Linkuri accesibilitate

Ştiri

update

Veaceslav Platon a fost reținut în Marea Britanie, anunță Procuratura Generală

Reținerea lui Veaceslav Platon are la bază demersul Procuraturii din 25 septembrie 2024
Reținerea lui Veaceslav Platon are la bază demersul Procuraturii din 25 septembrie 2024

Procuratura Generală a anunțat vineri, 14 martie, că fugarul Veaceslav Platon a fost reținut în Marea Britanie și urmează a fi extrădat în R. Moldova.

Într-un comunicat de presă, Procuratura Generală a anunțat că autoritățile Marii Britanii au informat instituția despre acest fapt. Reținerea lui Platon are la bază demersul Procuraturii din 25 septembrie 2024.

„Procuratura Republicii Moldova este în contact cu autoritățile britanice, pentru organizarea procedurilor corespunzătoare, în vederea prezentării cetățeanului numit în fața organelor de drept din țara noastră”, a anunțat Procuratura Generală.

Platon a părăsit R. Moldova în vara anului 2021. Atunci, după o scurtă perioadă de detenție din cauza condamnării sale într-un dosar legat de „furtul miliardului”, Platon a reușit să obțină anularea sentinței și să iasă la libertate cu ajutorul fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, fost candidat la prezidențiale, în prezent liderul blocului politic „Alternativa”.

De atunci, Platon este învinuit în mai multe cauze penale, care vizează rolul său în frauda bancară din 2014. El respinge acuzațiile care îi sunt aduse.

Veaceslav Platon a depus cerere de azil politic în Marea Britanie, unde a fugit în 2021. În aceste condiții, cererile moldovene de a fi extrădat sunt examinate în justiția britanică, parcurgând o procedură îndelungată.

În 2023, Platon a fost condamnat de o instanță de fond de la Moscova la 20 de ani de închisoare pentru că ar fi facilitat scoaterea ilegală din Rusia a altor 126 miliarde de ruble, prin schema infracțională cunoscută publicului larg cu numele de „Laundromat”.

Atunci, Veaceslav Platon a spus că sentința este ilegală.

Platon, care mai este cetățean rus și ucrainean, se află pe lista de sancțiuni a Canadei, dar și pe lista persoanelor sancționate de autoritățile moldovene.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Putin și Trump spun că sunt gata să discute direct despre un armistițiu în Ucraina

Urme de schije pe zidul unei clădiri din orașul ucrainean Dobropilla, scena unui bombardament rusesc cu rachete, din 8 martie
Urme de schije pe zidul unei clădiri din orașul ucrainean Dobropilla, scena unui bombardament rusesc cu rachete, din 8 martie

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat joi că Rusia este de acord în principiu cu propunerea SUA privind un armistițiu în Ucraina, dar că mai există „aspecte” pe care ar vrea să le discute, posibil chiar cu Donald Trump. Președintele american a spus și el că este gata pentru discuții.

„Suntem de acord cu propunerile de încetare a ostilităților”, a spus Putin într-o conferință de presă pe 13 martie, după ce l-a primit în vizită la Moscova pe liderul belarus, Alexandr Lukașenko, și înainte de o posibilă întâlnire în capitala rusă cu Steve Witkoff, emisarul special al președintelui american Donald Trump.

„Ideea în sine este corectă și, desigur, o susținem”, a spus Putin despre propunerea americană privind o încetare a focului timp de 30 de zile și a adăugat: „Dar există aspecte pe care trebuie să le discutăm”, sugerând că l-ar putea suna pe Trump.

La puțin timp după conferința de presă a lui Putin, care i-a mulțumit președintelui american pentru eforturile de a pune capăt războiului, Trump a spus la Casa Albă, că este dispus să discute cu liderul rus. „Am vrea să vedem din partea Rusiei o încetare a focului”, a spus el în Biroul Oval, în timp ce îl primea în vizită pe secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Președintele american a adăugat că au loc „discuții foarte serioase” cu Putin și alții pentru finalizarea armistițiului de 30 de zile, referindu-se la vizita la Moscova a emisarului său special Witkoff. „Mi-ar plăcea să mă întâlnesc cu el [Putin] și să vorbesc cu el, dar trebuie să rezolvăm asta repede”, a mai spus Trump.

Cu o zi mai devreme, el declara că speră ca Putin să accepte armistițiul, acceptat deja de Ucraina, în urma unor convorbiri americano-ucrainene în Arabia Saudită, și avertiză Moscova că, în caz contrar Washington-ul îi poate impune noi sancțiuni.

Forțele ruse se află în ofensivă din a doua jumătate a lui 2024 și controlează aproape o cincime din teritoriul Ucrainei, iar în ultimele săptămâni au forțat trupele ucrainene să se retragă și să cedeze o parte a teritoriilor pe care le cuceriseră în luna august în regiunea rusă Kursk.

Miercuri, Putin a apărut în uniformă militară de camuflaj, în timp ce vizita un post de comandă în regiunea Kursk, singura asemenea vizită de la începutul incursiunii ucrainene. Putin și-a îndemnat trupele să recucerească regiunea în întregime „cât mai curând posibil”, spunând că soldații ucraineni capturați vor fi tratați ca „teroriști”.

