لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۱۸ جدی ۱۴۰۳ کابل ۱۲:۱۸

حمایت شماری از زنان افغان از موقف ایران و ترکیه در قبال حق کار و تحصیل زنان در افغانستان


مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجۀ ترکیه
مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجۀ ترکیه

"نشست‌های که در رابطه به تحصیل دختران افغان در کشورهای دیگر بخصوص در کشورهای اسلامی راه اندازی می‌شود مورد مثبت است بشرط که در پروسه کمک کند و تغییر مثبت بیاورد."

عاقله نام دارد و دانشجوی پوهنزی طب پوهنتون مورا در کابل بود که اکنون محروم از تحصیل و در خانه نشسته است.

عاقله به رادیو آزادی گفت، در تمام کشورهای اسلامی به زنان حق تحصیل و کار داده شده، اما تنها دختران و زنان افغان اند که از این حق شرعی و قانونی محروم ساخته شده اند:
"علم یگانه مورد است که یک اجتماع را به موفقیت می‌رساند چیزی است که برای تمام مردم است نه تنها برای مردان بلکه برای زنان نیز است، پس علم حقی است که هیچ انسان روی زمین نمی‌تواند از یک انسان دیگر بگیرد."

در ماه دسامبر سال گذشته، حکومت طالبان طی دو فرمان جداگانه زنان و دختران را از تحصیل در پوهنتون‌ها و کار در سازمان‌های غیردولتی منع کرد.

آرشیف- شماری از زنان معترض در کابل
آرشیف- شماری از زنان معترض در کابل

حکومت طالبان پیش از آن نیز به دانش آموزان دختر بالاتر از صنف ششم اجازۀ آموزش نداده بود و در کنار سایر محدودیت‌ها، زنان را از کار در بسیاری از اداره‌های دولتی منع کرده بود.

حمیرا قادری، یکی از فعالان مدنی می‌گوید که بسیاری زنانی که از کار منع شده اند، تنها نان‌آور خانواده‌های خود بوده اند:
"اکثرخانم‌ها، خانم‌های نان‌آور هستند که بیشترشان شوهرهای شان را در جنگ از دست داده اند و یا خودشان خانواده‌های خود را حمایت مالی می‌کنند، بالاخره اگر خانم‌ها دوباره به کار خود بروند یک تعداد مشکلات جدی اقتصادی که امروز دامنگیر مردم شده و بخصوص خانم‌ها با مشکلات جدی اقتصادی روبه‌رو هستند، شاید این مشکل تا اندازه‌ای رفع شود و ما از این اقدام کشورهای دوست حمایت خود را اعلام می‌کنیم."

بانو قادری نقش کشورهای اسلامی را در رفع محدودیت‌ها بر دختران و زنان در افغانستان مهم می‌داند.

این در حالیست که وزارت خارجۀ ترکیه گفته است، وزیران خارجۀ این کشور و ایران روز سه‌شنبه در ترکیه دیدار و در مورد تحصیل زنان افغان توسط حکومت طالبان در افغانستان گفت‌وگو کرده اند.

نوار تصویری این نشست در وب سایت وزارت خارجۀ ترکیه نشر شده است.

مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجۀ ترکیه در این نشست گفته است:
"ما ترکیه و ایران در مورد ممنوعیت تحصیل دختران و کار زنان در افغانستان در تماس هستیم و از طریق کنفرانس همکاری اسلامی با طالبان نیز در گفت‌وگو هستیم و به تلاش‌های خود ادامه می‌دهیم. دین ما اسلام مخالف آموزش نیست بلکه بر آموزش تاکید دارد و تحصیل دختران مخالف دین ما نیست، ما موقف خود در این مورد را از طریق اعلامیه سازمان همکاری اسلامی بیان کردیم."

بلال کریمی معاون سخنگوی حکومت طالبان در این مورد به پرسش‌های رادیو آزادی پاسخ نداد.

سازمان همکاری اسلامی روز چهارشنبه هفتۀ گذشته در نشستی در بارۀ وضعیت بشری افغانستان تاکید کرده بود که زنان و دختران باید در افغانستان به کار و تحصیل دسترسی داشته باشند.

در بیانیۀ این نشست که در شهر جدۀ عربستان سعودی برگزار شد، گفته شده بود، دسترسی دختران به تحصیل در هر سطحی از جمله حقوق اولیۀ آنان است و نباید محدود شود.

قرار است نشست بین‌المللی حقوق زنان در ماه مارچ در یکی از کشورهای اسلامی برگزار شود.

این موضوع را امینه محمد، معاون سرمنشی سازمان ملل متحد پیش از سفرش به کابل و پس از دیدار با سفرای برخی کشورها در قطر مطرح کرده بود.

این تلاش‌ها در حالی صورت می‌گیرد که آنتونیو گوترش، سرمنشی سازمان ملل متحد گفته که بیش از 118 میلیون دختر در سراسر جهان از آموزش محروم هستند.

آقای گوترش روز چهارشنبه در توییتی گفت که هیچ چیزی نمی‌تواند محرومیت دختران از تحصیل را توجیه کند.

XS
SM
MD
LG