Cei trei diplomați ruși declarați indezirabili de autoritățile de la Chișinău au părăsit Moldova pe 2 aprilie. Ei au fost expulzați după ce Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că Ambasada Rusiei l-a ajutat pe deputatul condamnat Alexandr Nesterovschi să fugă în regiunea transnistreană.
UE nu va ridica sancțiunile împotriva Rusiei până la semnarea unui acord de pace, a spus la Chișinău ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock. Aflată în R. Moldova imediat după o vizită la Kiev, ministra germană a reiterat necesitatea implicării europenilor în negocieri de pace.
Așa-zisele autorități de la Tiraspol susțin că nu știu unde este deputatul pro-rus Alexandr Nesterovschi, despre care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău spune că se ascunde de justiție în regiunea transnistreană.
Ministerul moldovean al Afacerilor Externe a expulzat trei angajați ai Ambasadei Ruse în R. Moldova, după ce Serviciul de Informații și Securitate a spus că misiunea diplomatică l-a ajutat să fugă de justiție pe deputatul pro-rus Alexandr Nesterovschi.
R. Moldova a deschis, pe 29 martie, două consulate în Sacramento și Chicago, SUA. Vicepremierul Mihai Popșoi a declarat la inaugurare că extinderea rețelei consulare este necesară datorită numărului mare de cetățeni moldoveni care trăiesc în SUA.
Autoritățile de la Chișinău au criticat decizia Rusiei de a interzice intrarea și tranzitul transportatorilor moldoveni pe teritoriul său. Guvernul moldovean afirmă că decizia este unilaterală și duce inclusiv la blocarea transportatorilor moldoveni la vamă.
Funcționarii moldoveni vor putea fi detașați în instituțiile Uniunii Europene, printre care și Comisia Europeană, pentru a acumula experiență și competențe relevante pentru procesul de aderare la blocul comunitar. Un acord în acest sens a fost ratificat joi, 27 martie, de Parlament.
Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a transmis scrisori președintelui rus, Vladimir Putin, și președintelui turc, Recep Tayip Erdogan, prin care le-a solicitat intervenția pentru a o elibera din izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA).
Mai mulți susținători ai bașcanei Evghenia Guțul s-au adunat miercuri, 26 martie, la Comrat, pentru a protesta față de reținerea guvernatoarei și a cere eliberarea acesteia. Reținerea lui Guțul a fost condamnată și de Adunarea Populară a Găgăuziei, întrunită într-o ședință specială.
Promo-LEX și Centrul pentru Jurnalism Independent au criticat inițiativa unui grup de deputați din partidul de guvernare, PAS, de a introduce amenzi pentru răspândirea dezinformării pe rețele de socializare. Parlamentarii au promis că vor revizui proiectul înainte de examinarea lui în Legislativ.
Aflat la Chișinău, președintele Cehiei, Petr Pavel, a spus în conferința de presă susținută alături de președinta Maia Sandu, că obiectivul „coaliției de voință” este sprijinirea Ucrainei. Liderul ceh a admis că Ucraina ar putea ajunge să facă și compromisuri teritoriale, însă fără a le recunoaște.
Ministerul moldovean de Externe a negat, joi, 20 martie, acuzațiile aduse de autoritățile ruse privind presupusa întrerupere a activității Ambasadei Rusiei la Chișinău pe 19 martie, când Poliția a intervenit pe teritoriul misiunii diplomatice, după ce a anunțat că a primit o alertă cu bombă.
Încarcă mai mult