Delegația Tiraspolului din Comisia Unificată de Control (CUC) a propus instalarea unui nou post de pacificatori pe malul drept al Nistrului, la centrala hidroelectrică de la Dubăsari. De cealaltă parte, Chișinăul insistă că nu sunt necesare structuri suplimentare.
Conflictul transnistrean nu poate fi soluționat fără demilitarizarea regiunii transnistrene, iar momentul propice ar putea să apară atunci când se va clarifica situația în războiul din Ucraina, a declarat vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian.
Vicepremierul Oleg Serebrian susține că reintegrarea regiunii transnistrene depinde de procesul de integrare europeană. Declarația a fost făcută la primul forum privind reintegrarea R. Moldova organizat la Chișinău, de la care au lipsit reprezentanții Tiraspolului.
Numărul elevilor din școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului a crescut în ultimii 3 ani. Directorii liceelor cu care a discutat Europa Liberă spun că acest lucru s-a întâmplat datorită vorbitorilor de rusă din regiunea transnistreană care vor un alt viitor pentru copiii lor.
Kievul neagă orice implicație în incidentul din Rîbnița și spune că „nu ar irosi drone valoroase pentru astfel de provocări mărunte”. Chișinăul crede că provocările din regiune sunt menite „să semene panică și tensiune continuă”.
Ministerul Muncii din regiunea rusă Rostov a trimis o scrisoare Ministerului Muncii și Protecției Sociale din Moldova în care cere asistență în notificarea unei locuitoare a regiunii transnistrene, fiul căreia a murit în Ucraina, luptând de partea Rusiei. Europa Liberă a văzut copia scrisorii.
Exporturile uzinei „Electromaș” din Tiraspol au fost oprite „din motive de securitate”, produsele sale fiind calificate de o comisie specială drept mărfuri cu dublă destinație (care pot fi folosite și în industria militară) și având „destinații sensibile” în contextul războiului Rusiei în Ucraina.
Ministerul ucrainean de Interne l-a dat în căutare pe așa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, negociatorul-șef în reglementarea transnistreană, Vitali Ignatiev. Anunțul a fost publicat pe site-ul instituției, la secțiunea „căutare”.
Autoritățile de facto de la Tiraspol au majorat taxele pentru serviciile comunale achitate de cele opt școli cu predare în limba română din stânga Nistrului, anunță Biroul de Reintegrare. Guvernul de la Chișinău numește măsura „abuzivă” și promite să compenseze cheltuielile suplimentare.
Pe 17 martie, în ziua alegerilor prezidențiale ruse, în regiunea transnistreană, contrar dezacordului autorităților moldovene, au fost deschise opt secții de votare. Inițial, Ambasada Rusiei la Chișinău spunea că vor fi șase.
Guvernul de la Chișinău a declarat că se așteaptă că Federația Rusă va mai întreprinde noi acțiuni „pentru a speria oamenii” în regiunea transnistreană și în Zona de Securitate, după aparenta distrugere a unui elicopter pe un aerodrom din Tiraspol, în ziua alegerilor prezidențiale rusești.
Așa-numitul minister al securității din regiunea transnistreană spune că va cere ajutorul Interpol pentru a investiga ceea ce numește „atac terorist” - distrugerea unui elicopter pe aerodromul din Tiraspol. Pe de altă parte, ministrul moldovean de Interne spune că nu a fost „niciun fel de explozie”.
Încarcă mai mult