزایش داده است.
به گفتهٔ اوچا، محدودیت بودجهٔ انکشافی، بیکاری، قرضهای داخلی و فقر گستردهٔ نزدیک به ۴۸ درصد نفوس افغانستان را متاثر کرده و خانوادهها توان خرید مواد اساسی و خدمات را ندارند.
طالبان به همه پوهنتون های خصوصی دستورداده اند که ازاستادان خود امتحان بگیرند
طالبان به همه پوهنتونهای خصوصی کشور گفتهاند که از استادان خود برای مشخص کردن سویه و تخصص آنها امتحان نوشتاری و شفاهی بگیرند.
به گفتهٔ وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان، این امتحان در موسسههای تحصیلات عالی برای ارزیابی ظرفیت استادان انجام میشود.
به اساس مکتوب رسمی وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان که روز دوشنبه به دسترس رسانهها قرار گرفت، این امتحانات از سوی کمیتهٔ خاص بررسی خواهد شد که رهبری آنرا «ریاست تخصصات اسلامی» به عهده خواهد داشت.
در این کمیته روسای پوهنزیهای شرعیات و یک استاد از هر ولایت شامل خواهد بود.
در این طرزالعمل وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان مشخص شده که این امتحان بر مضامین اسلامی تمرکز خواهد داشت.
گفته می شود که نتایج این امتحانات برای ارزیابی سویهٔ علمی استادان و در مطابقت با معیارهای تحصیلی منظور شدهٔ طالبان استفاده خواهد شد.
یک گروه مخالف طالبان ادعا کرده که سه عضو نیروهای طالبان را در هرات کشته اند
یک گروه ضد طالبان موسوم به «جبهه آزادی افغانستان» ادعا می کند که در حملۀ نیروهایش سه عضو نیروی طالبان شام روز یکشنبه (۱۶جدی) در شهر هرات کشته و دو تن دیگر آنان زخمی شدند.
این جبهه در شبکۀ ایکس (توییترسابق) امروز نوشت که این حمله به کاروان وسایط نظامی حامل شماری از سردسته های گروه طالبان در پوستۀ تلاشی «چوک سینما» صورت گرفت.
برخی از رسانه ها شام دیروز از انفجاری در شهر هرات گزارش داده بودند.
طالبان در بارۀ ادعای جبهه آزادی افغانستان هنوز چیزی نگفته اند. رادیو آزادی نمی تواند که این ادعا را به طور مستقل تایید کند.
هند حدود دو هفته پس از حملۀ هوایی پاکستان به ولایت پکتیکا، این حمله را محکوم کرد
شری راندیر جیسوال ، سخنگوی وزارت خارجۀ هند در اعلامیه ای امروز دوشنبه ۱۷ جدی گفت که هر حمله به غیرنظامیان بی گناه را به صراحت نکوهش می کنند.
او افزوده که این روش قدیمی پاکستان است که همسایه گانش را مقصر ناکامی های داخلی اش می داند.
اردوی پاکستان شامگاه ۴ جدی به ولسوالی برمل ولایت پکتیکا حمله هوایی کرد.
حکومت طالبان گفته است که در این حمله ۴۶ تن عمدتاً زنان و کودکان کشته و شش تن دیگر زخمی شدند.
وزارت دفاع حکومت طالبان در ۸ جدی اعلام کرد که حملاتی تلافیجویانه را به محلی در خاک پاکستان انجام داده که از آنجا حملاتی به خاک افغانستان سازماندهی شده بود.
شهباز شریف صدراعظم پاکستان به تازگی گفت که حمله هوایی به پکتیکا «پاسخ دندان شکن» به شبهنظامیان مسلح مخالف دولت پاکستان بود.
اسلام آباد ادعا می کند که جنگجویان تحریک طالبان پاکستانی ،تی تی پی، در قلمرو افغانستان پنهان شده اند و از آنجا حملات را علیه نیروهای امنیتی پاکستان طرح ریزی می کنند.
حکومت طالبان در افغانستان این ادعای اسلام آباد را رد کرده و گفته است که به کسی اجازه نمی دهد که از خاک افغانستان ضد کشورهای دیگر استفاده کند.
پنج عضو یک خانواده بر اثر گازگرفتگی در خوست جان باختند
یک مقام امنیتی طالبان می گوید که ۵ عضو یک خانواده بر اثر گازگرفتگی شب گذشته در هوتلی در شهر خوست جان باختند.
محمد طاهر احرار سخنگوی قوماندانی امنیۀ طالبان در خوست امروز دوشنبه ۱۷ جدی به بخش مشال رادیو آزادی گفت که قربانیان باشندگان ولسوالی سروبی ولایت پکتیکا اند و برای درمان یک بیمار شان به خوست آمده بودند.
ده روز پیش ، یک زن و سه کودکش در نتیجۀ انفجار بالون گاز در خوست جان باخته بودند.
