Firmele din regiunea transnistreană achită, de la 1 ianuarie, aceleași taxe vamale ca și companiile de pe malul drept al Nistrului, dar sunt scutite în continuare de plata TVA și a accizelor la importul și exportul mărfurilor. Taxa pentru efectuarea procedurilor vamale a fost anulată pentru toți.
Zeci de persoane au protestat, joi dimineață, cu steaguri transnistrene (roșu-verde-roșu) împotriva a ceea ce au numit „tâlhărie”, adică a taxelor vamale impuse de autoritățile de la Chișinău pentru agenții economici din stânga Nistrului, după zeci de ani în care au fost scutiți de aceste plăți.
Așa-numitul ministru de externe a regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev, a fost chemat la sediul Serviciului de Securitate Ucrainean (SBU) din regiunea Vinnița pe 15-17 ianuarie. Potrivit unei somații publice, el este suspectat de săvârșirea unor infracțiuni penale.
Așa-numitul guvern al regiunii transnistrene anunță că a anulat „regimul vamal preferențial” pentru fermierii moldoveni din Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Tiraspol-Camenca.
Agenția rusă de presă TASS a publicat marți un amplu interviu cu liderul regimului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. În remarcile pe teme de politică externă, el se plânge printre altele de ruperea treptată a legăturilor cu CSI și critică ambițiile europene ale Chișinăului.
Agenția de Mediu a eliberat, la 29 decembrie 2023, două autorizații pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița: una pentru gestionarea deșeurilor, iar alta pentru emisia în atmosferă a poluanților de la sursele fixe de poluare. Ambele sunt valabile până pe 20 octombrie 2024.
O întâlnire a președintelui moldovean cu pretinsul lider de la Tiraspol poate avea loc doar într-un singur caz – atunci când va fi semnat un acord politic de rezolvare definitivă a conflictului și de reîntregire a R. Moldova, spune ex-vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea.
Administrația de la Tiraspol spune că a adoptat pentru 2024 un buget cu un deficit record, explicat prin scăderea masivă a veniturilor. 50% din cheltuieli nu sunt acoperite, iar pentru prima dată în ultimii ani nu au fost prevăzute majorări de pensii sau salarii.
Cheia de la soluționarea conflictului transnistrean e la Chișinău, iar la Moscova se află cheia perpetuării stării actuale – un conflict nerezolvat și înghețat într-o țară dezbinată, a declarat la Europa Liberă Alexandru Flenchea, expert în problematica transnistreană.
O delegație ucraineană, în frunte cu ambasadorul cu misiuni speciale, Paun Rohovei, responsabil de reglementarea transnistreană, l-a anunțat pe liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, că Ucraina nu va mai participa în niciun format de negocieri în care va fi și Federația Rusă.
Încarcă mai mult