Relatări neconfirmate din ultimele zile indicau că Ucraina a început să-și retragă unitățile din regiunea rusă, în timp ce oficialii ruși susțineau că trupele lor au capturat mai multe localități, inclusiv Sudja, cea mai mare așezare pe care Ucraina a luat-o în incursiunea sa de anul trecut.

Cu puțin timp înainte de declarațiile lui Putin pe marginea armistițiului, un consilier al său de rang înalt, Iuri Ușakov, a respins orice încetare temporară a focului cu Ucraina.

Oficialul Kremlinului a spus într-un interviu difuzat de televiziunea de stat rusă că armistițiul nu ar face decât să ofere Ucrainei timp pentru a-și reveni din presiunea pe care Rusia a exercitat-o asupra trupelor sale.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Guvernul a aprobat un plan pentru independența energetică a Moldovei până în 2030

Șantier de construcție pe linia electrică de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău la 11 martie 2025. Potrivit planului aprobat de Guvern, aceasta ar trebui să fie gata în decembrie. Tot până în decembrie, ar trebui să înceapă lucrările asupra liniei electrice Bălți-Suceava.
Șantier de construcție pe linia electrică de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău la 11 martie 2025. Potrivit planului aprobat de Guvern, aceasta ar trebui să fie gata în decembrie. Tot până în decembrie, ar trebui să înceapă lucrările asupra liniei electrice Bălți-Suceava.

Guvernul a aprobat în ședința din 13 martie un plan de 22 de măsuri prin care tinde să obțină independența energetică față de Rusia și să integreze piața de energie a R. Moldova cu cea a Uniunii Europene până în 2030. Pentru realizare acțiunilor, vor fi folosiți cei 250 milioane euro oferiți de UE.

Denumit „Planul de măsuri privind consolidarea independenței energetice a R. Moldova”, documentul elaborat de Ministerul Energiei prevede acțiuni prin care autoritățile urmăresc să crească reziliența sectorului energetic și să diversifice sursele de aprovizionare cu energie.

Printre acțiunile pe care autoritățile și le propun, se numără și majorarea capacității de generare a energiei electrice la nivel local, inclusiv din surse regenerabile.

Alături de această măsură, guvernul își propune să asigure stocuri de gaze naturale și produse petroliere, să majoreze flexibilitatea sistemului electroenergetic și să cupleze și să integreze piețele de energie locale cu cele din UE până în 2030.

Autoritățile își propun să pună în funcțiune linia electrică aeriană de 400 kV Vulcănești - Chișinău până în decembrie anul curent. Tot până în decembrie, planul prevede să fie dat startul lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene de interconexiune de 400 kV Bălți - Suceava.

Ministerul Energiei a mai prevăzut și termeni pentru modernizarea S.A. „Termoelectrica”, compania care, în prezent, produce cea mai mare cantitate de energie electrică pentru R. Moldova, asigurând pentru luna februarie aproape 33% din consum.

Cu alte cuvinte, până în decembrie 2027 va fi pusă în funcțiune o centrală electrică pe bază de turbine de gaze cu puterea de 125 MW, oferită R. Moldova prin Mecanismul de protecție civilă al UE. Până în decembrie 2030, se propune să fie instalate noi capacități de generare la Termoelectrica.

În următorii cinci ani, autoritățile moldovene își propun să exploreze și potențialul geotermal al țării pentru producerea energiei termice și electrice. Pe lista de priorități este și „promovarea” centralelor termice pe biocombustibil solid, atât pentru casele individuale, cât și pentru sistemele centralizate, ca alternativă la centralele termice pe gaze naturale.

Acțiunile ar urma să fie implementate cu ajutorul asistenței financiare de până la 250 milioane de euro acordată de Uniunea Europeană.

Asistența este disponibilă grație unui pachet financiar oferit de Uniunea Europeană la începutul lunii februarie. Fondurile sunt destinate asigurării rezilienței și independenței energetice a R. Moldova, inclusiv pentru eliminarea „completă” a oricărei forme de dependență de aprovizionare cu resurse energetice din F. Rusă.

Din acest pachet, de exemplu, vor fi cheltuiți 151 milioane de euro pentru compensațiile la energia electrică oferite cetățenilor R. Moldova până la finalul anului 2025.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Ministrul Educației rămâne în funcție. Moțiunea de cenzură înaintată de BCS a picat

Ministrul Educației, Dan Perciun, la tribuna Parlamentului, la sesiunea legislativului din 13 martie 2025
Ministrul Educației, Dan Perciun, la tribuna Parlamentului, la sesiunea legislativului din 13 martie 2025

După aproape 6 ore de dezbateri, moțiunea simplă de cenzură împotriva ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, a picat. Pentru demiterea acestuia au votat doar 18 deputați din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun a prezentat un raport amplu privind realizările de până acum, menționând că educația calitativă trebuie să fie un obiectiv național. Potrivit lui, sistemul educațional are nevoie de o viziune pe termen lung, asumată și susținută, inclusiv de către Parlament.

