Vorbind într-un interviu la Jurnal TV despre transferurile de bani din Rusia către pensionarii și angajații de stat din autonomia găgăuză, speakerul parlamentului a lăsat să se înțeleagă că „gruparea” oligarhului fugar Ilan Șor ar folosi în aceste scopuri băncile din stânga Nistrului.
Presa a scris anterior că beneficiarii acestor „alocații” își pot scoate banii de pe cardurile lor prin băncile din regiunea transnistreană.
„Vreau să le spun un lucru celor din administrația de la Tiraspol, care tare iubesc să facă comerț cu Uniunea Europeană: (...) dacă se confirmă că voi dați voie grupărilor criminale organizate și Kremlinului să folosească băncile voastre, asta va fi un argument în plus atunci când o să spunem că oferiți sistemul vostru bancar pentru finanțarea activităților subversive în R. Moldova. Sancțiunile vor fi pe măsură”, a spus Igor Grosu.
- Te-ar putea interesa și: BNM spune că folosirea cardurilor rusești „Mir” pe teritoriul R. Moldova este „fizic imposibilă”
BNM spunea în aprilie că utilizarea cardurilor sistemului rusesc de plăți „Mir” nu este posibilă în Republica Moldova.
În iunie, după ce primara orașului Orhei, Tatiana Cociu, a spus că pensionarii și lucrătorii din sectorul public, la fel ca și găgăuzii, vor primi „alocații” de 2 mii de lei prin banca rusească „Promsveazibank”, Banca Națională a declarat că ia în calcul faptul că la nivel internațional „se dezvoltă rapid” platforme de transferuri transfrontaliere și folosirea lor de către persoane sau entități din Federația Rusă.
Igor Grosu nu a explicat în interviu ce fel de sancțiuni și ce state le pot introduce împotriva regiunii transnistrene.
Dar timp de mai mulți ani, Chișinăul și-a menținut poziția de a nu impune sancțiuni împotriva politicienilor sau companiilor transnistrene, pentru a nu perturba procesul de negocieri cu privire la reglementarea transnistreană.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te