În ultimele trei luni (22 mai – 22 august) Șor și Platon sunt greu de egalat: au cheltuit cam 75.000 și, respectiv, 50.000 de euro, arată datele pentru ultimele 90 de zile publicate de compania Meta, care deține Facebook.
Au dat bani pe publicitate, dar mai puțini, și alți politicieni de opoziție, în special Natalia Morari, Renato Usatîi și Vlad Filat.
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la guvernare, a cheltuit pentru promovare câteva mii de euro.
Rețeaua lui Șor
Pe primul loc după cheltuielile din ultimele trei luni pe postări sponsorizate având ca țintă publicul din R. Moldova se situează mai multe pagini care au promovat conținut cu și despre oligarhul loial Moscovei Ilan Șor și asociații lui.
Zece cele mai active pagini din constelația Șor au rulat, în ultimele trei luni, publicitate în sumă de circa 75.000 de euro. Conținutul favorabil lui Șor este promovat pe Facebook printr-o rețea de pagini-fantomă, create doar pentru a rula câteva postări sponsorizate până sunt blocate de Meta.
- Ascultă podcastul Dincolo de știri: Miza „ascunsă” a blocului politic pro-rus „Victorie-Pobeda” și refuzul CEC de a-l înregistra ca bloc electoral
Fiind sancționat de Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări în legătură cu acțiuni de destabilizare în R. Moldova în interesul Kremlinului, Șor nu-și mai poate promova personal postările pe Facebook.
Din 2014, oligarhul se ascunde de justiția moldoveană care l-a condamnat la 15 ani de închisoare pentru rolul său în „furtul miliardului”, dar rămâne prezent în politica din Moldova, mai ales prin aliații săi uniți în blocul „Victorie-Pobeda”, lansat în primăvara lui 2024, la Moscova, cu scopul de a influența alegerile și referendumul din octombrie.
Platon se promovează pe sine și pe Morari
Un alt controversat om de afaceri, Veaceslav Platon, care se ascunde la Londra, este pe locul doi în clasament, investind în ultimele trei luni peste 50.000 de euro. El a condus topul în precedentele trei luni, când a scos din buzunar aproape 55.000 de euro pentru publicitate pe Facebook.
Platon promovează, cel mai des, postările în care își prezintă opinia critică despre (dar nu doar) puterea, în frunte cu președinta Maia Sandu, iar unele ating chiar și jumătate de milion de afișări.
- Te-ar putea interesa și: Politică plătită pe Facebook: Platon conduce în topul cheltuielilor, Șor și Guvernul Recean îi calcă pe urme
Dat în căutare de justiția moldoveană pentru presupuse infracțiuni financiare și având mai multe dosare pe rolul instanțelor din țară, Platon critică reforma justiției și economia Moldovei. Uneori, încearcă să fie amuzant – a plătit pentru a promova o poză cu un urs panda și o felicitare pentru guvernarea de la Chișinău cu prilejul „zilei leneviei”.
Din cele 114 postări sponsorizate în ultimele trei luni, cele mai multe sunt dedicate unor politicieni de opoziție. În special, Platon e nemulțumit de ex-premierul Ion Chicu și de fostul primar de Bălți, Renato Usatîi, care participă în cursa prezidențială și au o oarecare prezență în sondajele de opinie.
Pe ambii îi acuză că ar colabora cu puterea, iar pe Usatîi – și că ar „lupta murdar” împotriva ex-procurorului general Alexandr Stoianoglo, care l-a eliberat din închisoare pe Platon și care este acum candidatul socialiștilor la prezidențiale. Stoianoglo a figurat și ca potențial „candidat comun” al opoziției la întâlnirile organizate de partenera lui Platon, Natalia Morari.
- Te-ar putea interesa și: De ce candidează Stoianoglo în loc de Dodon, explicația analiștilor
O bună parte din postările plătite de businessmanul fugar sunt pentru promovarea criticilor lansate de partenera sa, fosta jurnalistă Natalia Morari, care vrea s-o bată pe Maia Sandu la prezidențialele din 20 octombrie.
Morari dă și proprii bani pentru a-și crește audiența – a cheltuit peste 11.000 de euro pentru 100 de postări care au ajuns, în medie, cam la 100.000 de afișări fiecare.
Cel mai popular a fost un clip în care Morari critică referendumul din aceeași zi cu prezidențialele, despre care spune că ar „îndepărta” Moldova de Uniunea Europeană și că nu este altceva decât „o tehnologie politică pentru mobilizarea electoratului” pro-european ca s-o voteze pe Sandu.
Referendumul din 20 octombrie, cerut de Maia Sandu și organizat de PAS, este criticat de cam toate forțele de opoziție. Majoritatea spun că referendumul ar avantaja-o pe Sandu la prezidențialele care vor avea loc în aceeași zi. Puterea parează cu importanța „cimentării” parcursului european în Constituție. La referendum, cetățenii vor decide dacă vor sau nu ca integrarea europeană să fie declarată „obiectivul strategic” al R. Moldova.
Printre cei mai generoși politicieni pe Facebook se mai numără Renato Usatîi, care a dat peste 4.000 de euro pe publicitate, și ex-premierul liberal-democrat Vlad Filat, cu puțin peste 2.000 de euro.
Pe ce dă bani puterea
Postările despre referendum (dar într-o lumină pozitivă) sunt sponsorizate și de guvernare. PAS și PAS Chișinău au cheltuit cam 3.500 de euro pentru publicitate pe Facebook pentru a promova integrarea în Uniunea Europeană și proiectele votate de deputații și consilierii partidului de guvernământ.
Spre deosebire de opoziție, puterea își atacă mai rar oponenții politici, dar în primăvara-vara aceasta l-a criticat pe primarul Chișinăului, Ion Ceban, pentru tergiversarea adoptării bugetului capitalei.
- Te-ar putea interesa și: De ce a votat PAS bugetul lui Ion Ceban pentru Chișinău?
Au dat bani pe publicitate și câteva structuri de stat. Guvernul a cheltuit peste 1.000 de euro prin Cancelaria de Stat pentru a-și lăuda realizările în cadrul unei campanii numite „Guvernul construiește” și peste 1.400 de euro, prin intermediul Biroului Relații cu Diaspora, pentru a promova un podcast și înregistrarea prealabilă pentru alegerile din octombrie.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a plătit peste 1.100 de euro pentru a promova câteva clipuri video în care tinerii sunt îndemnați să facă studii în agricultură.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te