استفاده از گاز در فصل زمستان رویداد های گاز گرفتگی را در افغانستان افزایش داده است.
معرفی ۱۸ کودک مبتلا به سوراخ قلب به چهار مرکزصحی در کابل از سوی هلال احمر
جمعیت هلال احمر افغانی می گوید که ۱۸ کودک مبتلا به سوراخ قلب را برای تداوی به چهار شفاخانه در کابل معرفی کرده است.
این اداره در کنترل طالبان در پستی در شبکۀ ایکس (توییتر سابق ) روز یکشنبه ۱۶ جدی گفت که که هزینۀ درمان و جراحی این کودکان توسط جمعیت افغانی سره میاشت فراهم می شود.
این اداره قبلاً هم شماری از کودکان دچار سوراخ قلب را برای درمان به برخی از شفاخانه ها در کابل معرفی کرده بود.
در کنار این ، ده ها کودک بیمار به شمول اطفال مبتلا به سوراخ قلب در افغانستان سالانه برای درمان به همکاری نهاد خیریۀ «دهکدۀ صلح آلمان» به جرمنی نیز فرستاده می شوند.
معین وزارت حج و اوقاف طالبان به ترکیه سفر کرد
وزارت حج و اوقاف طالبان می گوید که یک هیئت این وزارت در جریان سفررسمی به ترکیه با مقام ها و علمای دینی این کشور در بارۀ مسائل دینی ، علمی و تقویت روابط و همکاری های دوجانبه گفتگو می کند.
مولوی عزیزالرحمن منصور معین وزارت حج و اوقاف طالبان در راس یک هیئت روز یکشنبه (۱۶جدی) به ترکیه رفت.
این وزارت در خبرنامه ای دیروز گفت که این سفر به دعوت رسمی ادارۀ امور دینی ترکیه صورت گرفته است.
برخی از علمانی دینی و مقامات ترکی قبلاً از اقدام طالبان مبنی بر منع آموزش زنان و دختران در افغانستان انتقاد کرده بودند.
محمد گورمز، یکی از عالمان دینی معروف ترکیه دو سال پیش در دیدار با سرپرست وزارت معارف طالبان گفته بود که ممنوعیت تحصیل دختران در افغانستان پذیرفتنی نیست.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و مولود چاووش اوغلو وزیر خارجۀ پیشین این کشور گفته بودند که این اقدام نه انسانی است و نه اسلامی.
اعتراض سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان از برخورد پولیس پاکستان با مهاجران افغان به ویژه خبرنگاران
سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان برخورد پولیس پاکستان با مهاجران افغان به ویژه خبرنگاران را «رفتار ناپسند» خوانده و در برابر آن اعتراض کرده است.
این سازمان در اعلامیه ای امروز دوشنبه ۱۷ جدی گفت، خبرنگاران افغان که پس از تسلط طالبان بر افغانستان به پاکستان پناه بردهاند، به بهانههای مختلف بازداشت و آزار و اذیت شده و حتی به دلیل نداشتن ویزا اخراج میشوند.
در ادامه از دولت پاکستان خواسته شده است که حقوق و آزادیهای خبرنگاران را حفظ و امکانات اقامت قانونی را برای آنان فراهم کند.
این سازمان همچنان از سفارت ها در اسلام آباد خواسته است که پروندههای پناهندگی خبرنگاران افغان را بررسی و روند صدور ویزا را به آنها تسریع کنند.
مهاجران افغان در اسلام آباد می گویند که بازداشت افغان های فاقد اسناد اقامت در بخش های از پایتخت پاکستان از روز سه شنبه هفتۀ گذشته ادامه دارد.
محسن نقوی وزیر داخلۀ پاکستان قبلاً گفته بود که مهاجران افغان پس از ۳۱ دسمبر سال ۲۰۲۴ بدون داشتن اجازۀ نامۀ پولیس نمی توانند در اسلام آباد زندگی کنند.
مقامهای ایرانی: ۷۰۰ داکترافغان در این کشور کار می کنند
حکومت ایران میگوید نزدیک به ۷۰۰ داکتر افغان در مراکزصحی ایران کار میکنند.
نادریار احمدی مشاور وزیرداخله ایران در بیانیهای گفت که این کارکنان صحی افغان دارای سند اقامت قانونی درایران بوده و از خدمات برخوردار اند.
او همچنین اضافه کرد که علاوه بر این افغانهای قانونی و تحصیل کرده، تعداد زیادی از افغانها نیز به صورت غیرقانونی در این کشور زندگی میکنند.
به گفته این مقام وزارت داخله کشورایران، در سه سال گذشته حدود سه میلیون مهاجرافغان را از ایران اخراج کرده بودند که به گفته وی به دلیل شرایط سخت افغانستان به ایران بازگشتهاند.
او هشدار داد که این پناهجویان دوباره به کشور بازگردانده میشوند.