La împlinirea a 75 de ani de când încetase sa bată inima lui Mihai Eminescu, la Chișinău a fost formată o comisie din scriitori și oameni de știință, în vederea organizării unor manifestări comemorative.
La sfârșitul anului de studii 1964, era fondat Institutul politehnic din Chișinău. „Politehnica” se alătura, astfel, Institutului agricol, celui de medicină, celui de arte și celor două institute pedagogice din RSS Moldovenească.
La mormântul poetului Alexei Mateevici din capătul Aleii nr.16 din Cimitirul Central din Chișinău adeseori puteau fi văzute flori proaspete. O mână nevăzută avea grijă ca sub figura de bronz a autorului „Limbii noastre” să nu dispară florile recunoștinței.
Între 22-25 mai 1964 la Chișinău și-a desfășurat lucrările primul simpozion de arheologie și etnografie din sud-vestul Uniunii Sovietice. Gazdă a fost Institutul de Istorie al Academiei de Științe a RSS Moldovenești.
Alfabetul chirilic, care l-a înlocuit pe cel latin în RSS Moldovenească, până la 1967 nu avea africata „g”. Elevii nu înțelegeau când se scrie „j” și când se scrie „g”.
La început de mai 1964, într-un articol preluat în traducere de „Cultura Moldovei” din revista engleză „New Statsmen” se vorbea, practic, în premieră la Chișinău despre „fenomenul Beatles”. Articolul era un rechizitoriu în adresa tânărului ansamblu care începea să urce scările gloriei.
În școala din RSS Moldovenească, balada „Miorița” a fost inclusă de la bun început în programele de studiu, împreună cu poezia lui Eminescu și poveștile lui Ion Creangă. Dar, spre nedumerirea cadrelor didactice, pe la începutul anilor 1960 ea dispăruse brusc din crestomațiile la literatură.
La început de aprilie 1964 publicul spectator din Chișinău a avut ocazia de a aplauda renumitul cor al Colegiului de arte Oberlin, Ohio, din America. Fondat în 1929, corul era condus de dirijorul Robert Faunten.
Când N.S. Hrușciov a împlinit 70 de ani, L.I. Brejnev, președintele Prezidiului Sovietului Suprem al URSS, i-a prins de reverul sacoului un nou ordin Lenin și steaua de Erou al Uniunii Sovietice.
Între 12 și 20 aprilie 1964, la Chișinău s-a derulat „Săptămâna ușilor deschise în atelierele pictorilor”.
La o conferință a lucrătorilor din rețeaua „Moldknigotorg” („Comerțul cu cartea moldovenească”) de la începutul anului 1964 s-a constatat că din totalul de 21 de librării, 7 nu și-au îndeplinit planurile de vânzare a literaturii. Printre librăriile codașe erau cele din Râbnița, Orhei și Cahul.
Încarcă mai mult
Un episod nou în fiecare vineri
Săptămânal, în zi de joi
Un episod nou în fiecare luni
Odată la două săptămâni, marțea
De patru ori pe săptămână: luni, marți, miercuri și joi