Linkuri accesibilitate

Traian Ungureanu

Prima dovadă e referința tot mai frecventă la temeiuri care ar avea întîietate față de ordinea dată de legile votate în Parlament de parlamentarii votați de alegători, adică de sistemul generat de democrație. Un număr mare de temeiuri socotite mai presus decît legea vine din așa numita politică a identității. Mai clar, e vorba de politica bazată pe identitaea etnică, lingvistică, rasială sau sexuală a unei persoane sau grup de persoane. Așa de pildă, împrejurarea în care un grup e de rasă africană sau de orientare homosexuală a ajuns să fie considerată suficientă pentru un statut aparte care bate sau adaugă la prevederile legale.

A doua sursă în tentativa de corecție a democrației e așa numita politică victimară. Asta înseamnă că un curent viguros de gîndire și presiune mediatică și politică stabilește grup după grup de victime: ale opresiunii trecute, ale discriminării etnice, lingvistice și sexuale, ale asistenței sociale. Laolaltă cu politica identitară, politica victimară tindă să impună un număr crescînd de drepturi speciale care sînt dfierite și, deobicei, superioare drepturilor comune asigurate, într-o democrație, prin lege și prin egalitatea în fața legii. Așa apar practici care scutesc de regimul legal grupuri defavorizate transformate în grupuri favorizate: întîietatea la educație, servicii de asistență socială, un statut juridic separat în fața unei instanțe de judecată și, chiar, restrîngerea dreptului la liberă exprimare pe teme care ar putea afecta imaginea acestor grupuri.

Însă marea furnizoare de dubii și contestații la modelul clasic al democrației e politica inspirată de monopolul progresului. E vorba de un curent politic prezent și la dreapta și (întotdeauna) la stînga și în formele de activism din afara sistemului politic. Ideea centrală e un decret prin care cutare forță sau organizație se autoinvestește în rolul de purtător și cunoscător unic al progresului. Tocmai din acest motiv, asemenea grupuri susțin că nu pot fi limitate sau blocate de mecanisme vechi, printre care și democrația. Una din întruchipările cele mai frecvente ale acestui curent e așa numita justiție socială, alta e egalitatea de șanse, o alta e solidaritatea automată cu orice cauză identificată de progresiști. Aici, domnia moralei și a presiunii morale, adică sindromul facerii de bine, mătură orice reținere sau limită fixată de lege și democrație.

Tipic pentru mișcările care folosesc monopolul progresului e argumentul auzit în Marea Britanie, unde rezultatul referendumului a fost respins în numele ideii după care britanicii nu trebuie să se lipsească de binele suprem și nu au de ce să se lase tîrîți înapoi de o populație care nu înțelege încotro merge istoria. Pentru susținătorii acestor argumente, democrația nu mai poate da singură răspunsuri și e o formă depășită de vremurile noi ale tehnologiei și puterii personale a cetățeanului/consumator de servicii. Democrația e riscantă tocmai pentru că bagă în seamă oameni care nu înțeleg ce e progresul. Semnificativ, partizanii acestor idei sînt și partizanii politicii de stradă, ai manifestațiilor și campaniilor mutate în spațiul pe net sau în artă și sport. Spațiul democratic e denunțat pentru rigiditate, iar clasa politică e tot timpul și fără excepție coruptă. Politica însăși e strîmtă și interesată. Faptul că și politica dictată de monopolul progresului e tot interesată și ține de voința unei minorități nu pare să intereseze. Pînă la urmă pariul acestui tip de politică e arbitrar și abuziv. E afirmația după care un grup e deasupra tuturor și, prin urmare, are dreptul să conducă, adică să îi conducă și pe ceilalți, în numele binelui și fără consimțămînt. Referendumul din Marea Britanie a decis desprinderea de UE. Același referendum a decis sau a arătat că mulți sînt gata să decidă și desprinderea de formele democratice de conducere ale societății.

După despărțirea de Marea Britanie, a venit despărțirea de bun simț. Nu o dată ci de nenumărate ori. Aproape n-a trecut zi după referendumul care a scos, pe 23 iunie, Marea Britanie din UE fără o trăznaie lansată, de bună voie, de politicieni sau ziariști, fie ei partizani ai despărțirii, fie ai revenirii în Uniunea Europeană.

