لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۱۶

تعداد اطفال مصاب به بیماری سوراخ قلب در غور افزایش یافته است


تصویر آرشیف جنبهٔ تزئینی دارد
تصویر آرشیف جنبهٔ تزئینی دارد

باشنده گان ولایت غور که فرزندان شان بیماری سوراخ قلب دارند٬ به هلال احمر افغانی یا سره میاشت٬ امید بسته اند.


در نزدیک به یک سال بیش از ۳۰ کودک مبتلا به ناهنجاری های مادرزادی قلب برای تداوی به هلال احمر ولایت غور معرفی شده اند.

عبدالبصیر ۳۵ ساله در ولسوالی چهارسده غور دهقانی میکند.

فرزند پنج ساله او از سه سال به این طرف به بیماری سوراخ قلب مبتلا است.

"بچه من سوراخ قلب است، بچه خود را بردیم به مرکز فیروز کوه ، داکتران گفتند سوراخ قلب است، نه آب میخورد نه نان میخورد، سردرد میشود تب میکند خلاصه زنده‌گی ما تلخ است با این بچه خون از دهن اش میاید بعضی وقت‌ها رنگش زرد میشه وضعیت خراب است خلاصه شب و روز همرای مادرش بسیار خون جگرم نمیفهمیم که چیکار کنیم."

عبدالبصیر که توان اقتصادی تداوی فرزند اش را ندارد از طریق شفاخانه ولایتی غور به دفتر حلال احمر این ولایت معرفی شده است:

" از همسایه ها پول قرض گرفتیم وضعیت بچه‌ام بسیار خراب بود مجبور شدم قرض کنم، هفت روز میشود که آمدیم به مرکز فیروزکوه چهار شب یا پنج شب میشد که بچه‌ام بستر بود داکترها ما را معرفی کردند به سره‌میاشت تا دو روز دیگر بخیر طرف کابل میرویم گفتند اگر در کابل علاجش نشود به خارج روان میکنیم. خیلی خوشحالم مادرش هم خوشحال است."

خانواده ها در ولایت غور برای تداوی فرزندان خود چشم امید به هلال احمر افغانی یا سره میاشت چشم دوخته اند
خانواده ها در ولایت غور برای تداوی فرزندان خود چشم امید به هلال احمر افغانی یا سره میاشت چشم دوخته اند

باشندۀ دیگر ولایت غور که طفلش با همین بیماری دچار است، گل پیدا نام دارد.

او ۳۸ سال دارد و باشندۀ ولسوالی دولت‌یار ولایت غور است.

"۱۳ روز میشود که به شهر آمدیم حدود ده روز به شفاخانه ولایتی طفلم میشود که بستر است ،صحت عامه، طفلم را به هلال احمر معرفی کردند قرار است تا دو روز دیگر بخیر طرف کابل حرکت کنیم رئیس سره میاشت گفت که طفل تان اگر تداوی‌ اش به کابل نشد به خارج از کشور روان میکنیم. ما امروز خیلی خوشحال هستم . وضعیت اقتصادی ما خیلی خراب بود توانایی نداشتیم که طفل خود را حتیٰ به شفاخانه‌های شخصی شهر فیروزکوه ببریم واینجا اعلاجش هم نمیشد"

سالانه ده ها کودک در ولایت غور با بیماری سوراخ قلب به داکتران مراجعه میکنند.

علایم این بیماری نزد کودکان متفاوت است.

داکتران : برخی از بیمارانی که تداوی آنان در داخل افغانستان امکان نداشته باشد٬ به خارج فرستاده میشوند

گل پیدا نشانه های این بیماری در کودک خوردسال خود را اینگونه بر میشمارد:

"طفلم از دهنش خون میاید. ضعیف است لاغر است هیچ حرکت نداره ، شیر مادر را حتی خورده نمیتواند. بدحال است اشتها نداره وضعیتش روز به روز بدتر شده وخراب شده میرفت حالی که بخیر به کابل انتقالش میدهیم امیدوارم که طفلم صحت‌یاب شود."

اما اینکه بیماری سوراخ قلب چیست و کدام اطفال به آن مصاب میشود از داکتر باباجان نجیب مسوول بخش داخله اطفال شفاخانه ولایتی غور پرسیدم ، او گفت.

"مجموع آفات ولادی قلبی که سبب مشکلات نزد یک طفل میشود را بنام سوراخ قلب یاد میکنند.فکتور هایکه سبب به وجود آمدن خود سوراخ قلب در نزد اطفال میشود زیادتر ازدواج های زیر سن مادران استفاده ادویه خودسر در هنگام بارداری امراض خود ولادی مادر جریان حاملگی مادر مصاب به انتانات میشود این میتواند که سبب آفات قلبی در نزد یک طفل شود. مواجه شدن خود مادر به شعاع Xیکی از فکتور هایش را میتواند سبب بروز مشکلات قلبی در نزد یک طفل شود.اینها همه اسباب هستند که میتواند که سبب سوراخ قلب در نزد یک طفل شود."

ادارۀ حلال احمر افغانی یا سره میاشت در ولایت غور میگوید که سالانه ده ها کودک را برای تداوی به کابل میفرستد.

سالانه دهها تن از اطفال بیمار به شفاخانه غور منتقل می شوند
سالانه دهها تن از اطفال بیمار به شفاخانه غور منتقل می شوند

به گفتۀ امیرشاه میرزاده مسوول کلوپ جوانان ریاست حلال احمر در غور، شماری از این کودکان که بیماری شان شدیدتر است، برای تداوی به بیرون از افغانستان منتقل میشوند.

"همه ساله، سال ۲۵ الی ۳۰ نفر را به کابل معرفی میکنیم به دوره امارت اسلامی ۴۲ تن ما معرفی کردیم به کابل زیادتر مریض به کابل قابل اعلاج است بعضی مریض های است که اگر کدام خطر متوجه او است باز آن به خارج انتقال داده میشود."

گل احمد ساحل معاون صحت‌عامه طالبان در غور میگوید که ممکن آمار اطفالی که مصاب به سوراخ قلب است بیشتر از تعدادی باشد که به مراکز صحی مراجعه میکنند و شناسایی میشوند.

"در سال ۱۴۰۱ آمار اطفال مصاب به سوراخ قلب بوده نظر به تشخیص احتمالی از شفاخانه ولایتی کلینیک های صحی دولتی وخصوصی به تعداد ۳۵ طفل ثبت و راجستر شده که احتمالآ مصاب به سوراخ قلب اند به ریاست هلال احمر معرفی شده اند و احتمال دارد ارقام بالا از این باشد چون کلینیک های خصوصی مستقیم خود شان به زون‌های مربوطه معرفی نمودند."

پس از برگشت طالبان به قدرت در افغانستان در بیش از یک سال گذشته ،بخش صحت این کشور نیز دچار مشکلات بیشتر شد و آسیب دید.

بسیاری از باشنده های غور مانند عبدالبصیر از حکومت طالبان و موسسات بین المللی میخواهند که در مناطق که آنان کلینیک های صحی بسازند.

XS
SM
MD
LG