Călătorind în Rusia în ciuda unui mandat internațional de arestare emis pe numele său pentru că ar fi încălcat constituția bosniacă, liderul Republicii Srpska din Bosnia Herțegovina a postat online pe 1 aprilie un clip cu el în fața Mormântului Soldatului Necunoscut de lângă zidul Kremlinului.
„De fiecare dată când vin aici, încep cu o vizită la Mormântul Soldatului Necunoscut pentru a-mi arăta respectul față de cei 28 de milioane de ruși care au murit în Al Doilea Război Mondial”, a spus Dodik în clipul postat pe X, la scurt timp după sosirea la Moscova, spunând și că va reveni aici pe 9 mai, „pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a victoriei asupra fascismului”.
Dodik este cunoscut și publicului de la Chișinău, mai ales datorită unei anchete a poliției și a Serviciului de Informații și Securitate moldovene de vara trecută. Confirmată ulterior de autoritățile bosniace, ancheta a arătat că instructori militari ruși afiliați grupării militare private Wagner au instruit mai mulți tineri moldoveni în tabere de pe teritoriul Republicii Srpska a lui Dodik pentru a destabiliza Republica Moldova înaintea alegerilor prezidențiale și a referendumului privind integrarea Moldovei în UE, de toamna trecută.
Republica Srpska este regiunea autonomă a etnicilor sârbi din Bosnia-Herțegovina, iar Dodik este supus sancțiunilor din partea Statelor Unite și Marii Britanii pentru acțiuni despre care guvernele occidentale afirmă că urmăresc secesiunea regiunii sale.
Un tribunal din Bosnia-Herțegovina a cerut, pe 27 martie, emiterea unui mandat internațional de arestare după ce Dodik nu s-a prezentat la o citație a Parchetului General, fiind suspectat că a comis infracțiunea de atac la ordinea constituțională a Bosniei-Herțegovina. Cererea vine după ce, pe 18 martie, instanța emisese deja un mandat de arestare la nivel național.
„Ce-a de-a 26-a întâlnire” cu Putin
La câteva ore după publicarea clipului de la Mormântul Soldatului Necunoscut de la Moscova, Dodik a anunțat tot pe X că a avut „cea de-a 26-a sa întâlnire” cu președintele rus, Vladimir Putin.
El a subliniat că „Putin cunoaște detaliile, situația generală din Republica Srpska” și că „este interesat de tot ceea ce îi preocupă pe cetățenii simpli” ai acestei entități.
Postarea este însoțită de un nou videoclip, de data aceasta din interiorul Kremlinului, în care Dodik apare strângând mâna lui Putin înainte de întrevedere.
„Rusia este o țară foarte importantă pentru Republica Srpska în Consiliul de Securitate [al ONU] și a fost întotdeauna obiectivă. Rusia este garantul acordului de pace, iar Putin a spus asta în cadrul întâlnirii”, se arată în declarația lui Dodik.
La Sarajevo, ministrul de externe al Bosniei-Herțegovina, Elmedin Konaković, a avertizat, după o întâlnire avută tot pe 1 aprilie cu secretarul general al OSCE, Feridun Sinirlioğlu, că acțiunile lui Dodik „lezează interesele statului”, în special în ceea ce privește parcursul Bosniei către aderarea la Uniunea Europeană.
Sinirlioğlu a avertizat că ignorarea de către Dodik a constituției Bosniei ar putea avea consecințe interne grave pentru țară și „ar putea duce și la consecințe de amploare pentru pacea și stabilitatea din regiune”.
La mijlocul lunii martie, Republica Srpska a adoptat un proiect de constituție nouă, care ar redefini regiunea sârbă drept stat al poporului sârb, i-ar conferi dreptul la autodeterminare și ar permite înființarea propriei armate.
Aceste prevederi intră în conflict direct cu Constituția Bosniei și cu Acordurile de la Dayton, care au înființat Republica Srpska ca una dintre cele două entități ale Bosniei-Herțegovina.
Pe parcursul mandatului său ca președinte al Republicii Srpska, din 2010 până în 2018 și apoi din 2022 până în prezent, Dodik a fost criticat pentru tendințe autoritare, subminarea instituțiilor democratice și pentru că a promovat o cultură a clientelismului politic.
Susținătorii săi afirmă că a adus regiunii stabilitate și dezvoltare, în timp ce criticii spun că a adâncit diviziunile dintre comunitățile etnice ale țării balcanice și a subminat integritatea instituțională a statului.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te