Așa de pildă, cîțiva politicieni s-au trezit cu ideea după care referendumul nu contează și că decizia finală aparține Parlamentului. Tehnic, e adevărat, dar politic și moral e imposibil ca Parlamentul să ignore voința celor ce au ales Parlamentul. Ideea a fost suprimată rapid.

Altă teorie, încurajată pe net, a produs o petiție semnată de milioane de persoane care cer repetarea referendumului. Parlamentul a analizat petiția și a răspuns cît se poate de previzibil și legal: dat fiind faptul că referendumul a respectat toate condițiile legale, nu există motiv pentru repetarea lui. Răspunsul Parlamentului a comunicat, deasemenea, celor ce au invocat diferența de doar 4% între voturile celor două părți că și 1 vot diferență ar fi fost de ajuns, întrucît referendumul nu a fost organizat cu prag de valabilitate. Altfel, spus referendumul nu a fost organizat cu regula care spune că, pentru a fi valabil, votul cîștigător trebuie să atingă un anumit procent sau o anumită diferență.

În sfîrșit, un alt refren preluat de presă și de net e observația asupra limitelor oricărui referendum. Ideea a mai fost auzită în alte state și în alte situații dar, în mare, spune unul și același lucru: că nu orice decizie poate fi tranșată prin consultare populară. De pildă, problema relațiilor Marii Britanii cu Uniunea Europeană e atît de complicată încît nu poate fi judecată de alegătorii de rînd, care nu cunosc și nu sînt obligați să cunoască nenumăratele detalii legale, juridice, economice și politice ale acestei relații. Ideea pleacă de la o premiză incontestabilă. Multe din problemele politice mari ale unui stat, și, în primul rînd, chestiunea relațiilor cu UE, nu pot fi bine cunoscute omului de rînd. Însă asta nu poate scoate din joc formele de consultare populară. De ce?

Mai întîi, dintr-un motiv care pune sub semnul întrebării onestitatea celor ce spun acum că o decizie atît de complexă nu trebuia dată pe mîna mulțimii. Cei ce susțin această idee uită că și decizia de aderare a Marii Britanii la Uniunea Europeană a fost luată tot prin referendum. Nimeni n-a spus atunci și nu spune acum că și admiterea în UE e o chestiune complicată și că, din acest motiv, includerea Marii Britanii în UE, pe baza unui referendum, e dubioasă.

Însă observația de fond e altundeva. Un referendum e o decizie populară pe o temă națională și atît. De fapt, alegătorii nu sînt consultați asupra tuturor chestiunilor pe care le comportă admiterea în sau desprinderea Marii Britanii de UE. Asta e treaba politicienlor și a experților.

Alegătorii sînt chemați să o decizie de principiu, așa cum o arată și întrebarea de pe buletinul de vot: da sau nu, înăuntru sau afară? Asta înseamnă, mai departe, că alegătorilor li se cere să cîntărească un lucru pe care îl pot judeca și pe care, în cele din urmă, numai ei îl pot decide: dacă statul lor trebuie sau nu să se schimbe și să cedeze o parte din suveranitate. Aici e înțelesul grav și fundamental al unui referendum și, în primul rînd, al referendumului organizat în Marea Britanie.

Deciziile asupra suveranității sînt, nu numai în Marea Britanie dar și în numeroase alte mari democrații, o chestiune pe care statul politic, adică guvernul, nu are dreptul să o tranșeze singur ci numai consultînd națiunea. Prin urmare, cei ce invocă gradul de complexitate al urmărilor unei decizii luate prin referendum, nu iau în seamă înțelesul legal și necesitatea democratică a unui referendum. Tocmai situații complexe cum ar fi relațiile cu UE presupun decizii prin referendum, pentru că ele antrenează o chestiune mult mai gravă decît orice detaliu: suveranitatea. Pînă și Uniunea Europeană recunoaște această realitate și acceptă că decizii privitoare la apartenența la UE sau la moneda euro trebuie luate prin referendum. Că UE nu a respectat unele din aceste decizii, cerînd repetarea referendumurilor în Irlanda și Danemarca, e altă poveste. Problema obiecțiilor extinse și cumulate la referendumul britanic e însă o chestiune mult mai importantă decît politica națională sau disputele legale. Insistența și inventivitatea acestor remarci critice e, mai degrabă, un semn al vremurilor ce vin, un indiciu de nerăbdare și neîncredere ostilă în democrație.

Încarcă mai mult

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG