Aflat în vizită la Chișinău, comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a anunțat vineri, 25 noiembrie, că R. Moldova aderă la Programul Uniunii Europene pentru mediu și politici climatice (LIFE).
În ultimii doi ani, în rezervația naturală „Pădurea Domnească” s-au născut doi pui de zimbri, după o pauză lungă. Ultimul a venit pe lume vara trecută. Puiul a fost foarte așteptat, întrucât unul dintre masculi, poreclit „Killerul”, este extrem de agresiv și ucidea toți puii care să nășteau.
Activitatea Uzinei Metalurgice din orașul Râbnița, din stânga Nistrului, are „un potențial impact negativ” asupra mediului, se arată într-un răspuns oferit Europei Libere de Agenția de Mediu.
Autoritățile de la Chișinău au prelungit, din nou, autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică Moldovenească de la Râbnița, prin derogare de la lege. Între timp, localnicii din regiune se plâng că fumul negru care iese prin coșurile uzinei, în special noaptea, le afectează grav sănătatea.
Ministra mediului, Iuliana Cantaragiu, a explicat că, deși la Uzina Metalurgică de la Râbnița „au fost identificate mai multe neconformități”, autorizația de mediu a fost oferită în schimbul unui „compromis” în negocierile cu Tiraspolul.
Aflată la câțiva kilometri de capitală, comuna Trușeni din municipiul Chișinău nu este conectată la sistemul centralizat de alimentare cu apă. În același timp, o singură fântână din localitate are apă curată, restul fiind contaminate. Cei care beau din aceste fântâni riscă să facă boli grave.
Peste 600 de sate, dar și orașe mici din țară sunt alimentate restricționat cu apă, din cauza reducerii debitelor surselor de alimentare de suprafață (râuri), dar și a secării forajelor sau drenurilor. Sunt afectate localități din aproape 20 de județe, în special din Moldova, dar nu numai.
Încarcă mai mult