„Un tânăr din Republica Moldova, diagnostic cu o maladie rară – hipertensiune pulmonară idiopatică – se judecă acum cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pentru că îi este încălcat dreptul la viață, sănătate și tratament de calitate. Bărbatul este dependent de 2 tipuri de pastile, iar pentru că nu poate să respire de sine-stătător, este nevoit să stea zilnic conectat la un concentrator de oxigen. Nimic din toate aceste însă nu se găsesc în Moldova, astfel că familia a fost nevoită să-l includă pe Roman în Programul Maladiilor Rare din România. De acolo beneficiază de medicamentele vitale, tot de-acolo a procurat echipamentul special și inclusive reîncărcarea cu oxigen o face tot în România.
Inclusiv reîncărcarea cu oxigen o face tot în România...
Familia acestuia a dat autoritatea în judecată, după ce o comisie specială de la Ministerul Sănătății a refuzat să-I elibereze lui Roman o concluzie în baza căreia bărbatul ar fi putut fi inclus în lista pacienților, care au nevoie de tratament costisitor. Procesul durează deja de câțiva ani, asta în timp ce speranța de viață a pacienților cu hipertensiune pulmonară este de aproximativ cinci ani. Boala este ireversibilă și nu se tratează. Pacienții sunt dependenți de medicamente până la sfârșitul vieții și au nevoie mereu de îngrijire medical calificată, precum și de monitorizare continuă.
Literatura de specialitate spune că hipertensiunea pulmonară este o afecțiune gravă de sănătate, în care presiunea sângelui din arterele pulmonare (vase ce pleacă din partea dreaptă a inimii către plămâni) este crescută anormal.
Agenția Medicamentului și-a anulat propriul ordin și a reintrodus biosimilarul STRIM, administrat dependenților de insulină, în Nomenclatorul de stat al Medicamentelor. Deși este un subiect de interes public, fiind deschis și un dosar penal, autoritatea nu explică ce a dus la schimbarea radicală a măsurii în cauză, însă promite să „monitorizeze activ utilizarea produsului medicamentos”. Astfel, nu este clar dacă compania producătoare a prezentat date suplimentare cu privire la siguranța preparatului sau care dintre dubiile existente în luna august, când a fost semnat ordinul de suspendare, nu mai sunt actuale.
Medicina de Familie din Moldova este din nou defavorizată la capitolul finanțare. Guvernul Chicu a aprobat un buget cu peste 160 de milioane de lei mai mic, decât se propunea în varianta elaborată de Guvernul Sandu. Astfel, medicina primară va primi în 2020 din Fondul Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală 2 miliarde 257 de milioane de lei. Din acești bani 655 de milioane de lei vor fi cheltuiți pentru medicamentele compensate, ceea ce înseamnă că practic bugetul se reduce și mai mult, până la aproximativ 1 miliard 700 de milioane de lei. Organizația Mondială a Sănătății recomandă Guvernelor să crească finanțarea pentru medicina de familie până la cel puțin 1% din Produsul Intern Brut, în caz contrar milioane de oameni riscă să rămână fără acces universal la servicii de sănătate.
Și în Moldova a fost confirmat primul caz de gripă sezonieră. Victima este o bătrână, spitalizată acum la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.”
[Transcriere: Alla Ceapai]