La școala profesională din Ciuciulea, care pregătea cândva tractoriști și bucătari, de câțiva ani nu mai învață nimeni. Ușile de lemn sunt ferecate, iar clădirea arată tot mai șubredă. În interior se mai păstrează însă mărturii ale istoriei dramatice a ceea ce a fost cândva conacul Leondari-Buznea.
Aproape în fiecare sat din Moldova găsești cel puțin un gospodar care a încercat să construiască o mașină agricolă din fiare vechi. Fie că nu au bani pentru utilaje noi, fie că, pur și simplu, sunt pasionați de tehnică, acești oameni petrec ore în şir în atelierele improvizate din curţile caselor.
Circa 3% din populație, la nivel global, suferă de depresie. În Republica Moldova, doar 3.000 de oameni au fost diagnosticați, oficial, cu această maladie. Și asta pentru că mulți dintre cei afectați nu se adresează la doctor, de teamă să nu fie stigmatizați și discriminați.
La cei peste 90 de ani ai săi, Contantin Stețenco, decanul de vârstă și ultimul veteran din satul Purcari, raionul Ștefan Vodă, continuă să-şi lucreze pământul, face vin de casă, are o minte ageră şi îşi aminteşte cu lux de amănunte prin câte i-a fost dat să treacă într-un veac de om.
În filmul „«Handicapul» pieţei muncii” vă povesteam despre încercările unor tineri cu dizabilități de a-şi găsi un loc de muncă. Indiferent de studii și aptitudini, de multe ori nu le-a fost oferită măcar şansa de a demonstra că pot lucra. Există însă şi altfel de angajatori.
În 2010, Parlamentul Republicii Moldova a ratificat convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, care le garantează acestora inclusiv încadrarea în muncă, în condiţii egale. Şi legislaţia naţională le asigură acest drept. În realitate, este aproape imposibil să-şi găsească de lucru.
Acum o sută de ani, mai toate străzile principale orășenești erau pavate. Din anii '50 ai secolului trecut însă, începe marea asfaltare, care îngroapă și distruge majoritatea caldarâmurilor. În Republica Moldova, doar câteva localități au mai păstrat drumurile de altădată.
De două ori pe săptămână, la Chișinău se adună echipa națională de minifotbal printre nevăzători. Sportivii din provincie vin pe cont propriu, antrenorul lucrează fără bani, nu au propriul teren şi nici finanţare, dar reuşesc să organizeze competiţii naţionale şi să meargă la turnee internaţionale.
În satul Râșcova din raionul Criuleni, un grup de entuziaști încearcă de câțiva ani să pună pe roate o comunitate ecologică, pe un teritoriu de circa 30 de ari, numit Eco-Village.
Când au o problemă, îi nemulțumește ceva, caută o informaţie sau, pur şi simplu, vor să-şi descarce sufletul ori să împărtăşească o bucurie, persoanele cu nevoi speciale pot suna la o linie fierbinte specializată, lansată cu suportul UE în ianuarie 2017. Apelul la numărul 0 80 01 08 08 e gratuit.
În 1947, regretatul scriitor și jurnalist Alexei Marinat, pe atunci student în anul I la Filologie, a fost condamnat de NKVD la zece ani de detenție în gulag, pentru jurnalele sale intime, în care relata, între altele, despre foametea din 1946-1947 şi alte orori şi nedreptăţi din perioada comunistă.
Încarcă mai mult
Un episod nou în fiecare vineri
Săptămânal, în zi de joi
Un episod nou în fiecare luni
Odată la două săptămâni, marțea
De patru ori pe săptămână: luni, marți, miercuri și joi