لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۱۰:۵۸

کمیسیون حقوق بشر: عاملین حمله بر تحصن کننده‌گان مورد پیگرد قرار گیرند


به دنبال اقدام نیمه شب نیروهای امنیتی افغان بر خیمه تحصن کننده‎گان در نزدیک ارگ ریاست جمهوری افغانستان، کمیسیون مستقل حقوق بشر این کشور گفته‎است، کسانی که در جریان این حمله تحصن کننده‎گان را کشته و زخمی کرده‎اند باید مجازات شوند.

این کمیسیون عملکرد شب گذشته نیروهای دولتی را توجیه پذیر نمی‎داند.

بلال صدیقی سخنگوی این کمیسیون روز سه شنبه به رادیو آزادی گفت، کمیسیون حقوق بشر هر عمل غیر قانونی نیروهای امنیتی را محکوم می‎کند.

صدیقی: اشخاصی که مرتکب زخمی ساختن و کشته شدن تحصن کننده‎گان شده‎اند باید شناسایی و مورد پیگرد عدلی قرار گیرند.
صدیقی: اشخاصی که مرتکب زخمی ساختن و کشته شدن تحصن کننده‎گان شده‎اند باید شناسایی و مورد پیگرد عدلی قرار گیرند.

او افزود:

"اشخاصی که مرتکب زخمی ساختن و کشته شدن تحصن کننده‎گان شده‎اند باید شناسایی و مورد پیگرد عدلی قرار گیرند، به هیچ وجه چنین اقدامات دولت توجیه پذیر نیست که با خیمه تحصن با چنین شدت برخورد شود که سبب زخمی شدن و کشته شدن تحصن کننده‎گان شود، چنین اقدامات به هیچ وجه توجیه کننده نیست و مورد قبول ما نمی‎باشد."

وی همچنان می‎گوید، حکومت باید به خواست‎های قانونی تحصن کننده‎گان جواب دهد.

این در حالی است که جنبش رستاخیز تغییر روز سه شنبه با پخش یک اعلامیه خبری گفته که شب گذشته پولیس بر خیمه تحصن حمله کرده و در نتیحه شلیک بر تحصن کنندگان دو تن کشته، بیست و هفت تن زخمی و یازده تن دیگر بازداشت شده اند.

فهیم فطرت یکی از سخنگویان این جنبش به رادیو آزادی گفته است، باید نیرو های امنیتی افراد بازداشت شده را هرچی عاجل آزاد کنند.

این اعتراض‌ها پس از آن آغاز شد که در دهم ماه جوزای سال روان در نتیجه یک حمله توسط تانکر تخلیه فاضلاب بیش از صد تن کشته و حدود چهار صد تن دیگر زخمی شدند.

خسارات ناشی از حمله بمی تانکر
خسارات ناشی از حمله بمی تانکر

دو روز پس از این رویداد شماری از شهریان کابل دست به تظاهرات زدند که این تظاهرات به خشونت کشیده شد و پس از آن خیمه تحصن بر پا شد.

از سوی دیگر عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه حکومت افغانستان کشته و زخمی شدن تحصن کننده‌گان را تکان دهنده خوانده گفته‌است، نیرو های امنیتی مسئولیت دارند تا در عملکرد شان با شهروندان خویشتن داری کنند.

آقای عبدالله که روز سه شنبه در نشستی به مناسبت روز جهانی پناهنده در کابل سخنرانی می‌کرد گفت:

"اگر در جایی اشتباهی صورت گرفته و اگر در جایی غفلت شده باید اعلان شود و اگر در جایی قصد بوده باید با آن برخورد قانونی صورت گیرد، از نهادهای امنیتی جدن تقاضا می‌کنم و این مسئولیت شان است که در عملکرد با شهروندان کشور قانون و خویشتن داری را مراعات کنند، زمانی که وقایع صورت می‌گیرند باید واقعیت‌ها به مردم افغانستان گفته شود."

با تماس‎های که با مسئولان قوماندانی امنیه کابل، معین ارشد امنیتی و سخنگوی وزارت داخله داشتیم، موفق به دریافت جواب در باره این رویداد نشدیم.

اما سالم الماس رئیس تحقیقات جنایی پولیس کابل ساعت سه شب گذشته در صحبت با خبرنگار رادیو آزادی گفت، هیچ پولیس مسلح در نزدیک تحصن کننده‎گان حضور ندارد.

الماس: پولیس مسلح در ساحه نیست و برای پولیس هدایت داده‎ایم که با سلاح در آن‎جا نباشند.
الماس: پولیس مسلح در ساحه نیست و برای پولیس هدایت داده‎ایم که با سلاح در آن‎جا نباشند.

به گفته وی، برخی افراد مسلح مجهز با بمب‎های دستی در میان تحصن کنندگان اند.

او افزود:

"سرپرست قوماندانی با تشریک مساعی نیروهای امنیتی در همانجا (نزدیک خیمه تحصن) هستند، پرسونل ضد آشوب همراه با دنده و سپر ضد آشوب در ساحه اند و پولیس مسلح در ساحه نیست و برای پولیس هدایت داده‎ایم که با سلاح در آن‎جا نباشند، معلومات که از ساحه کردم و سرپرست قوماندانی امنیه در آنجا است و راپور دادند که آن‎ها(تحصن کننده‎گان) سلاح هم دارند و بمب دستی هم دارند."

یک منبع دیگر امنیتی که نخواست از وی نام ببریم به رادیو آزادی گفت، روز گذشته رهبری حکومت، برخی اعضای شورای ملی و علما تصمیم گرفتند که خیمه‎های تحصن برداشته شوند.

به گفته منبع، به همین اساس شب گذشته پولیس ضد آشوب بدون اسلحه برای برداشتن خیمه‎های تحصن رفته بودند که از میان تحصن کننده‎گان بالای شان شلیک شد.

منبع همچنان گفت، هنوز معلوم نیست که افراد کشته شده از سوی چی کسانی هدف قرار گرفته‎اند.

اما فهیم فطرت یکی از سخنگویان جنبش رستاخیز تغییر این ادعاها را رد کرده گفته‎است، هیج فرد مسلح در میان تحصن کننده‎گان حضور نداشت.

کشته و زخمی شدن تحصن کنندگان با خشم برخی اعضای ولسی جرگه نیز روبه رو شده‎است.

فوزیه کوفی یک عضو این جرگه به رادیو آزادی گفت، استفاده از زور در برابر یک حرکت مدنی خلاف قوانین افغانستان است.

به گفته وی، حالا وقت آن فرا رسیده تا مسئولین نهادهای امنیتی توسط نماینده‎های مردم، سلب اعتماد شوند.

گزارش: نصرت پارسا

XS
SM
MD
LG