Oficialul a prezentat planul investițional pentru următorii ani și s-a referit la un șir de schimbări care trebuie făcute în viitor și să aibă continuitate.

Printre realizările echipei pe care o conduce, el a menționat creșterea considerabilă a salariilor profesorilor, majorarea burselor, renovările din instituțiile educaționale, căminele studențești, alimentarea gratuită a elevilor din clasele gimnaziale.

Totodată, potrivit lui, numărul de tineri angajați în domeniul educațional este la un maxim istoric, de circa 407, doar în anul curent de studii 2024/2025.

De cealaltă parte, deputații din opoziție au acuzat conducerea Ministerului Educației și Cercetării de închiderea școlilor și de faptul că în ultimii ani numărul elevilor a scăzut dramatic. În replică, Dan Perciun a spus că, de fapt, se atestă o stabilizare.

„De prin 2015 sunt în jur de 334-336 de mii de copii. Vedem o stabilizare a sistemului. Reducerea numărului de cadre didactice mai persistă într-adevăr. În primul rând, este din cauza îmbătrânirii, de asta este important să atragem cât mai mulți tineri specialiști”, a precizat ministrul Educației și Cercetării.

În timpul dezbaterilor, deputații BCS au adus în discuții și manualul de istorie pentru clasa 12-a, care, potrivit lor, ar fi plin de fals și propagandă.

Dan Perciun a spus că s-a solicitat o recenzie a manualului din partea Yad Vashem, Memorialul Victimelor Holocaustului și, dacă vor fi necesare completări, acestea se vor face.

Dan Perciun a preluat funcția de ministru al Educației și Cercetării în iulie 2023, după ce predecesorul său, Anatolie Topală, a fost demis. Anterior, el a fost președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Armenia și Azerbaidjanul se pregătesc să semneze un tratat de pace

Steaguri armenești (stânga) și azere la o întâlnire diplomatică în Turcia, în 2024.
Steaguri armenești (stânga) și azere la o întâlnire diplomatică în Turcia, în 2024.

Armenia și Azerbaidjanul se pregătesc să semneze un tratat de pace, guvernele celor două țări din Caucaz urmând să stabilească data și locul unde va avea loc ceremonia. Informația a fost confirmată de reprezentanții Ministerului armean de Externe, dar și de oficiali de la Baku.

„Acordul de pace este pregătit de semnare. Republica Armenia este gata să înceapă consultările cu Republica Azerbaidjan privind data și locul semnării acordului”, a anunțat Ministerul de Externe al Armeniei într-un comunicat de presă pe 13 martie, scrie Reuters.

De-a lungul anilor, ambele părți și-au exprimat dorința de a semna un tratat de pace pentru a pune capăt unui conflict îndelungat, care datează din ultimii ani ai Uniunii Sovietice.

Războaiele, care au continuat pe parcursul anilor 1990, au fost legate de Nagorno-Karabah, o regiune din Azerbaidjan cu o populație majoritar armeană la acea vreme, care s-a separat de Baku cu sprijinul Erevanului.

În septembrie 2023, Azerbaidjanul a recucerit Karabahul prin forță, făcându-i pe aproape toți cei 100 de mii de armeni din teritoriu să fugă în Armenia.

Etnici armeni fugind din Karabah, în septembrie 2023.
Etnici armeni fugind din Karabah, în septembrie 2023.

Ministerul armean de Externe a spus că Erevanul acceptă propunerile Azerbaidjanului privind două articole „anterior neclarificate” ale proiectului acordului de pace și a precizat că „negocierile s-au încheiat”, iar documentul este „pregătit pentru semnare”.

Autoritățile de la Baku au insistat însă că Armenia trebuie să-și modifice mai întâi Constituția, pentru a elimina ceea ce guvernul de la Baku consideră a fi „pretenții asupra integrității teritoriale și suveranității Azerbaidjanului”, pentru ca mai apoi să asigure semnarea tratatului de pace.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Netanyahu va vizita Ungaria. Orbán asigură că nu va fi arestat în baza mandatului CPI

Pe numele lui Netanyahu și a fostului său ministru al Apărării, Yoav Gallant, au fost emise mandate internaționale de arest în noiembrie 2024, de Curtea Penală Internațională.
Pe numele lui Netanyahu și a fostului său ministru al Apărării, Yoav Gallant, au fost emise mandate internaționale de arest în noiembrie 2024, de Curtea Penală Internațională.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, va efectua o vizită oficială în Ungaria în următoarele săptămâni, a anunțat joi, 13 martie, șeful de cabinet al premierului maghiar Viktor Orbán, sfidând astfel un mandat internațional de arestare emis de Curtea Penală Internațională.

Orbán l-a invitat pe Netanyahu să viziteze Ungaria în noiembrie anul trecut, afirmând că va garanta că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI), cu o zi înainte, în legătură cu presupuse crime de război ale Israelului în Gaza „nu va fi respectat”, scrie Reuters.

