لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۱۵ ميزان ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۱۴

بازداشت‌ها و شکنجه ها در افغانستان؛ طالبان خبرنگاران و فعالان مدنی را نیز هنوز در بند دارند


تصویر آرشیف: طالبان در برابر زنان معترض و خبرنگاران در کابل
تصویر آرشیف: طالبان در برابر زنان معترض و خبرنگاران در کابل

مرکز خبرنگاران افغانستان در بیانیه‌ای از بازداشت خیرالله پرهر و قدرت الله ترار، خبرنگاران ورزشی ابراز نگرانی کرده و از حکومت طالبان خواسته که هر چه زودتر این دو خبرنگار افغان را آزاد کند.

بر اساس اعلامیۀ این نهاد، خیرالله پرهر دو هفته پیش توسط استخبارات طالبان در کابل و قدرت الله ترار، گزارشگر رادیو زرغون در ماه نوامبر سال گذشته در خوست بازداشت شدند.

در این اعلامیه آمده است که حکومت طالبان به خانواده های دو خبرنگار بازداشت شده هیچ گونه اطلاعاتی ارائه نکرده و فرصت دیدار با خبرنگاران بازداشت شده را نیز فراهم نکرده است.

سخنگویان طالبان دراین مورد به سوالهای رادیو آزادی پاسخ ندادند.

این در حالیست که یک سازمان حقوق بشری به نام "رواداری" گزارش داده که طالبان از ۱۵ آگست ۲۰۲۱ تا ۱۵نوامبر ۲۰۲۲ به گونۀ غیرقانونی ۱۹۷۶ نفر را در ۲۹ولایت افغانستان بازداشت کرده اند.

تعدادی از خبرنگاران رسانه های مختلف در کابل
تعدادی از خبرنگاران رسانه های مختلف در کابل

این نهاد در گزارش خود گفته، در میان افرادی که بازداشت شده اند، اکثراً کارمندان حکومت جمهوری قبلی، زنان، فعالان مدنی و حقوق بشر، خبرنگاران، علمای دین، سلفی‌ها، سران قومی و تعدادی از غیرنظامیان متهم به عضویت در جبهۀ مقاومت هستند.

در گزارش رواداری که اواخر دیروز منتشر شد، گفته شده که ۱۸۳۶ مرد، ۱۳۶ زن و چهار کودک در میان بازداشت شدگان اند.

طالبان از ۱۵ آگست ۲۰۲۱ تا ۱۵نوامبر ۲۰۲۲  به گونۀ غیرقانونی ۱۹۷۶ نفر را در ۲۹ولایت افغانستان بازداشت کرده اند.

این سازمان که پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان در خارج از افغانستان به رهبری شهرزاد اکبر، رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر نظام جمهوری پیشین تاسیس شده، هر از گاهی یافته‌های خود را در مورد وضعیت بشری در افغانستان منتشر می‌کند.

شهرزاد اکبر به رادیو آزادی گفت:

"متأسفانه گزارش‌ها حاکی از آن است که برخی از افراد پس از دستگیری همچنان ناپدید هستند و خانواده‌هایشان از آنها هیچ خبر ندارند.همچنین مواردی از شکنجه افراد دستگیر شده در زندان وجود دارد. متاسفانه طالبان یک تصویر بسیار ترسناک از وضعیت بی قانونی در افغانستان ارائه می‌کنند. هر نهاد عمدتاً استخبارات طالبان حتی شاروالی‌ها به خود اجازه می‌دهند که بروند و افراد را به اتهام‌های گوناگون بازداشت کنند و پروسۀ قانونی وجود ندارد."

بانو اکبر گفت، بر اساس این گزارش، حکومت طالبان ۲۴۸ تن از کارمندان نهادهای امنیتی و دفاعی حکومت گذشته و اعضای خانواده‌های آنان را در کندهار، غور و برخی ولایات دیگر بازداشت کرده است.

شهرزاد اکبر رئیس پیشین کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان
شهرزاد اکبر رئیس پیشین کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان

در گزارش رواداری ادعا شده است که طالبان در دوازده ماه گذشته، ۴۱۲ فعال مدنی، کارمندان شبکه های اجتماعی، روزنامه نگاران، استادان پوهنتون و علمای دینی را بازداشت کرده اند.

بر اساس این گزارش، طالبان ۳۴ تن از اعضای حکومت گذشته را در ولایات هرات، غور، فراه، پنجشیر، بدخشان، بامیان و بلخ ناپدید کردند.

در این گزارش آمده است:

"طالبان در این مدت ۱۳۶ زن را در کابل، غزنی، بدخشان، تخار، دایکندی، بامیان، هرات و بلخ دستگیر و زندانی کرده و زندانی‌ها متهم به جرم کار کردن در حکومت قبلی، بلندکردن صدای خود علیه سیاست‌های خشن طالبان و علیه آزادی‌های اساسی بوده اند."

سازمان رواداری گفته که این بازداشت‌های خودسرانه و غیرقانونی بیشتر توسط استخبارات حکومت طالبان صورت گرفته است.

این سازمان از حکومت طالبان خواسته تا به قوانین بین‌المللی بشردوستانه احترام بگذارد و در گزارش خود نوشته که از بازداشت خودسرانه و غیرقانونی و استفاده از زور در برابر مردم خودداری کند.

سازمان رواداری همچنین از جامعۀ جهانی خواسته تا با نقش فعال و سودمند خود از نقض گستردۀ حقوق بشر در افغانستان جلوگیری کند.

سخنگویان حکومت طالبان در مورد این گزارش به سوالات ما پاسخ ندادند، اما پیش از آن گزارش‌های نهادهای بین المللی حقوق بشری در مورد کشتار و بازداشت خودسرانه را بی‌اساس و مغرضانه خوانده بودند.

این در حالیست که بسیاری از سازمان‌های بین‌المللی حقوق بشری و سازمان ملل، طالبان را به نقض گستردۀ حقوق بشر و کشتار نیروهای امنیتی و دفاعی حکومت جمهوری قبلی متهم کرده اند.

دفتر نماینده سیاسی سازمان ملل متحد در افغانستان پیشتر گفته بود که طالبان مسئول کشته شدن ۱۶۰ تن از مقامات رژیم گذشته بوده اند.

XS
SM
MD
LG