Certificatul de asigurare Carte Verde devine mai ieftin din acest an. Ieftinirea se datorează liberalizării parțiale a pieței de asigurări, intrată în vigoare din 14 ianuarie, a anunțat deputatul PAS Radu Marian pe o rețea de socializare.
Ministerul moldovean al Energiei a anunțat marți, 21 ianuarie, că compania rusă Gazprom nu a făcut rezervările de capacitate pentru luna februarie pe gazoductul transbalcanic. Acestea trebuiau să fie realizate până luni și erau necesare pentru eventualele livrări de gaze în stânga Nistrului.
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, spune că majorarea tarifelor la resursele energetice ar duce la cheltuieli suplimentare de circa 400 de milioane de lei pentru bugetul Primăriei Chișinău. El a spus că va cere Guvernului să compenseze aceste majorări.
În primele 20 de zile din acest an, Energocom a achiziționat energie pentru malul drept la un preț mediu de 126,75 euro/MWh. Prețul include atât energia cumpărată de pe piața internă, cât și din România – în baza contractelor bilaterale și de pe bursa OPCOM.
Peste 6.000 de familii din raionul Ialoveni au rămas duminică, 19 ianuarie, fără gaze naturale după ce a fost avariat un gazoduct intercomunal, în apropiere de localitatea Fundul Galbenei.
Progresul lucrărilor de realizare a liniei electrice aeriene de 400 kV Vulcănești – Chișinău, preconizată să fie gata până la final de an, este de circa 49%, spune Guvernul. Prim-ministrul Dorin Recean a solicitat urgentarea procesului și rapoarte săptămânale.
Bugetul total al compensațiilor acordate în luna decembrie pentru acoperirea majorării tarifelor la gazele naturale se ridică la 495 de milioane de lei, a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
În dimineața de 14 ianuarie, companiile energetice din R. Moldova și România – Energocom, Moldelectrica și Transelectrica – au anunțat că au găsit soluții pentru a acoperi deficitul prognozat pentru seara de marți.
Banca Națională a Moldovei (BNM) a majorat rata de bază cu 2 punte procentuale - de la 3,6% la 5,6%. Decizia a fost determinată de criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova, a precizat instituția.
Guvernul de la Chișinău promite să acorde compensații unor întreprinderi după scumpirea energiei electrice. Până la 10 mii de companii ar putea beneficia de măsurile de sprijin, anunțate vineri de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
Comisia Europeană a refuzat să ofere o derogare temporară de la obligativitatea procurării certificatelor de carbon (CO2) pentru energia electrică produsă în România și exportată în R. Moldova. Însă, UE ar putea să ofere un sprijin direct Moldovei, confruntată cu o criză energetică.
Energocom a semnat, pe 9 ianuarie, un contract cu OMV Petrom România pentru cumpărarea energiei electrice la un preț „mai mic” decât cel de pe piață, într-un efort al autorităților moldovene de a compensa oscilația prețurilor la bursele internaționale.
Încarcă mai mult