Ignatiev este prezentat drept o „persoană care se ascunde de organele [ucrainene] de anchetă”.
Pe 9 ianuarie, Ignatiev a fost citat la sediul Serviciului de Securitate Ucrainean (SBU) din regiunea Vinnița. Potrivit unei somații publice, el este suspectat de săvârșirea unor infracțiuni penale.
Mai exact, Ignatiev este bănuit că a făcut apeluri publice pentru modificarea frontierei de stat a Ucrainei, că a cooperat și a sprijinit „statul agresor [Rusia] și administrația de ocupație a acestuia în activități de informare”.
Vitali Ignatiev nu a răspuns la aceste acuzații. În februarie, el a participat, la Tiraspol, la o întâlnire a liderului regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, cu ambasadorul ucrainean cu misiuni speciale responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei.
- Te-ar putea interesa și: Ucraina și-ar putea relua serviciile consulare în Transnistria, iar Tiraspolul este gata să negocieze și fără Rusia
Ignatiev a oferit regulat interviuri presei de stat din Rusia, inclusiv după invazia la scară larga a Federației Ruse în Ucraina. De exemplu, el a declarat că Transnistria și-ar dori să-și obțină independența și să adere la Federația Rusă.
În martie 2023, Ignatiev și așa-numitul minister al securității „de stat” din regiunea transnistreană (MGB) au dat vina pe SBU că ar fi pus la cale un atac terorist asupra liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, și reprezentanților Misiunii OSCE.