واکنشهای جهانی بر تصمیم طالبان مبنی بر ممنوعیت کار زنان در ادارهها و موسسههای غیردولتی ملی و بینالمللی در افغانستان، ادامه دارد.
شمار زیادی کشورهای امریکایی و اروپایی به شمول ایالات متحدۀ امریکا با ابراز نگرانی این تصمیم طالبان را نکوهش کردند.
در اعلامیۀ مشترک وزیران خارجۀ ایالات متحدهٔ امریکا، کانادا، دنمارک، فرانسه، جرمنی، ایتالیا، جاپان، ناروی، سوئیس، هالند و بریتانیا و هیئت بلند پایه اتحادیهٔ اروپا که روز پنجشنبه نشر شده، آماده است، با این کار طالبان زندگی میلیونها افغانی که وابسته به کمکهای بشری است، با خطر روبهرو خواهد شد.
در اعلامیه از طالبان خواسته شده که این تصمیمشان را تغییر دهند.
در اعلامیه آمده است: "زنان نقش اساسی در رساندن کمکهای بشری و نیازهای اساسی دارند و اگر در کمکرسانی در افغانستان سهم نگیرند، سازمانها قادر به تهیۀ غذا، دارو، کالاهای زمستانی و ارائه خدمات مرتبط با زندگی افراد نیازمند نخواهد بود."
در این اعلامیه همچنان گفته شده، این تصمیم طالبان بر ارسال کمکهای بشری از سوی جامعهٔ جهانی نیز تاثیر خواهد گذاشت، زیرا بر اساس این اعلامیه، جامعهٔ جهانی برای رساندن کمکها به این سازمانها متکی است.
وزیران خارجۀ این کشورها با اشاره به ادامهٔ نقض حقوق و آزادیهای زنان و دختران افغان از سوی طالبان گفته اند که طالبان علاقمند عادی ساختن روابطشان با جامعهٔ جهانی نیستند.
در اعلامیهٔ مشترک این کشور به شمول امریکا از خواست افغانها برای بازگشایی مکاتب و پوهنتونها به روی دختران نیز حمایت شده است.
در اعلامیه تاکید شده که طالبان باید به حقوق سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مردم احترام کنند.
طالبان برعلاوهٔ سایر محدویتها بر زنان، به تاریخ ۲۴ دسمبر سال روان میلادی، کار زنان را در همه ادارههای غیردولتی ملی و بینالمللی متوقف کردند.
پیش از این نیز پوهنتونها را تا اطلاع بعدی به روی دختران بستند.
مکاتب دختران بالاتر از صنف ششم هم از زمان حاکمیتشان تا اکنون بسته است.
این تصمیم طالبان واکنشهای گستردهای را در داخل و بیرون از افغانستان بر انگیخته و طالبان را متهم به تعهد شکنی در برابر زنان افغان کرده است.
به تازگی ویدیویی در شبکههای اجتماعی منتشر شده که در آن طالبان حین توافق دوحه بین طالبان و امریکا به زنان افغان وعدۀ آموزش و کار را میدهد.
در این ویدیو شهاب الدین دلاور، یکی از اعضای تیم مذاکره کنندهٔ طالبان در دوحه که اکنون سرپرست وزارت معادن و پترولیم حکومت طالبان است گفته است:
"حق آموزش طبق احکام اسلامی و فرهنگ افغانی که همین حالا خواهران ما در این مورد پرسیدند، تحصیل حق زن است، از صنف اول، از قاعدهٔ بغدادی تا بخاری شریف و تا دکترا، موضوع دیگر کار زنان است، خواهران ما در این مورد نگران اند، زنان حق دارند در روشنای احکام اسلامی و بر اساس سنتهای افغانی برای انکشاف کشور و رفاه خانوادههای خود کار کنند."
اما اکنون طالبان نه تنها در زمینهٔ تحصیل و کار زنان به وعدههای خود عمل نکرده اند، بلکه زنان را از رفتن به پارکها، حمامهای زنانه و کلبهای ورزشی نیز منع کرده و بر سفر شان بدون محرم در مسیرهای طولانی نیز محدودیت وضع کردند.