لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۴ دلو ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۲۶

گزارش دیدبان حقوق بشر: شکنجه٬ کشتار و بازداشت ها در سال ۲۰۲۲ در افغانستان ادامه داشت


تصویر آرشیف: نگاه خشمگین یک زن در کابل به یکی از افراد طالبان
تصویر آرشیف: نگاه خشمگین یک زن در کابل به یکی از افراد طالبان

دیدبان حقوق بشری در گزارش سالانۀ ۲۰۲۲ خود گفته که نیروهای طالبان دست به قتل‌های انتقام جویانه و ناپدید کردن اجباری مقامات و پرسنل نیروهای امنیتی دولت سابق زده اند.

بر بنیاد این گزارش، طالبان همچنان افرادی را به اتهام عضویت شاخۀ خراسان گروه داعش اعدام صحرایی کرده اند.

در گزارش دیدبان حقوق بشر یا (HRW) که به روز پنج‌شنبه نشر شده، آمده است که هئیت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) در آگست سال ۲۰۲۲ گزارشی را نشر کرد که جزئیات موارد متعدد قتل یا ناپدید کردن افراد توسط نیروهای طالبان را از آگست سال ۲۰۲۱ به بعد شرح می‌داد.

دیدبان حقوق بشر گفته، همیشه ممکن نیست تشخیص داد که کشته شدگان پرسنل دولت سابق یا اعضای احتمالی داعش (ISKP) هستند.

در این گزارش آمده است که در طول سال نیروهای امنیتی طالبان اقدام به بازداشت‌های خودسرانه، شکنجه و کشتار بدون محاکمه افسران امنیتی سابق و یا اعضای احتمالی و یا حامیان شاخۀ خراسان گروه داعش کرده اند.

در بسیاری موارد سربازان و افسران پیشین اردوی افغانستان تحت تعقیب و بازداشت ها قرار داشته اند
در بسیاری موارد سربازان و افسران پیشین اردوی افغانستان تحت تعقیب و بازداشت ها قرار داشته اند

در همین حال حالی یکی از نظامیان پیشین در حکومت جمهوری که به علت مشکلات امنیتی نمی‌خواهد نامش در کزارش ذکر شود، ادعا می‌کند که توسط نیروهای طالبان بازداشت و شکنجه شده است.

او به رادیو آزدی گفت:

"سرم چاپه انداخت، بردنم، ناخن‌ها پایم را کشیدند، ایقدر شلاق زدند که حتی همین‌حالا هم از پای گشته نمی‌توانم، مهره‌های کمرم همش سیاه گشته است، عینک زانویم را بی‌جای کرده بودند، همین حالا هم درست گشته نمی‌توانیم، مدت یک یک ونیم ماه می‌شود رها شدیم، زیر تحقیق بسیار لت می‌کردند این قدر لت می‌کردند و شکنجه کردند، کمی ورزشکار بودم طاقت کردم اگر نی ختم بودم."

دیدبان حقوق بشر: برخی از رهبران طالبان عهد بسته اند تا سخت گیری بیشتری علیه حقوق لزبین‌ها، گی‌ها، دوجنس گرایان و تراجنس‌ها اتخاذ کنند.

عبدالنافع تکور، سخنگوی وزارت داخلۀ حکومت طالبان به پرسش‌ها در بارۀ ادعای این نظامی پیشین و گزارش دیدبان حقوق بشر پاسخ نداد. اما سخنگویان حکومت طالبان پیش از این ادعاهای شکنجه و قتل نظامیان پیشین را رد کرده بودند.

این در حالی است که پیش از این، بسته‌گان محمد ابراهیم جهادیارجنرال در وزارت دفاع حکومت جمهوری پیشین به رادیو آزادی گفته بودند که او در ۲۷ اکتوبر توسط طالبان بازداشت شده بود و روز چهارشنبه به قتل رسیده است.

اما وزارت دفاع حکومت طالبان این ادعا را رد کرده بود.

دیدبان حقوق بشر در یک گزارش دیگر در اوسط ماه جوزای امسال طالبان را متهم کرده بود که شماری از افراد را در شرق افغانستان با شتاب اعدام و ناپدید کرده اند.

در این گزارش به نقل از پاتریشیا گاسمن، معاون بخش آسیا در دیدبان حقوق بشر آمده بود که یک کانال خالی در ننگرهار را مورد تحقیق قرار داده اند که به گفته‌اش در آن بیش از صد جسد میان آگست ۲۰۲۱ و اپریل ۲۰۲۲ انداخته شده است.

اما آن زمان نیز عبدالنافع تکور، سخنگوی وزارت داخلهٔ حکومت طالبان به رادیو آزادی گفته بود که یافته‌های این گزارش واقعیت ندارد.

در گزارش تازهٔ دیده‌بان حقوق بشر برحملات داعش که عمدتاً هزاره ها را هدف قرار داده نیز اشاره شده است.

پس از حاکمیت طالبان در افغانستان حقوق زنان و دختران به صورت گسترده محدود گردیده است
پس از حاکمیت طالبان در افغانستان حقوق زنان و دختران به صورت گسترده محدود گردیده است

همچنان در گزارش آمده است که برخی از رهبران طالبان عهد بسته اند تا سخت گیری بیشتری علیه حقوق لزبین‌ها، گی‌ها، دوجنس گرایان و تراجنس‌ها اتخاذ کنند.

دیده‌بان حقوق بشر (HRW) در گزارش‌اش گفته است که طالبان پس از حاکمیت دوباره در اگست ۲۰۲۱ به تحمیل قوانین و سیاست‌های متعددی ادامه داده اند که طیف گسترده‌ای از حقوق اساسی زنان و دختران از جمله آزادی رفت و آمد، حق کار و معیشت، و دسترسی به آموزش و مراقبت های صحی را نقض می‌کنند.

گزارش در ادامه گفته است، طالبان رسانه‌هایی را که حکومت شان را مورد انتقاد قرار می‌دانند سرکوب کرددند، نهاد‌های جامعهٔ مدنی را مجبور به توقف فعالیت‌هایشان کردند و ادارات دولتی را که برای ترویج یا حمایت از حقوق بشر کار می‌کردند نیز لغو کردند.

در بخش دیگر گزارش دیدبان حقوق بشر گفته شده که بحران انسانی افغانستان در سال ۲۰۲۲ عمدتاً به دلیل فروپاشی مداوم اقتصاد این کشور در پی تسلط طالبان بدتر شده است و در طول این سال بیش از ۹۰ درصد نفوس افغانستان از لحاظ غذایی ناامن باقی ماندند.

XS
SM
MD
LG