„Conform planurilor actuale, vizita va avea loc înainte de Paște. Odată ce data va fi confirmată, o vom anunța, bineînțeles, ținând cont de considerentele extrem de importante de securitate în acest caz”, a spus Gergely Gulyás într-o conferință de presă, joi.

Paștele catolic va fi sărbătorit pe 20 aprilie în acest an, printr-o rară coincidență cu cel ortodox.

Mai multe state europene conduse de guverne centriste sau de stânga (Spania sau Irlanda, de exemplu) au opinat sub presiunea curiozității presei că Netanyahu ar fi reținut dacă ar intra pe teritoriul lor. Prin contrast, țări ca Ungaria sau Cehia, unde la putere se află forțe de dreapta vădit pro-israeliene, au spus limpede că nu ar aplica măsura cerută de CPI, pe care au criticat-o din start.

Curtea Penală Internațională a emis, pe 21 noiembrie 2024, mandate de arestare pe numele lui Netanyahu și a fostului său ministru al Apărării, Yoav Gallant, precum și pe numele liderului Hamas, Ibrahim Al-Masri, pentru presupuse crime de război și crime împotriva umanității în conflictul din Gaza.

Militanții conduși de Hamas, considerată grupare teroristă în SUA, Israel și UE, au efectuat un raid transfrontalier în sudul Israelului pe 7 octombrie 2023, ucigând 1.200 de persoane și luând 251 de ostatici, potrivit datelor oficiale israeliene.

Acest atac a declanșat o ofensivă israeliană în Fâșia Gaza, care, conform oficialilor din enclavă, a provocat moartea a peste 48 de mii de palestinieni.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Scumpirile au blocat reparațiile la ANSP: Doar 6 din 17 sedii au fost renovate

Sediul central Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP)
Sediul central Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP)

Doar 6 din cele 17 sedii ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, prevăzute spre a fi renovate cu finanțare din proiectul „Răspuns de urgență la COVID-19”, au fost reparate. Autoritățile spun că scumpirile din ultimii ani au depășit bugetul planificat, arată o analiză a Curții de Conturi.

Potrivit raportului Curții de Conturi din 28 februarie, din mijloacele proiectului „Răspuns de urgență la Covid-19”, implementat de Ministerul Sănătății, au fost efectuate lucrări de renovare și modernizare a sediilor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) și a centrelor de sănătate publică din Bălți și Cahul în valoare de 244,33 de milioane de lei.

Deși documentația de proiect pentru renovare în valoare de 15,28 milioane de lei a fost întocmită pentru 17 clădiri, în final au fost renovate doar 6 imobile, ceea ce reprezintă doar 35% din volumul lucrărilor proiectate.

Autoritățile din sănătate spun că, întra-adevăr au fost renovate doar 6 clădiri ale ANSP, pentru că doar pentru acestea au ajuns bani.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru, a spus în ședința din 11 martie, când a fost audiat raportul, că proiectările au fost efectuate în 2020, iar lucrările propriu-zise au început doi ani mai târziu, când au crescut prețurile pentru materialele de construcție, dar și pentru alte lucrări.

„Astfel, bugetul alocat pentru aceste construcții nu a fost de ajuns pentru toate aceste proiecte”, a explicat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru.

Și Angela Paraschiv, secretară de stat, responsabilă de domeniul sănătății publice a explicat că „toate clădirile și centrele de sănătate publică au peste 50 de ani, sunt destul de vechi și unele lucrări nu au fost prevăzute inițial”.

Secretara a mai spus că toate clădirile ANSP urmează să fie renovate. Acum sunt revizuite alte 4 blocuri ale ANSP: Centrul de Sănătate Publică Soroca, Orhei, Căușeni și un depozit național al ANSP. Acestea vor fi renovate dintr-un grant.

ANSP are în gestiune 10 Centre de sănătate publică.

În cadrul proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19” în valoare de 77,7 milioane de euro, de asemenea, au fost achiziționate teste și vaccinuri Covid-19, echipamente medicale, au fost renovate unități de terapie intensivă din mai multe spitale raionale, dar și edificiul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și alte centre de sănătate publică.

Creditul, oferit de Asociația Internațională pentru Dezvoltare, urmează să fie rambursat, pe tranșe, începând cu octombrie 2025, iar ultima plată este prevăzută pentru aprilie 2050.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Absolvenții de liceu alolingvi vor putea fi scutiți de examenul de BAC la limba română

Elevi în curtea unui liceu din Chișinău în perioada susținerii examenelor de Bacalaureat, iunie 2024.
Elevi în curtea unui liceu din Chișinău în perioada susținerii examenelor de Bacalaureat, iunie 2024.

În premieră, elevii din liceele alolingve care vor susține un test de certificare a cunoștințelor la limba română, asemănător evaluării TOEFL, vor fi scutiți de examenul de Bacalaureat la această disciplină. O decizie în acest sens a fost votată la ședința Guvernului de joi, 13 martie.

Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, se vor face modificări la Codul Educației, pentru a acorda dreptul Agenției pentru Curriculum și Evaluare să poată oferi certificatele privind competențele de cunoaștere a limbii române pentru adulți și liceeni.

Perciun susține că modificarea este o premieră pentru sistemul de educație din R. Moldova și va ajuta la stabilirea nivelului de cunoaștere a limbii române.

„Și în același timp, pentru liceenii din școlile alolingve va exista această posibilitate de a susține un test, de a-și lua certificatul și de a fi scutiți la BAC de examenul la limba română”, a spus Dan Perciun.

Anul trecut, circa 2.594 de elevi au obținut nota „10” (zece), din oficiu, la limba străină, iar 61 - la informatică și au fost scutiți de examenele de Bacalaureat.

Examenele de Bacalaureat, în anul de studii 2024-2025, vor avea loc în perioada 3-20 iunie.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

De la 23 la 25 de lei zilnic. Copiii rămași fără ocrotire părintească vor primi indemnizații mai mari

Vera Nacu (centru), împreună cu soțul său, are grijă de patru adolescente rămase fără ocrotire părintească într-o casă de copii de tip familial pe care au deschis-o acum un an în Chișinău.
Vera Nacu (centru), împreună cu soțul său, are grijă de patru adolescente rămase fără ocrotire părintească într-o casă de copii de tip familial pe care au deschis-o acum un an în Chișinău.

Din 1 aprilie, indemnizațiile zilnice pentru copiii rămași fără ocrotire părintească vor fi indexate cu până la 10%. Decizia a fost aprobată pe 13 martie la ședința Guvernului.

Începând cu luna viitoare, copiii vor primi 25 de lei pentru zilele obișnuite, 145 de lei pentru cele de sărbătoare și 204 lei când își sărbătoresc ziua de naștere.

Coeficientul de indexare reprezintă rata de creștere a prețurilor de consum din anul precedent, calculată conform regulilor stabilite de Guvern.

Indemnizațiile zilnice se acordă copiilor plasați în serviciile sociale de tip asistență parentală profesionistă, casă de copii de tip familial, serviciul de tutelă/curatelă, casă comunitară pentru copii în situații de risc și centre de plasament pentru copii separați de părinți, care sunt încadrați într-o instituție de învățământ.

Copiii rămași fără ocrotire părintească beneficiază de aceste indemnizații începând cu clasa a V-a și până împlinesc 18 ani.

În anul 2025, aproximativ 3.000 de copii vor beneficia de indemnizații zilnice. În bugetul de stat au fost prevăzute 18,4 milioane de lei în acest scop.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

update

Incendiu în centrul capitalei. A ars acoperișul unui local

Incendiu pe acoperișul unui local de pe strada pietonală din centrul Chișinăului, 13 martie 2025.
Incendiu pe acoperișul unui local de pe strada pietonală din centrul Chișinăului, 13 martie 2025.

Un incendiu puternic a avut loc în centrul capitalei, fiind afectat acoperișul unui restaurant de pe strada Columna 104. Pentru stingerea flăcărilor care au distrus o suprafață de circa 4.000 de metri pătrați, au fost mobilizați peste 100 de salvatori.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), apelul la serviciul 112 a fost recepționat la ora 10:32, iar pentru lichidarea arderii au fost îndreptate echipaje de pompieri conform nivelului sporit de intervenție. În regim de alertă au fost ridicate echipele de rezervă din întreaga garnizoană a municipiului Chișinău.

Incendiul a fost localizat de pompieri în jurul orei 13:10.

IGSU a precizat că la fața locului au fost antrenate 24 autospeciale, inclusiv o autoscară. Au fost create 4 sectoare de luptă, iar la stingere flăcărilor sunt antrenați 101 angajați ai instituției.

„Totodată, pentru asigurarea securității zonei și ordinii publice sunt antrenate echipajele de poliție și carabinieri”, spun reprezentanții instituției.

IGSU a precizat că nu au fost raportate victime, iar în prezent salvatorii efectuează lucrări de spălare și demontare a construcției afectată de incendiu.

Mai multe auto speciale au venit la locul incendiului
Mai multe auto speciale au venit la locul incendiului

Primarul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că serviciile municipale și responsabilii preturilor au fost mobilizate la fața locului unde a izbucnit incendiul.

„Suntem pregătiți să ne implicăm și să ajutăm cu tot ce este necesar. Rugăm cetățenii să evite zona și să păstreze distanța”, a scris primarul pe pagina sa de pe rețelele sociale.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

R. Moldova deschide două noi consulate generale în SUA

În timpul vizitei în SUA, la început de decembrie 2024, Ministrul moldovean de Externe, Mihai Popșoi (dreapta), a avut o întâlnire cu subsecretarul de Stat pentru Afaceri Politice, John Bass, la care s-a discutat despre deschiderea unui consulat la Chicago.
În timpul vizitei în SUA, la început de decembrie 2024, Ministrul moldovean de Externe, Mihai Popșoi (dreapta), a avut o întâlnire cu subsecretarul de Stat pentru Afaceri Politice, John Bass, la care s-a discutat despre deschiderea unui consulat la Chicago.

