لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۰:۴۹

در سال ۲۰۲۲ میلادی ۲۶۰ مورد خشونت با خبرنگاران و رسانه ها در افغانستان ثبت شده است


تصویر آرشیف : برخی از رسانه های تصویری افغانستان
تصویر آرشیف : برخی از رسانه های تصویری افغانستان

مرکز خبرنگاران افغانستان در گزارش تازه خود می‌گوید که در سال ۲۰۲۲ میلادی، ۲۶۰ واقعه خشونت علیه خبرنگاران را ثبت کرده‌است.

این مرکز در گزارش سالانه خود گفته است که در این مدت بیشتر رسانه‌های تصویری، صوتی و چاپی مسدود شده و کارمندان‌شان خانه‌نشین شده‌اند.

یکی از خبرنگاران که به دلیل حساسیت موضوع نمی‌خواهد نامش فاش شود، در یکی از تلویزیون‌های خصوصی در افغانستان کار می‌کند و از وضعیت کنونی رسانه‌ها و خبرنگاران ناراض است.

و می‌گوید:

"دسترسی به اطلاعات محدود است، اگر برخی خبرنگاران روی موضوعات خاصی کار کنند، برخی از ادرات دولتی به آن‌ها اطلاعات نمی‌دهند و اگر اطلاعات را ارائه کنند به موقع نیست. مشکل جدی دیگر این است که روزنامه‌نگاران با فشار زیاد اقتصادی روبه‌رو هستند، در گذشته رسانه‌ها به خبرنگاران خود معاش می‌دادند و با آن زندگی می‌گذشت، اما اکنون رسانه‌ها خود، به مشکلات مالی مواجه شده‌اند."

دختران و زنان خبرنگار در جریان بیشتر از یک سال گذشته شکایت دارند که محدودیت های فراوانی بر کار آنان وضع شده است
دختران و زنان خبرنگار در جریان بیشتر از یک سال گذشته شکایت دارند که محدودیت های فراوانی بر کار آنان وضع شده است

یک خبرنگار دیگر که در یک رسانه‌ی خصوصی در کابل کار می‌کند و نمی‌خواهد نامش فاش شود نیز به همین مشکلات اشاره می‌کند:

"از روزی‌که طالبان تمام افغانستان را تصرف کردند، وضعیت رسانه‌ها روز به روز بدتر می‌شود. بسیاری از رسانه‌ها به دلیل مشکلات مالی فعالیت خود را متوقف کردند، در دولت قبلی رسانه‌ها مورد حمایت دولت و جوامع بین‌المللی بود، اما این وضعیت اکنون به صفر رسیده و رسانه‌ها از این وضعیت متأثر شده‌است."

در سال ۲۰۲۱ میلادی، ۱۰۹ مورد خشونت علیه خبرنگاران رخ داده که این رقم در سال ۲۰۲۲ به ۲۶۰ مورد رسیده

این نگرانی خبرنگاران در حالیست که مرکز خبرنگاران افغانستان با انتشار گزارشی جدید وضعیت خبرنگاران و رسانه‌ها را به شدت بد و نگران کننده می‌داند.

بر اساس این گزارش، در سال ۲۰۲۱ میلادی، ۱۰۹ مورد خشونت علیه خبرنگاران رخ داده که این رقم در سال ۲۰۲۲ به ۲۶۰ مورد رسیده و این نشان می‌دهد که خشونت علیه خبرنگاران ۱۳۸ درصد افزایش داشته است.

سمیه ولی‌زاده، مسئول بخش کمیته دادخواهی مرکز خبرنکاران افغانستان در مورد این گزارش به رادیو آزادی گفت:

"بیشتر موارد خشونت علیه خبرنگاران که در سال جاری ثبت شده‌است، بازداشت خبرنگاران توسط طالبان به بهانه‌های مختلف بوده است. این دستگیری‌ها همراه با ضرب و شتم بوده است، سه تن از خبرنگاران ما هنوز در زندان طالبان هستند، محدودیت‌های وضع شده از سوی طالبان باعث بسته شدن بسیاری از رسانه‌ها شده‌است."

مسئولان این مرکز نیز وضعیت کنونی رسانه‌ها و خبرنگاران در افغانستان را جدی و نگران کننده می‌دانند.

خبرنگاران در هنگام تهیه گزارش ها و دریافت معلومات با مشکلاتی چون برخورد نادرست طالبان رو برو بوده اند
خبرنگاران در هنگام تهیه گزارش ها و دریافت معلومات با مشکلاتی چون برخورد نادرست طالبان رو برو بوده اند

در همین حال، نهاد حمایت از رسانه‌های آزاد افغانستان،( نی) که در داخل افغانستان فعالیت می‌کند، گزارش سالانه خود را منتشر کرده و در آن میزان خشونت علیه خبرنگاران و رسانه‌ها نسبت به سال گذشته کمتر شده‌است.

در این گزارش که اواخر روز جمعه منتشر شد، این نهاد اعلام کرد که در سال ۲۰۲۱ میلادی، ۱۵۹ مورد خشونت علیه خبرنگاران ثبت شده که این تعداد در سال ۲۰۲۲ به ۱۳۲ مورد رسیده است.

بر اساس معلومات (نی)، نسبت به سال گذشته گراف خشونت علیه خبرنگاران ۱۷ درصد کاهش داشته است.

حکومت طالبان اخیراً در این مورد چیزی نگفته است، اما مقامات طالبان قبلاً گفته اند که در پرتو اصول اسلامی به تمام قوانین رسانه‌ای پایبند هستند.

XS
SM
MD
LG