میشل باچله در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد گفت افغانستان "یکی از تاریکترین دورههای زندگی یک نسل را تجربه میکند."
کمیشنر عالی سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر دیروز چهارشنبه (۲۵ جوزا) در شورای حقوق بشر این سازمان در ژنیو اقدامات طالبان را "سرکوب سیستماتیک و بنیادی" زنان عنوان کرد.
او گفت: "بگذارید واضح بگویم، آنچه را در افغانستان امروز مشاهده میکنیم سرکوب بنیادی و سیستماتیک زنان است. وضع محدودیت بر فعالیت زنان بالای همه عرصههای زندگی آنان تاثیر میگذارد، از جمله دسترسی زنان و کودکانشان به خدمات صحی، امرار معاش و دسترسی به کمکهای بشردوستانه."
میشل باچله که در ماه مارچ، حدود سه ماه پیش، به افغانستان سفر کرده بود، وضعیت زندگی زنان در این کشور را بحرانی خواند.
در نشست دیروز همچنان نصیر احمد اندیشه، نمایندۀ افغانستان در شورای حقوق بشر ملل متحد که در حکومت قبلی به این سمت گماشته شده بود و هنوز به کارش ادامه میدهد نیز به تندی بر طالبان انتقاد کرد.
او گفت: "گروه خشونتگر و تندرو، با صدور فرمان پی فرمان تمام حقوق و آزادی شهروندان افغانستان را سلب کرده است. زنان نمیتوانند فعالیت سیاسی کنند و در حکومت نقش ندارند. در حقیقت زنان در زندگی روزمره در افغانستان، نامرئی شده اند."
طالبان اما این انتقادها را در گذشته رد کرده و گفته اند به زنان به اساس اصول شریعت اسلامی حق قایل اند.
حکومت سرپرست طالبان تعیین چهارچوبهای حقوقی برای زنان افغان را حق خود و بخشی از ارزشهای دینی و سنتی افغانستان دانسته و از جامعۀ جهانی خواسته است در این موضوع مداخله نکند.
در تازهترین فرمان، ملا هبت الله آخوندزاده، رهبر طالبان ماه گذشته دستور داد که زنان تا نیاز نباشد از خانه بیرون نشوند.
ده ماه از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان میگذرد، هنوز در اکثر ولایات دختران بالاتر از صنف شش اجازۀ رفتن به مکتب را ندارند.
به جز چند ارگان محدود، از جمله امنیت و معارف، به زنان اجازۀ کار در ادارههای دولتی داده نمیشود و اکثراً زنان به خاطر بیرون شدن از خانه، بدون داشتن محرم شرعی، مورد بازپرس قرار میگیرند.