Așa-numitul minister al securității din regiunea separatistă transnistreană (MGB) l-a reținut pe jurnalistul Timofei Iliușin de la Sotavision (Sota), o publicație independentă din Rusia axată pe reflectarea cazurilor de încălcare a drepturilor omului și persecuții politice.
Președintele parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, afirmă că Tiraspolul ar putea fi sancționat pentru că ar permite „grupărilor criminale” să se folosească de infrastructura bancară a regiunii pentru a destabiliza R. Moldova.
O asociație din domeniul colectării, reciclării și exportului metalelor a exprimat temeri în legătură cu intenția guvernului de a-i oferi din nou statut de monopol fiscal SA „Metalferos”, o întreprindere controlată de stat și implicată în trecut în mai multe scandaluri, inclusiv spălare de bani.
Guvernul de la Chișinău intenționează să-i ofere statut de monopol fiscal Societății pe Acțiuni „Metalferos”, aceasta urmând să devină singura companie autorizată să livreze resturi și deșeuri de metale feroase către Uzina Metalurgică din regiunea transnistreană.
În premieră de la secesiune, o televiziune transnistreană controlată de administrația de la Tiraspol a subtitrat o emisiune în limba română cu grafie latină, deși regimul din stânga Nistrului recunoaște doar „limba moldovenească” scrisă cu grafie chirilică.
Delegația moldoveană în Comisia Unificată de Control (CUC) spune că a primit o notificare de la forțele Federației Ruse de menținere a păcii, care intenționează să verifice „prin mișcare” blindatele staționate la posturile de pacificare. Chișinăul spune că asemenea „inițiative” sunt inoportune.
Reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului, Oleg Serebrian și Vitali Ignatiev, au purtat discuții la Tighina, în formatul „1+1”. Vicepremierul moldovean a vorbit despre problemele fermierilor din raionul Dubăsari și instituțiile de învățământ cu predare în limba română din regiune.
Reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului se vor așeza vineri, 17 mai, la masa de negocieri. Întâlnirea va avea loc, din nou, în stânga Nistrului, a declarat într-un interviu la Moldova 1 vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian.
Guvernul va acorda 2 milioane de lei fermierilor din raionul Dubăsari care au terenuri agricole după traseul Râbnița-Tiraspol pentru a le compensa cheltuielile legate de taxele ilegale aplicate de regimul separatist din stânga Nistrului la trecerea posturilor de control neautorizate.
În primele trei luni de achitare a taxelor vamale moldovene, firmele din stânga Nistrului au vărsat în bugetul R. Moldova 49,6 milioane de lei. Suma este comparabilă cu a zecea parte din veniturile din taxele vamale colectate în mod normal la buget de la agenții economici de pe malul drept.
Autoritățile au confirmat recent că exporturile câtorva uzine din stânga Nistrului către Rusia au fost oprite, fiind mărfuri cu destinație dublă, civilă și militară. Europa Liberă a documentat tranzacțiile încă uneia dintre aceste uzine, Moldavizolit, după ce mai devreme s-a ocupat de Electromaș.
Delegația Tiraspolului din Comisia Unificată de Control (CUC) a propus instalarea unui nou post de pacificatori pe malul drept al Nistrului, la centrala hidroelectrică de la Dubăsari. De cealaltă parte, Chișinăul insistă că nu sunt necesare structuri suplimentare.
Încarcă mai mult