Ambrozia, cunoscută şi ca „iarba pârloagelor” sau „floarea pustiei”, a invadat în ultimii ani Republica Moldova şi face din ce în ce mai multe victime. Și asta din cauza reacțiilor alergice grave pe care le provoacă polenul acestei plante. Ambrozia s-a răspândit uluitor de repede pe mii de hectare.
Faţă de acum zece ani, astăzi în universităţile din Republica Moldova învaţă de două ori mai puţini studenţi - 65.000, în total. Perspectivele sunt şi mai îngrijorătoare: în următorii doi ani, ţara va pierde încă 10.000 de studenţi, estimează Banca Mondială.
În episodul II al filmului despre Dorina Datcu, adolescenta care în 1970, fiind elevă la Bucureşti, s-a ales cu dosar la Securitate pentru că trimitea scrisori la Europa Liberă, vă povestim despre călătoria ei la sediul de la Praga al postului de radio şi la baştina mamei sale, în stânga Prutului.
În 1970, Dorina Datcu avea 15 ani şi era elevă la un liceu din București. Citea mult, asculta emisiunile musicale de la Radio Europa Liberă, era fană rock şi coresponda cu tineri din Occident. A intrat în atenția Securității comuniste din România, după ce a trimis o scrisoare la Europa Liberă...
La anii lor, ar putea să stea acasă şi să se bucure de odihna binemeritată, cum se zice, însă ei continuă să vină zi de zi la şcoală pentru a-i învăţa carte pe copii. Altcineva nu are cine. Fără ei, profesorii pensionari, sistemul de educaţie din Republica Moldova n-ar putea funcţiona.
Viorel Prisăcari din Slobozia Măgura, raionul Sângerei, creşte capre şi face brânză – asta îi este afacerea. Ceea ce îl deosebește de alți producători este faptul că a decis să-și înregistreze produsele cu denumire de origine protejată – „Brânză de Măgura” şi să le exporte, de ce nu, pe piaţa UE.
De 15 ani, Anatolie Esmurzaev (59 de ani), din orașul Leova, se deplasează în scaun rulant. Infrastructura inadaptată și oamenii neînțelegători sunt barierele pe care trebuie să le înfrunte zi de zi. Din cele circa 300 de clădiri cu menire socială din raionul Leova doar 87 au rampe de acces.
Mulţi agenţi economici din Republica Moldova caută cu disperare forţă de muncă, sunt gata să angajeze şi persoane fără pregătire, oferindu-le instruire, doar că … nu prea au pe cine. Angajatorii cu care am vorbit în primul episod al filmului spun că au nevoie, în special, de muncitori calificaţi.
Aflată în profund declin demografic de mai bine de două decenii, Republica Moldova a ajuns printre statele cu cea mai rapidă depopulare. Iar asta înseamnă şi forţă de muncă tot mai puțină... O realitate care devine de-a dreptul alarmantă pentru economie, pentru mediul de afaceri...
Iulia Onica a lucrat 20 de ani dădacă la Centrul de plasament și reabilitare pentru copii de vârstă fragedă din Chişinău. Din 2011, de când s-a pensionat, continuă să vină aici, în calitate de … bunică voluntară, alături de alte 11 femei care le oferă picilor dragostea de care au atâta nevoie.
La școala profesională din Ciuciulea, care pregătea cândva tractoriști și bucătari, de câțiva ani nu mai învață nimeni. Ușile de lemn sunt ferecate, iar clădirea arată tot mai șubredă. În interior se mai păstrează însă mărturii ale istoriei dramatice a ceea ce a fost cândva conacul Leondari-Buznea.
Încarcă mai mult
Un episod nou în fiecare vineri
Săptămânal, în zi de joi
Un episod nou în fiecare luni
Odată la două săptămâni, marțea
De patru ori pe săptămână: luni, marți, miercuri și joi