اتحادیه وارکنندگان ادویه در ولایت هرات می گوید که بیشتر از پنجاه درصد دواهای موجود در این ولایت بی کیفیت و تاریخ گذشته است.
مسئولان این اتحادیه میگویند که این داروها از کشورهای همسایه به گونه قاچاقی وارد می شود.
آنان میگویند٬ این دواهای بی کیفیت که به علت داشتن قیمت پایین، مشتریان زیادی دارد.
از سوی دیگر، مسوولان فابریکه های دواسازی در هرات می گویند که ادامه واردات قاچاقی دواهای بی کیفیت و تقلبی به هرات، تولیدات آنان را سخت صدمه زده است.
احمد فرید رئوفی معاون فابریکه دواسازی «سینا فارما » در شهرک صنعتی هرات است.
پنج سال می شود که این فابریکه دواسازی فعال شده است و در حال حاضر ۱۱۰ نوع دوا در آن تولید می شود.
رئوفی می گوید، واردات دواهای بی کیفیت خارجی، کار و بار آنان را به شدت صدمه زده است.
او می گوید، دواهای بی کیفیت خارجی در بازار به بهای بسیار اندک به فروش می رسد و دواهای تولیدی با کیفیت داخلی توان رقابت را در بازار از دست داده است.
رئوفی به رادیو آزادی می گوید، میلیون ها دالر در فابریکه اش سرمایه گذاری کرده است اما در حدود یک سال گذشته، به علت موجودیت دواهای بی کیفیت و تقلبی خارجی در بازار هرات، این فابریکه تولیدات خود را کاهش داده و مجبور شده است که بخشی از کارمندان خود را برکنار کنند:
" دواهای بی کیفیت یک مشکل جدی به فابریکات دواسازی است. چندین سال است که از طریق مرزهای باز از کشورهای همسایه دواها به کشور سرازیر می شود و صنعت دواسازی را در افغانستان با بحران مواجه کرده است. وقتی دوای بی کیفیت با قیمت ارزان به بازار میاید، دوایی که با کیفیت در داخل کشور تولید می شود مصارف بیشتری بر می دارد و نمی تواند که با دوای بی کیفیت در بازار رقابت کند."
بر بنیاد اطلاعات اتحادیه دوافروشان ولایت هرات، تقریبا نیمی از دواهای موجود در دواخانه های شهر هرات، بی کیفیت، تقلبی و تاریخ گذشته است.
عبدالکریم شیرزاد رئیس این اتحادیه می گوید، این دواها از سوی برخی گروه ها از راه های قاچاقی از کشورهای همسایه وارد افغانستان می شود.
بر بنیاد اطلاعات اتحادیه دوافروشان ولایت هرات، تقریبا نیمی از دواهای موجود در دواخانه های شهر هرات، بی کیفیت، تقلبی و تاریخ گذشته است.
به گفته شیرزاد، یکی از اهداف واردات قاچاقی دواهای بی کیفیت، آسیب رساندن به صنعت دواسازی افغانستان است.
:" بیشترین دوایی که به هرات قاچاق می شود از دو کشور همسایه، ایران و پاکستان وارد می شود. دواهایی قاچاقی به هرات آورده می شود که در آن کشورها هیچ کسی نمی شناسد، در آن کشورها تولید شده اما در آنجا کسی استفاده نمی کند. دواهایی که در هرات تولید می شود، مشابه شان بیشتر از کشورهای همسایه قاچاقی وارد می شود. این موضوع شرکت های دواسازی را به چالش کشیده و اجازه نمی دهد که روی پای خود ایستاد شود."
ریاست صحت عامه هرات می پذیرد که دواهای بی کیفیت در دواخانه های این ولایت به پیمانه وسیعی به مریضان تجویز می شود.
داکتر زمری حصین مدیر بررسی از تطبیق قوانین صحی ریاست صحت عامه هرات است.
حصین می گوید، تیم های نظارتی این ریاست همه روزه دواهای بی کیفیت را از دواخانه های سطح شهر جمع آوری می کنند.
او در این زمینه به رادیو آزادی بیشتر می گوید:
" من وجود داروی بی کیفیت در ولایت هرات را که به نام داروی لوکل یاد می شود رد نمی کنم. بارها و بارها در نظارت های ما در بعضی از دواخانه ها دیده شده است که دوای تاریخ تیر شده در دواخانه موجود بوده. بعدا آن دواخانه ها بسته شده و جریمه نقدی شدند و از صاحبان آن تعهد گرفته شده است که پس از این دوای بی کیفیت در دواخانه های شان وجود نداشته باشد."
بر بنیاد آمار ریاست صحت عامه هرات، پنج فابریکه دواسازی در شهرک صنعتی هرات فعال است که روزانه ده ها نوع دوای مورد نیاز را تولید می کنند.
همچنان چهار فابریکه تولید تجهیزات طبی صحی در این شهرک فعال است.
در سال های اخیر واردات دواهای بی کیفیت یک چالش جدی در برابر سیستم صحی افغانستان بوده است.
ادامه واردات قاچاق این دواها، مالکان کارخانه های دواسازی داخلی همانند احمد فرید رئوفی را از ادامه فعالیت پشیمان ساخته است.