R. Moldova va deschide în următoarele săptămâni două noi consulate generale în orașele Sacramento și Chicago din Statele Unite ale Americii. Decizia a fost aprobată de guvern în ședința de joi, 13 martie.

Vicepremierul Mihai Popșoi a spus în cadrul ședinței de Guvern că extinderea rețelei consulare în Statele Unite este dictată de numărul mare de cetățeni moldoveni prezenți în această țară. Potrivit ambasadei R. Moldova de la Washington D.C., în SUA ar fi în jur de 150 de mii de cetățeni moldoveni.

„Deschiderea consulatelor va spori importanța unui punct de legătură a mediilor de afaceri din R. Moldova și SUA”, a mai adăugat Popșoi.

Consulatele ar urma să fie deschise la finele lunii martie curent, când este așteptată și o vizită în SUA a ministrului Afacerilor Externe, Mihai Popșoi.

Autoritățile explică necesitatea noilor consultate prin nevoia de a acoperi zona de centru-vest a SUA și a reduce volumul de muncă al secției consulare din cadrul Ambasadei R. Moldova de la Washington D.C.

Ministerul Afacerilor Externe susține că Consulatul General de la Sacramento va aduce serviciile consulare mai aproape de diaspora moldoveană din vestul Statelor Unite, iar cel de la Chicago va deveni un punct strategic de contact pentru moldovenii din Midwest.

„Ambele oficii consulare vor permite programări mai rapide, procesarea eficientă a cererilor privind tot spectrul de acte consulare, pașapoartelor și altor documente oficiale, asigurând asistență rapidă și protecția drepturilor cetățenilor”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

Acordul pentru deschiderea consulatelor a fost obținut în timpul vizitei în SUA din decembrie anul trecut a ministrului Afacerilor Externe, Mihai Popșoi și a președintelui Parlamentului, Igor Grosu.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

update

Vicepremierul Alaiba anunță că se retrage din Guvern: „Este nevoie de un impuls nou”

Viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, la lansarea primului mecanism de ajutor de stat pentru investițiile din industria Republicii Moldova, decembrie 2024.
Viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, la lansarea primului mecanism de ajutor de stat pentru investițiile din industria Republicii Moldova, decembrie 2024.

Vicepremierul Dumitru Alaiba, care deține și funcția de ministru al Dezvoltării Economie și Digitalizării, a anunțat în dimineața zilei de joi, 13 martie, că se va retrage din Guvern, afirmând că „este nevoie de următorul pas” și de „un nou impuls”.

Alaiba a făcut anunțul într-o postare pe Facebook, cu câteva minute înainte de ședința de Guvern de joi, despre care a spus că este ultima la care participă în calitate de membru al Cabinetului de miniștri.

„Au fost 2 ani jumătate de muncă enormă, în care am dat toate cunoștințele și energia mea ca să mișcăm lucrurile înainte”, a scris Alaiba pe rețele.

În debutul ședinței de Guvern, premierul Dorin Recean i-a mulțumit lui Alaiba pentru „efortul enorm depus ca să menținem stabilitatea economică” și a menționat că în mandatul său, ministrul a reușit să „creeze un mediu mai prietenos pentru afaceri” și să „simplifice interacțiunea dintre cetățeni și stat”.

Într-un clip video publicat pe pagina sa de Facebook, prim-ministrul Dorin Recean a lăsat să se înțeleagă că Alaiba ar putea reveni într-o nouă funcție, fără a oferi alte detalii. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat că a fost vorba de „o glumă de curtoazie” și că Alaiba este „considerat un membru prețios al echipei”.

Anunțul lui Alaiba vine la câteva zile după ce Parlamentul European a adoptat Planul de Creștere Economică al R. Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de mărci, despre care oficialul susținea că va asigura o dublare a PIB-ului în următorii 10 ani.

Alaiba susține că în cei peste doi ani de mandat a pus „fundamentul stabilității economice”, iar în prezent „este nevoie de un impuls nou”, care să accelereze procesele începute „pentru a asigura creștere economică”.

Din august 2021, Dumitru Alaiba a fost președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe în actuala legislatură. În noiembrie 2022, el a fost numit ministru al Economiei în guvernul condus de prim-ministra de atunci, Natalia Gavrilița.

El și-a păstrat funcția și în guvernul condus de Dorin Recean, unde a ajuns vicepremier și ministru al Dezvoltării Economie și Digitalizării.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Fost candidat la primăria Cricova, trimis în judecată pentru finanțarea ilegală a partidului „Șansă”

Una din manifestațiile electorale a partidului Șansă la Orheiб în timpul campaniei pentru alegerile locale din noiembrie 2023.
Una din manifestațiile electorale a partidului Șansă la Orheiб în timpul campaniei pentru alegerile locale din noiembrie 2023.

Procuratura Anticorupție a anunțat miercuri, 12 martie, că a trimis în judecată dosarul fostului candidat la funcția de primar al orașului Cricova, Andrei Galațchi. Politicianul este acuzat că a transferat 1,4 milioane de lei activiștilor partidului „Șansă”. Acesta pledează nevinovat.

Procurorii susțin că, din 2023, încearcă să identifice toate persoanele care au finanțat ilegal partidul „Șansă”, care a devenit succesorul partidului „Șor”, după ce acesta a fost lichidat prin decizia Curții Constituționale din vara aceluiași an. Unul din episoadele acestui caz a fost separat de ancheta generală și trimis în instanță pe 12 martie curent.

Potrivit rechizitoriului, între noiembrie 2023 și martie 2024, Galațchi ar fi transferat 1,4 milioane de lei, bani obținuți din surse ilegale, activiștilor partidului „Șansă”. Banii au fost folosiți pentru promovarea imaginii formațiunii politice, susținerea anumitor candidați și organizarea evenimentelor de partid.

Procurorii consideră că în schema de finanțare ilegală a fost implicat oligarhul fugar Ilan Șor, care se ascunde în Rusia, fiind condamnat în R. Moldova la 15 ani de închisoare pentru implicare în „frauda bancară”.

Deși procurorii nu au dezvăluit numele inculpatului, pe pagina Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, este indicat că pe 12 martie a fost înregistrat dosarul lui Andrei Galațchi, acuzat de finanțarea ilegală a partidelor politice. El a devenit cunoscut opiniei publice în toamna lui 2023, când a candidat pentru funcția de primar al orașului Cricova din mun. Chișinău, ieșind în evidență prin spoturile umoristice pe care le publica pe rețelele de socializare.

Totuși, deși a ajuns pe buletinul de vot, el nu a mai putut fi ales, deoarece Comisia pentru Situații Excepționale a interzis tuturor candidaților partidului „Șansă” să participe la alegerile locale. Autoritățile au explicat atunci că au luat această decizie pentru a evita influențarea rezultatelor scrutinului de către gruparea criminală condusă de Ilan Șor.

În martie 2024, Galațchi și alte două persoane au fost reținute sub acuzația de finanțare ilegală a partidului „Șansă”. Ulterior, Ilan Șor a intervenit în apărarea sa, susținând că acesta este nevinovat. Pe 24 aprilie, același an, Galațchi a fost eliberat din detenție și plasat în arest la domiciliu.

În timpul ședințelor de judecată privind măsura preventivă, ele a spus presei că „doar ajuta oamenii”. În comunicatul Procuraturii Anticorupție s-a subliniat că, pe parcursul anchetei, el nu și-a recunoscut vina.

Dacă va fi găsit vinovat, Galațchi riscă o pedeapsă cu închisoarea de la trei la șase ani sau o amendă de până la 67.500 de lei.

Partidul „Șansă” ar putea fi lichidat la solicitarea Ministerului Justiției, care are la bază sesizarea Comisiei Electorale Centrale (CEC), care a invocat faptul că formațiunea nu a prezentat la timp rapoartele financiare. Liderul partidului, Alexei Lungu, a susținut că toate datele au fost prezentate la timp și că partidul este supus presiunilor autorităților. Prima ședință de judecată pe acest caz este programată pentru 5 mai.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

România: Trei candidați pretind la voturile extremei drepte după eliminarea lui Georgescu

Atât George Simion (s), cât și Anamaria Gavrilă, au trei zile la dispoziție pentru a strânge 200 de mii de semnături fiecare (foto colaj: Europa Liberă România)
Atât George Simion (s), cât și Anamaria Gavrilă, au trei zile la dispoziție pentru a strânge 200 de mii de semnături fiecare (foto colaj: Europa Liberă România)

Liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, și președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), Anamaria Gavrilă, au anunțat că vor depune, fiecare, candidaturi la prezidențialele repetate din mai. Alături de ei, pentru electoratul suveranist luptă și fostul premier, Victor Ponta.

Liderii AUR și POT au făcut anunțul după o întâlnire pe care au avut-o cu independentul Călin Georgescu, a cărui candidatură la alegerile din mai a fost respinsă de Curtea Constituțională a României.

George Simion, care în dimineața zilei de miercuri, 12 martie, spunea că nu va candida la prezidențiale, și-a schimbat radical mesajul și a spus că „toată presiunea este pentru revenirea la turul doi”.

Simion este în prezent investigat pentru incitare la violență. El susține că ancheta este o încercare de a-l asocia cu un protestul violent de lângă sediul Biroului Electoral Central (BEC) de duminică, 10 martie, când a fost luată decizia de respingere a candidaturii lui Georgescu. În timp ce oamenii protestau, el a postat pe rețele că autorii interdicției trebuie „jupuiți” în public, dar apoi s-a apărat spunând că a folosit „o metaforă”.

Analiștii consideră dacă va candida, Simion are șanse să ajungă în turul doi, unde s-ar putea confrunta cu Nicușor Dan, primarul centrist al Bucureștiului.

Președinta POT, deputata Anamaria Gavrilă a afirmat că își depune simultan candidatura cu Simion, în înțelegere, pentru a da mișcării suveraniste „toate șansele”. Ambii au spus, într-un mesaj comun, că după validarea candidaturilor, unul dintre ei se va retrage.

Cei doi trebuie să strângă 200 de mii de semnături până la 15 martie, ultima zi în care mai pot fi depuse candidaturi pentru prezidențialele repetate din mai. O eventuală retragere din cursa electorală poate fi anunțată până pe 19 martie.

Anunțul celor doi lideri de partide de extremă dreapta din Parlamentul României vine după ce prin respingerea candidaturii lui Georgescu a apărut riscul ca așa-zisul pol suveranist să rămână fără un candidat la prezidențialele din mai.

Atât Simion, cât și Gavrilă au evitat în trecut declarațiile explicit pro-ruse, spre deosebire de Georgescu. Cu toate acestea, toate cele trei partide naționaliste din Parlamentul de la București au votat împotrivă, iar apoi au și contestat la Curtea Constituțională o lege care permite armatei române să doboare dronele ce încalcă spațiul aerian al României - un fenomen ce s-a repetat de mai multe ori în contextul atacurilor Rusiei asupra Ucrainei, de-a lungul Dunării.

Protest la București după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00

Fostul premier care se vrea candidat al suveraniștilor

Fostul premier al României, Victor Ponta, lansat în politică drept social-democrat, a intrat miercuri în cursa pentru alegerile prezidențiale din mai, declarând că sprijină ceea ce a numit „schimbarea radicală” care are loc în SUA și prin care încearcă să atragă votanții cu înclinații naționaliste.

Ponta, care a demisionat din funcția de premier al României în noiembrie 2015, a mai candidat la prezidențiale în 2014, când a fost învins în turul doi de fostul președinte român, Klaus Iohannis.

La depunerea candidaturii sale noi, Ponta a spus că România are nevoie de „o schimbare radicală” și că „trebuie resetat și repornit tot sistemul”.

Ponta susține că „s-a schimbat mult” față de cum era în urmă cu zece ani, afirmând că în acest deceniu a încercat să nu îi dezamăgească pe cei care l-au votat și să îi „înțeleagă” pe cei care au votat împotriva sa la alegerile în care a fost învins de Klaus Iohannis.

Fost președinte al Partidului Social Democrat (PSD), aflat acum la guvernare, Ponta a fost exclus din rândurile formațiunii, care îl susține în schimb, alături de partenerii săi de coaliție, Partidul Național Liberal (PNL) și Uniunea Democratică a Maghiarilor din România (UDMR), pe centristul Crin Antonescu.

România urmează să repete alegerile prezidențiale în două tururi pe 4 și 18 mai, după ce Curtea Constituțională a anulat scrutinul inițial din decembrie, invocând acuzații de ingerință rusă în favoarea lui Georgescu – acuzații negate atât de Moscova, cât și de Georgescu.

Știre realizată cu ajutorul Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Zelenski: Armistițiul ne-ar da timp să elaborăm un plan de pace

Președintele Zelenski la un briefing de presă la Kiev, 12 martie 2025.
Președintele Zelenski la un briefing de presă la Kiev, 12 martie 2025.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat miercuri întâlnirea din Arabia Saudită de marți dintre oficialii americani și ucraineni ca fiind „constructivă” și a spus că o posibilă încetare a focului de 30 de zile cu Rusia ar putea fi folosită pentru elaborarea unui acord de pace mai larg.

Zelenski a făcut această remarcă în timpul unui briefing la Kiev, unde a declarat că Ucraina sprijină efortul SUA de a pune capăt cât mai curând posibil invaziei de trei ani a Rusiei și că reluarea ajutorului militar american și a schimbului de informații au fost „foarte pozitive”.

El a mai spus că răgazul de 30 de zile ar putea fi folosit, de asemenea, pentru a discuta cu aliații eventuale garanții de securitate pentru Ucraina.

Discuțiile americano-ucrainene de la Jeddah, din 11 martie, au fost salutate ca un pas înainte de mulți lideri din țări aliate cu Ucraina și SUA, inclusiv de R. Moldova.

Rusia a spus că trebuie să se mai gândească la ideea armistițiului. Rusia, care controlează aproape 20% din Ucraina, a obținut progrese pe câmpul de luptă în ultimul an, mai ales datorită avantajului său semnificativ în privința numărului de soldați.

„Depinde acum de Rusia ce urmează. Dacă vrea să își continue agresiunea împotriva Ucrainei sau nu”, a spus Zelenski.

La briefingul său de miercuri, președintele ucrainean, pe care Donald Trump l-a numit odată „dictator neales”, a mai spus printre altele că în Ucraina nu se pot ține alegeri în condițiile legii marțiale. Ea a fost decretată după invazia rusă pe scară largă din 2022, fiind de atunci prelungită periodic. Zelenski a mai spus miercuri că este gata să semneze acordul care ar permite SUA să exploateze minerale și pământuri rare din țara sa.

SUA ezită să dea Ucrainei garanții de securitate clasice, dar spune că odată ce va investi acolo, va avea interesul să-și apere investițiile.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG